Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Василев е "Будител на годината 2020“

Създателят на „TarnovoRuns“ спечели вота на публиката в националната кампания на БНР

Снимка: Ани Петрова

Калин Василев е "Будител на годината 2020“ за инициативата си "TarnovoRuns“. Той спечели най-много гласове в тазгодишната кампания, организирана от Българското национално радио. Статуетката "Аз, буки, веди – Знание“ на скулптура Александър Пройнов му беше връчена на тържествена церемония в Деня на народните будители.


"Мечтата ми е с „TarnovoRuns“ да изградя един огромен безплатен дом на здравето с образователен и тренировъчен аспект – едно общество, което да получава истинското здраве. Говорим за превантивност, когато човек открие истинско здраве чрез движението, чрез храната, чрез социалната среда, която е около нея,“ каза Калин Василев и допълни: "Днес празнуваме шестия рожден ден на "TarnovoRuns“. Като погледна назад, виждам хиляди хора, които са се обединили и са подали ръка. Тази награда е за тях!“

Номинираните в кампанията „Будител на годината 2020“ бяха 117. Сред тях журито определи десет каузи-финалисти, за които гласуваха слушателите. Категоричен победител във вота на публиката стана Калин  Василев.


Калин Василев е роден през 1983 г. във Велико Търново. Завършил е Природо-математическа гимназия в града, продължава да следва в бакалавърска програма "Биология и Химия“ в Gettysburg College, USA като при дипломирането си е удостоен с университетска награда за цялостен принос в катедра "Биология“. 

Получава докторска степен, а след нея постдокторантска специализация в университета Кеймбридж (Англия). През 2014 г. се прибира в България и създава неформална гражданска група "TarnovoRuns“ като иновативен организационен модел, място и общност, насочен към здравословния начин на живот чрез организирането на безплатни образователни, практични и мотивационни събития като тренировки на открито, бягания, йога, планински преходи, велоприключения, семинари, консултации, кръжоци, информационни кампании, лагери и други.

Кампанията "Будител на годината 2020" се реализира с подкрепата на "Vivacom", Фондация „Българска памет“, "Аурубис България" АД и "Дънди Прешъс Металс“- България.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!