Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Деян Илиич представя за първи път новия си албум Dyad в Радио Пловдив

„Нирвана на европейския джаз“ в Първо студио на Радио Пловдив

Джаз пианистът Деян Илич и неговият квартет Eyot, наричан „Нирвана на европейския джаз“, ще свирят в Първо студио на Радио Пловдив. Концертът, който е част от фестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР гостува за първи път на "Камерна сцена Пловдив" и ще събере меломаните на 16 май от 19.30 часа.

Деян Илиич е един от водещите пианисти на Балканите и е джаз пианист и композитор, създател на ню джаз квартета Eyot – група, станала любима на българската аудитория през последното десетилетие след участията си на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР (2011, 2015, 2017, 2018), Джаз фестивала в Банско (2012) и Джаз „Перелик“ в Родопите (2013). 

С квартета си Деян концертира по целия свят – Япония, Китай, Франция, Германия, Великобритания, Швейцария, Дубай. Наричани „Нирвана на европейския джаз“, Eyot са носители на наградата на Midem в Кан, а последните им два албума Similarity (2014) и Innate (2017) са записвани съответно от Джим Бар (басиста на Portishead и Get The Blessing) в Бристъл и от Стив Албини в легендарното студио Electrical Audio в Чикаго.

Програмата са соло пиано а Деян Илиич от новия му албум Dyad (2019) ще бъде представена в три поредни дни в три концертни студиа на БНР – Благоевград (14 май), София (15 май) и Пловдив (16 май), само две седмици след сръбската концертна премиера в рамките на Световния ден на джаза. Освен пиесите от албума Dyad, сътворени на границата между джаза, съвременната музика, ембиънт-музиката и загатнатите фолклорни мелодии и ритми, в концертната програма ще има и солови версии на някои от добре познатите произведения на квартета на Деян. 

Деян Илиич е член екипа на Белградския джаз фестивал. Гостуването му на Камерна сцена Пловдив ще бъде и първи концерт за него в Пловдив.
Деян Илиич представя Dyad - джаз концерт за пиано на Камерна сцена Пловдив
Снимка