Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

85 години предавания за чужбина на Българското национално радио

Днес „Радио България“ разпространява информация на десет езика

На 16 февруари се навършват 85 години от първите предавания за чужбина на българското радио, чийто приемник са и програмите за чужбина, обединени през 90-те години на ХХ в. под названието „Радио България“. 

В своя първообраз „Радио България“ се появява на 16 февруари 1936 година – само 13 месеца след като радиоразпръскването става държавна собственост, а „Радио София“ официално стартира своята дейност. 

В неделната утрин цялата сутрешната програма на Радио София се предава и на къси вълни и достига цяла Европа, Северна Африка и Северна Америка

Предаванията за чужбина на българското радио са въведени първо на есперанто, а след 1 май 1937 г. – системно, пет пъти седмично, на френски, немски, английски и на италиански език. През 1938 г. е създадена и новата форма “Специални предавания за определени евространи”, предварително разгласявани в страните, за които са предназначени, чрез българските легации и стопански представителства в чужбина, както и с помощта на чуждестранни радиостанции и вестници. В тези първи години на предаванията за чужбина за автори и водещи са привличани нещатни сътрудници като Жорж Милчев (който прави седмичните предавания на френски) и Петър Увалиев (който подготвял програмите на италиански език). 

След 9 септември1944 г. предаванията на български език за чужбина са спрени. В периода 1945 - 1950 година в националната си програма „Радио София“ излъчва десетминутни новинарски емисии на румънски, сърбохърватски, гръцки и турски, а след това, вече и в чужбина, зазвучават предаванията на турски, сърбохърватски, гръцки, албански, испански, португалски, арабски, испански, руски…

Излъчването е възстановено едва в края на 50-те години на ХХ век, а емисиите са насочени основно към българската емиграция в Северна и Южна Америка, наричана от социалистическия режим „икономическа“. 

От 1992 г. предаванията за чужбина на БНР се наричат „Радио България“. 

Устояло на превратностите на времето, „Радио България“ продължава и днес да следва своята мисия всекидневно да предоставя надеждна и прецизно поднесена информация от и за България, насочена към чуждоезиковата аудитория по света и към българите в чужбина на десет езика: български, английски, немски, руски, френски, испански, сръбски, гръцки, албански и турски. 

Радио България произвежда и разпространява ефирни програми за българските граждани, чийто майчин език не е българският, от районите със смесено население в страната. 

Систематизираната информация по темата Covid-19 през 2020 увеличи съществено аудиторията на БНР в интернет. 

Над 200 хил. потребители на дигитално съдържание от целия свят посещават всеки месец сайта на Радио България. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!