Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Хюсеин Мевсим представя новата си книга "Земя пределна" в Радио Пловдив

Новата книга на проф. Хюсеин Мевсим "Земя пределна" ще бъде представена в Културния центъра на Радио Пловдив. Книгата продължава изследването на културните връзки между България и Турция, което е в обсега на вниманието на проф. Мевсим от години. 

Премиерата, която ще се състои на 27 ноември, сряда, от 18.00 часа е организирана от Издателство "Жанет 45", Филологическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, както и от Българско-турския литературен клуб.

Проф. д-р Хюсеин Мевсим (1964) е роден в с. Козлево, обл. Кърджали. Завършва българска филология в Пловдивския университет (1989). В момента е професор доктор по български език и литература в Анкарския университет. Автор на книги и изследвания върху българската литература, фолклор и история. Съставител и преводач на български и турски на различни антологии и сборници.

Д-р Младен Влашки: „Хюсеин Мевсим е въплъщение на две големи основополагащи за европейската култура идеи – първата е просвещението като път към успеха (тъкмо училището, образованието помага на детето от с. Козлево, Кърджалийско, да стане професор на уважаван в света университет – Анкарския), а втората е, че свободната воля и инициатива са по-силни от обстоятелства, които могат да ни изглеждат дори като съдбовни.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!