Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на театрално студио „Шанс”

Концертното студио на Радио Варна посреща премиерния спектакъл "Писма на пясъка"

21-годишната авторка, завършила НГХНИ „Константин Преславски”, се изявява от няколко години в театрално студио „Шанс” на известния актьор от Драматичен театър „Стоян Бъчваров” Христо Христов. Той е убеден в актьорския талант на Биляна и много сериозно я подготвя за кандидатстване в НАТФИЗ. Досега 8 възпитаници на Христо Христов и неговото студио са приети в НАТФИЗ и НБУ, трима завършват през тази година, един следва актьорско майсторство в Кейбридж.

  Спектакълът „Щуротии” на младите таланти беше част от репертоара на Варненския драматичен театър повече от година, а тяхната „Суматоха” привлече публика в Концертното студио на Радио Варна за цели 7 представления. „Обичам децата. Моето верую е да се занимавам професионално с тях, не търпя любителство”, обяснява равносметката от успешната си педагогическа дейност актьорът, изиграл над 120 персонажа на сцената. Помним го и от великолепните му моноспектакли „Греховната любов на Зографа Захарий” и „Великденско вино”, а напоследък го аплодираме в характерната роля на Растаковски в една от най-новите постановки на Варненския драматичен театър „Ревизор” от Гогол.
Христо Христов поощрява своята възпитаничка Биляна както на театралната сцена, така и в литературните й занимания, още повече че тя вече има в творческата си биография награди от национални конкурси като „Петя Дубарова”, „Любовта в нас”, „Любовта” и др. Харесва първата пиеса на Биляна „Писма на пясъка”, която жанрово определя като драматична комедия. Сюжетът е разположен в драматургичната рамка между пролог, започващ с един сън и епилог, завършващ като продължение на съня. В забравено от бога селце край морето сбъскват представите си за живота две момичета и един дядо - бивш фокусник, който лепи некролози срещу заплащане. Оптимизмът на младостта или скептицизмът на възрастта, кой от двата подхода е по-верният, ще покажат може би писмата на пясъка. В една планирана, но не докрай осъществена среща, 10 години по-късно...
  „Историята ме запали, а ролята на дядото като че ли е писана за мен”, разказва Христо Христов, който поставя пиесата и изпълнява ролята на дядото. Образите на двете момичета пресъздават самата Биляна Тодорова и Константина Антонова, също от театрално студио „Шанс”.

*Събитието е част от програмата на Радио Варна  "Криле за начало" в подкрепа на млади таланти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!