Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава един ден до „Италия“ – концерта на Радиооркестъра, Найден Тодоров и Марио Хосен на 4 юни

За пръв път в България ще прозвучи оригиналната версия на Концерт № 1 за цигулка на Паганини

Найден Тодоров и Марио Хосен
Снимка: Ани Петрова, БНР

Остава един ден до „Италия“ – концерта на Симфоничният оркестър на БНР, маестро Найден Тодоров и Марио Хосен на 4 юни от 19.00 ч. в зала „България“. Текат последните репетиции на Радиооркестъра преди българската премиера на оригиналната версия на Първият цигулков концерт на Паганини с харизматичния солист Марио Хосен.

Марио Хосен, Найден Тодоров и Симфоничният оркестър на БНР

Едно от най-популярните произведения в световния цигулков репертоар, Концерт № 1 за цигулка и оркестър на Николо Паганини е виртуозна обиколка, която разкрива невероятните технически способности на легендарния цигулар и композитор и мелодичната му чувствителност.   

Цигулар с международна репутация и носител на редица престижни награди, Марио Хосен концертира активно по света и преподава в България и чужбина. Той е редактор и изследовател на цялостното творчеството на Паганини за цигулка и оркестър за едно от най-старите музикални издателства в света "Musikverlag- Doblinger", Виена.  

Марио Хосен

Романтичното настроение в концертната вечер ще продължи с „Италианската“ симфония от Менделсон – най-популярната симфония на композитора, вдъхновена от атмосферата и колорита на Италия.  

Маестро Найден Тодоров

Зад диригентския пулт ще e гост-диригентът Найден Тодоров – един от водещите съвременни български музиканти, многостранно изявяващ се с ярки интерпретации в различни жанрове. Паралелно с активната си дейност в България, Найден Тодоров дирижира стотици симфонични концерти, оперни и балетни спектакли с различни оркестри и оперни състави в Европа, Азия и САЩ.  

Повече за концерта и програмата можете да научите тук

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4), на касата на Софийската филхармония в залата и в мрежата на EVENTIM.bg




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!