Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Косев е "Млад музикант на годината 2020"

Клавирно дуо "Атмосфери" е носител на приза "Олга Камбурова"

Димитър Косев-"Млад музикант на годината 2020"
Снимка: Ани Петрова, БНР

Диригентът Димитър Косев е избран от слушателите на БНР за "Млад музикант на годината" 2020. Резултатите от националната анкета бяха обявени в ефира на специално празнично издание на предаването за класическа музика „Алегро виваче“ на програма "Хоризонт" на 25 май. 


За втори път в цялата си 30-годишна история допитването "Музикант на годината" беше фокусирано изцяло върху млади артисти. Публиката имаше възможност да избере победителя сред 11 номинирани от екипа на предаването ярки таланти. Гласуването беше проведено през януари и февруари 2021 г. и в него се включиха близо 4000 човека.

Димитър Косев е най-младият диригент на оперен театър в България. Роден в семейство на музиканти в Русе. Възпитаник е на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в дунавския град в класа по пиано на Евгени Желязков. Учи дирижиране при проф. Максимилиан Ченчич и пиано при проф. Щефан Мьолер във виенската консерватория Прайнер, която завършва на 21 години с пълно отличие. 

През 2013 г. дебютира в България като диригент с Русенската филхармония. От февруари 2016 г. е щатен диригент в Държавна опера Стара Загора, а от октомври 2017 г. работи в Държавна опера – Русе. През декември 2018 дирижира Коледния концерт на Софийска филхармония.

През 2020, едва 27-годишен, Димитър Косев единодушно е избран за главен диригент на Държавна опера – Русе. Без колебание казва, че се вдъхновява от хората, с които работи там. След пожара в емблематичната оперна сграда, той става инициатор на благотворителната кампания "Изкуството е феникс". Пред "Алегро виваче" той споделя, че затварянето на културните институции, в това число и оперните театри, през пандемичната година е показало много пробойни, но и е мотивирало музикантите да работят повече и по-добре, защото е станало ясно, че без класическата музика, или без културата въобще, всичко е загубено. И се надява да излезем от случилото се малко по-добри.

Димитър Косев участва като пианист и диригент в многобройни проекти , свързани с джаз, поп и рок музиката, сред които "Класиката среща АВВА", "Класиката среща Queen", "45 години Диана Експрес", "Да те жадувам аз" (Сигнал и Русенска филхармония), "Симфонична фиеста", Джазоспекция и т.н.

Носител на приза "Олга Камбурова", присъждан на името на дългогодишната водеща на "Алегро виваче" и създател на галаконцертите "Музикант на годината", за 2020 година е клавирно дуо "Атмосфери" (пианистките Александра Дичева и Мила Михова). Наградата се присъжда от екипа на предаването "Алегро виваче" и дава възможност на носителите й да направят свои професионални студийни записи в БНР, като най-често това са първите записи за Радиото на младите артисти.

Клавирно дуо "Атмосфери" - Александра Дичева и Мила Михова

Церемонията „Музикант на годината“, връчването на наградите и галаконцертът с участието на победителите от 2019 и 2020 ще се проведе през месец октомври. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!