Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР е домакин на дискусия в Европейския парламент за свободното движение в ЕС

| обновено на 01.04.14 в 17:19

Българското национално радио (БНР) е домакин на дискусия на тема "Свободното движение в Европейския съюз", която се провежда в Европейския парламент (ЕП) на 1-ви април, по проект на европейската радиомрежа "Евранет плюс".

Свободното движение на хора е основно право, гарантирано на гражданите на Европейския съюз (ЕС) с договорите на Съюза. Свободата на движение позволява на гражданите на ЕС да се придвижват, живеят и при определени обстоятелства да имат достъп до системата за социално подпомагане на страната, в която са се преместили. Вдигането на вътрешните граници изисква засилено управление на външните граници на Съюза, както и регламентирано влизане и пребиваване на граждани на страни извън ЕС.

С цел да се доближи максимално до проблемите на гражданите на Европейския съюз, "Евранет плюс" организира месечни дискусии под наслов "Гражданска трибуна". Целта е да се предостави информация за правата на гражданите на Европейския съюз и да се открият пропуските между приложимите правила и регламенти и реалността на всекидневния живот на гражданите особено в трансгранични ситуации. Дебатите предоставят възможност за открит диалог, допринасяйки за нови идеи между всички участници.

На 1-ви април се провежда дискусия на живо във VoxBox студиото на Европейския парламент в Брюксел. Дебатите се организират от "Eвранет плюс" и Българското национално радио (БНР), член на мрежата "Евранет плюс", а модератор е бъде журналистът от БНР Никола Миладинов.

В дискусията на български език участват: Филиз Хюсменова, евродепутат, заместник-председател на Комисията по регионално развитие на ЕП, Група на Алианса на либералите и демократите за Европа; Мария Габриел, евродепутат от групата на Европейската народна партия (Християндемократи); Илияна Йотова, член на Европейския парламент, Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент; Слави Бинев, член на ЕП, Европа на свободата и демокрацията и проф. Денчо Георгиев, бивш представител на българския парламент в Европейския парламент, основател на Центъра за европейски изследвания в България.

В дебатите на английски език участват: Елмар Брук, член на ЕП, Германия, председател на комисията по външни работи на ЕП, Група на Европейската народна партия (Християндемократи); Миндора Кливети, член на ЕП, Румъния, Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент; Тимъти Киркхоуп, член на ЕП, Обединеното кралство, Европейски консерватори и реформисти; Мина Андреева, говорител на Вивиан Рединг, зам.-председател на Европейската комисия и комисар по правосъдието, основните права и гражданството.

Дебатите се предават на живо тук.

Запис на дебатите ще бъде качен тук.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!