Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвърто издание на конкурса "Звезди в Радиото" се проведе в Радио Благоевград

Последните събота и неделя на месец март в Голямото концертно студио на Радио Благоевград се проведе Четвъртото издание на конкурса "Звезди в радиото". Конкурсът е  в рамките на проекта на Радио Благоевград „Инвестирай в младостта” и е за млади изпълнители в областта накласическата и народната (автентична или обработена), и популярната музика.

Конкурсът се организира за четвърта поредна година от Радио Благоевград и НХГ "Св.Св.Кирил и Методий" - Благоевград със съдействието на Регионалния инспекторат по образованието - Благоевград.

В конкурса "Звезди в радиото” участват индивидуални изпълнители, които в настоящата година са ученици в V, VI, и VII клас включително. Интересът е голям, на Четвъртото издание на конкурса се явиха над 80 деца от цяла Югозападна България. 

Всеки кандидат представи пред журито две изпълнения в съответната област, различни по характер, като изискването за областите класическа и популярна музика е едното произведение да е от български автор.

Журито е в състав – композиторът Валери Димчев, диригентът на Биг Бенд Благоевград Борис Янев, директорът на Радио Благоевград Елисавета Каменичка, директорът на НХГ „Св.Св.Кирил и Методий” Марин Митов, музикантът Емануил Манолов.

Основните критерии, по които те оценяваха изпълнителите са интониране и ритмичност, степен на трудност, артистичност и въздействие. Кандидатите за „Звезди в Радиото” са оценявани и от детско жури, в чийто състав влизат ученици на НХГ – Благоевград, лауреати на предишни издинания на конкурса.

Всички участници получиха грамота за участие. Класираните изпълнители получават Диплом и предметни награди.

Наградата на победителя в раздел "Инструменталисти" е професионален звукозапис в Музикално-продуцентския комплекс на Радио Благоевград, а класираните на първо място в разделите "Фолклор" и "Популярна музика" получават песен, продуцирана от БНР - Радио Благоевград и професионален звукозапис.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на сайта на Радио Благоевград и на НХГ „Св.Св.Кирил и Методий”, а на 15 май 2014 г.,  в Голямото концертно студио ще се състои концерт с участието на победителите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!