Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Благоевград партнира на Международния конкурс за млади пианисти "Нашите деца свирят Бах"

В Благоевград, след близо 20 годишно прекъсване се възстановява популярният и престижен конкурс за млади пианисти-непрофесионалисти "Нашите деца свирят Бах". 

Радио Благоевград е партньор на Народно читалище "Никола Вапцаров-1866" в организирането на конкурса, който в осмото си (възстановено) издание привлече деца от София, Видин, Благоевград, Банско, Сандански, Петрич и Крива Паланка, Македония. 

Конкурсът е уникално явление не само в България, но и в Европа. В него могат да участват само млади пианисти от 8 до 19 г., които не са ученици в професионални средни музикални училища. Условието в регламента на конкурса е да свирят предимно творби от Йохан Себастиан Бах, поради факта, че като изключителен педагог творчеството му се явява една огромна школа, изграждаща музикалното развитие на децата.

За престижа на конкурса говори и високото ниво на изявени музиканти, които са били жури в него. Сред тях са Стефан Траянов, Иван Дреников, Милчо Левиев, Жак Люсие/Франция/, Васил Казанджиев, Виктор Чучков, Лили Атанасова и други. По време на конкурса и самите членове на журито изнасят свои самостоятелни концерти. 

Осмото издание на конкурса бе журирано от: Йордан Гошев - професор, доктор на науките, Декан на Факултета по изкуствата към ЮЗУ “Н. Рилски”  Благоевград, преподавател по “Хармония с аранжиране”, “Пиано”, “Инструментознание”, Велин Илиев - един от първите български органисти, Весела Пенева - пианист, педагог, акомпанятор, основател  на Музикален клуб „Весела“.   

Шестнайсет участници получиха награди в три възрастови категории. Гран при и статуетката отиде при  благоевградчанката Симеона Кротева. 

Награждаването и гала-концертът на победителите се състоя в Голямото концертно студио на Радио Благоевград



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!