Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Конституционният съд ще реши за Истанбулската конвенция на 27 юли

Снимка: БГНЕС

В последния парламентарен ден преди лятната депутатска ваканция – 27 юли, ще стане ясно решението на Конституционния съд дали Истанбулската конвенция противоречи на основния закон.

Заради искането на 75 народни представители от ГЕРБ беше временно замразена процедурата по ратификация на, както е оригиналното ѝ име, Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. От положителното или отрицателното становище на конституционните съдии по предизвикалия бурни политически и обществени полемики документ ще зависи и как ще продължи пътят му. Ако КС обяви, че той противоречи на основния закон, депутатите ще трябва да решават дали да променят Конституцията, за да може Конвенцията да бъде ратифицирана. Ако пък бъде констатирано съответствие, документът ще се върна в НС, разбира се, наесен, и съдбата му ще е въпрос на гласуване. Засега твърдо "за" ратификацията на ИК заявяват само от ГЕРБ.

Ден преди днешното заседание на КС в социалните мрежи се появи информация, че с резултат 7:5 топсъдиите са постановили, че Истанбулска конвенция не противоречи на основния закон в България. Този слух за решение, без да има решение, беше определен от член на КС като фалшива новина.

Детайли по темата чуйте в звуковия файл.