Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комикси за Брюксел и среща на джаз от Белгия с балканските ритми в БНР

Снимка: Булфото

Изложба на комикси и джаз концерт в Българското национално радио, част от Дните на Белгия у нас, бяха представени от Н.П. г-жа Ван Калстър – посланик на Кралство Белгия. Юбилейното Х издание на дните избра за сцена на част от събитията си общественото радио, защото то е не само водеща медия, но и значима културна институция.

Пред фоайето на Първо студио на БНР беше открита изложба от 30 комикса "Брюксел в образи". Те са от Националния център на комиксите в Брюксел и разказват за развитието на града през годините. Тази изложба представя радостното смесване на култури и влияния, с които Брюксел толкова се гордее, каза г-жа Калстър. Експозицията може да бъде видяна в Мраморното фоайе на БНР до 23 октомври.

В опит да бъде събрано на едно място най-доброто от Белгия и България в обновеното Първо Студио на БНР се състоя концерт на джаз формацията "Ака Балкан Муун". Тя е пример за многообразието на етническите жанрове и за прекрасните мелодични фантазии, когато белгийският джаз се среща с жизнерадостните балкански ритми. Кръстопътят на музикалните жанрове беше представен от белгийското джаз трио "Ака Муун", към което се присъединиха българските музиканти – кавалджията Недялко Недялков, вокалистката Тима Недялкова, саксофонистът Владимир Кърпаров и перкусионистът Стоян Янкулов. Музикантите се срещат по време на пътуванията си из България в търсене на осъвременен космополитен джаз. За мелодичните импровизации допринесоха и белгийският джипси цигулар Ча Лимбергер, и пианистът Фабиан Фиорини.

Снимка БулфотоДните на Белгия представят и изложба на карикатури "Свобода на словото. Независимостта на медиите през погледа на белгийски и български карикатуристи" в София и в Габрово и изложба на художничката Антоанета Тончева в хотел "Хилтън" в София.  Ресторант "Сезони" в "Хилтън" предлага най-деликатните белгийски ястия, а на 18-и октомври Дните на Белгия ще бъдат закрити с традиционен брънч и прожекция на белгийски анимационни филмчета за цялото семейство.

Снимки: Булфото



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!