Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културната програма "Христо Ботев" с обновена схема от 24 май

 Програма "Христо Ботев" – националната културна програма на Българското национално радио, тръгва на 24 май с обновена програмна схема. 24 май, празникът на българската култура и славянска писменост, е най-подходящият ден за такова начало: за програма "Христо Ботев" всеки от 365-те (а понякога и 366) дни в годината е 24 май, тъй като на нейните честоти биват представяни най-новите постижения на българската култура, изкуство, наука, образование. С това програма "Христо Ботев" е уникална в българския ефир: във времена, когато политическите страсти все повече завладяват българското общество, тя остава вярна на единствената заслужаваща си, вярна и вечна страст – страстта към красивото, възвишеното, стойностното, истинското…

Три са принципите, следвани при обновяването на програмната схема на програма "Христо Ботев" – съотговорност към лиценза, единност на линиите, културата в нейното най-живо и вдъхновяващо случване. В изпълнение на първия се възстановява нощният блок "Заедно след полунощ", в който шестима различни водещи от понеделник до събота ще влизат в искрен и човешки контакт със слушателите. В това отношение радиото е медията, която дава най-големи възможности: за разлика от телевизията – повече институционална и официална, докато радиото е топла медия, много по-съкровена и съпричастна.  

Отделните линии на програмата вече са разположени успоредно с цел улеснение на слушателя: когато той иска да чуе образователно предаване като например "Лабиринти на познанието" или "За думите", да знае, че може да го стори следобед; когато иска да чуе великолепен концерт класическа музика за това са запазени вечерните часове. Като част от образователната линия предаването "Мрежата" – предаване за медийна култура, изключително важно в сегашното време на фалшиви новини и кухи сензации, се премества от събота в петък с начален час 15.10 минути, заемайки така полагащото му се място в образователната линия на програма "Христо Ботев". Увеличава се и времетраенето на предаването "Какво се случва?" – предаване за актуална културна публицистика, което ще звучи от понеделник до четвъртък от 17.00 часа, точно преди централния вечерен осведомителен бюлетин в 18.00.

Третият принцип е въплътен най-силно в обособяването на програмната "Линия „Култура" в събота, която ще започва от 12.20 часа и ще продължава до 18.00 часа. В нея са разположени и три нови предавания, благодарение на които културата във всякакви свои проявления ще намери уютен пристан: "Литературата. Начин на употреба" с водещ Надежда Московска, "Джаз импровизация" с водещ Сибила Лилова и "Плешивото куче" с водещ Ивайло Кицов. Заедно с "Музей в ефира", "За музея, за галерията" и "Трамвай по желание" се оформя едни културно-информационен панел, което едновременно и ще забавлява, но и ще носи ново знание на слушателите.

Разбира се, никое обновяване не е съвършено и работещите в програма "Христо Ботев" си дават сметка за това. Но те си дават сметка и за друго: че от тях зависи българската култура, изкуство, образование наука да заемат полагащото им се централно място в българския ефир. Програма "Христо Ботев" винаги е бдяла и се е старала това да бъде истина и – без съмнение – ще продължи да бди и да се старае така да бъде и занапред.     


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!