Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНТ и БНР със специален поздрав за 24 май

Химнът на българската просвета и култура е изпълнен от детския хор на БНР

По повод 24 май Българската национална телевизия и Българското национално радио отправят общ поздрав в режим на извънредна обстановка, с нова, оригинална телевизионна версия на химна „Върви народе възродени“. Малките хористи от Детския радиохор ще представят емблематичната за празника песен от своите домове, а в ролята на оператори на видеата са родителите на децата.

Телевизионната премиера на клипа по БНТ1 е предвидена за днес 23 май 2020 г. малко преди обедната емисия на „По света и у нас“. Той ще излъчва и през следващите два празнични дни в ефира на БНТ 1 ще бъде достъпен на страниците на двете национални медии в интернет и профилите им в социалните мрежи.

„Това е нашият начин да отбележим празника на буквите, които пазят нашата духовност. Поздравяваме всички деца с празника на българската култура и им пожелаваме да гледат напред в бъдещето и да следват мечтите си“ - това са пожеланията на Венеция Караманова - диригента на Детския хор на БНР.

„Идеята за клипа възникна съвсем спонтанно. Бяхме водени от общата мисия на двете обществени медии да представят и подкрепят българската култура, като една значима и неотделима част от непреходните общоевропейски ценности. Училищата в момента са затворени, това е прекрасна възможност за децата да са заедно“, сподели изпълнителния продуцент от БНТ Кристина Матеева.

Клипът е създаден рекордно бързо, само за една седмица, в него участват 47 хористи. Включени са и образите на светите братя Кирил и Методий, Паисий Хилендарски и други символни личности на българската духовност,, както и изображения на българската азбука, която е в центъра на празника. Режисьор е Станислав Терзиев.

***

Песента „Върви, народе възродени“ по стихове от Стоян Михайловски и музика от Панайот Пипков, е известна още като „Химн на Св. Св. Кирил и Методий“.

На 11 май 1901 г. песента „Върви, народе възродени“ е изпълнена за пръв път в Ловеч като празничен химн за възхвала на делото на Кирил и Методий и на българската просвета. През 1902 г. за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост песента се подема и запява от всички училища в страната.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!