Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова: БНР има най-важното качество - достоверността

Радиото е най-ценно със своите хора, заяви вицепрезидентът

Илияна Йотова
Снимка: Ани Петрова

"Днес конкуренцията е много голяма - отвсякъде информация, интернет пространство, отвсякъде новини, но всъщност Радиото има най-важното качество, най-ценното - достоверността на онова, което колегите-журналисти от програмите на Българското национално радио казват и споделят със своите слушатели". Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в приветственото си слово на церемонията по връчването на годишните награди на БНР за радиожурналистика "Сирак Скитник", която се провежда в Първо студио на Българското национално радио.

Радиото стана институция, но е най-ценно със своите хора

"Поколения наред са свързали живота си и кариерата си с тази хубава, голяма и Стара къща. Най-хубавото нещо на Българското национално радио е, че стана институция за тези години, че се е превърнало в институция независима – остров, в който хората могат да работят, специалисти, професионалисти да казват онова, което мислят, да не са подвластни на конюнктура", допълни тя.

"Старата къща е място, където не само се пазят архиви, където се пазят чудесни записи на музика…, но то е най-ценна със своите хора, с онези, които са оставили своя отпечатък и са свързали живота си завинаги с Радиото", допълни Йотова.

"Така сме свикнали с Радиото, че рядко се замисляме какво ли е било преди тези 85 години. По някой път, признавам си, и на мен ми се иска да бях от онова поколение и така да завъртя едно копче и изведнъж от там да потече най-важното в човешкия живот – думите. Еднакво чудесни, приказни, но също така много опасни“. 

Вицепрезидентът поздрави специално журналистите от регионалните центрове и призна, че малко им завижда:

"Когато отидете например във Варна, Бургас, Благоевград и съобщават, поканени са за едно събитие тези и тези, казват: „Тук е и Радиото“. Те не казват някое друго радио. Като се каже „радиото“, радиото е Българското национално радио. Това значи институционалност. Това означава авторитет и уважение".

Илияна Йотова отличи и журналистите в секцията за българите в чужбина – тема която признава, че ѝ е "безкрайно близка".

На генералния директор Андон Балтаков тя пожела на добър час, защото:

"Най-ценното богатство на тази сграда са хората. Те го заслужават. Те са различни, но са професионалисти, честни хора. Вгледайте се във всеки един от тези колеги, които работят в тази прекрасна институция, а ние, каквото можем отстрани, ще ви помагаме и ще бъдем на ваша страна, за да пребъде и в следващите поне 200 години".

"Най-хубавото нещо на БНР е, че стана институция за всички тези години, институция – независима, един остров, в който хората могат да работят – специалисти, професионалисти – да казват онова, което мислят, да не са подвластни на конюнктура и колкото могат, и колкото им позволяват условията, а понякога и много повече, да бъдат честни пред себе си и пред своите слушатели – да казват онова, което мислят“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!