Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Позиция на Обществения съвет на БНР

Общественият съвет на БНР заявява категорично несъгласие ефирът на общественото радио да се превръща в трибуна, през която се атакува фундаментът  на гражданското общество - свободното слово – и настоява за категорична защита на професионалните стандарти и демократичните ценности в медията, както и за гаранции, че подобни прецеденти няма да се повтарят в бъдеще. 

Повод за заявената позиция, е материал на Петър Волгин, наречен "Политкоректният плач за Протасевич", излъчен в предаването "Политически некоректно" на  програма Хоризонт на 29.5.2021, в който авторът  напада отвлечения от беларуските власти журналист Роман Протасевич и повтаря тезите на президентите на Беларус - Александър Лукашенко, и на Русия - Владимир Путин, по темата с принудителното приземяване на граждански полет, с цел арестуване на неудобен на властта журналист.

Изявата на журналиста от БНР идва на фона на безпрецедентни репресии срещу свободата на словото, журналистите и независимите медии в Беларус. Десетки от тях се намират от месеци в арестите и затворите на режима, преследвани за това, че са изпълнявали професионалния си дълг. Стотици бяха подложени на насилие и на мъчения за изтръгване на фалшиви показания. Мнозина бяха принудени на напуснат страната, а близките им са подложени на преследване. Десетки медии бяха закрити, а журналистите им отведени в ареста. 

Последният такъв пример е разправата на властите с новинарския портал tut.by, една от най-популярните медии в страната, известна с неутралната си и обективна позиция по вътрешната политика на Беларус.

На този фон опитите на журналиста от БНР да дискредитира отвлечения от принудително приземения полет журналист Роман Протасевич представляват ясно одобрение на политиката на брутални репресии срещу свободата на словото - свобода, от която самият водещ се ползва с охота.

Като изразява категорична позиция, че свободата на словото не може да служи за оправдание на атаки срещу основни демократични ценности и граждански свободи, Общественият съвет:

  1. Настоява БНР да поднесе категорично извинение за отправените от водещия на предаването нападки срещу журналиста Роман Протасевич и да заяви ясно, че подкрепа за репресии срещу свободата на словото в ефира на националното радио не може да бъде оправдана с нищо - в това число с претенции за свободно изказване на авторско мнение или за защита на плурализма - и няма да бъде толерирана в бъдеще;
  1. Призовава ръководството и журналистическата колегия на БНР да предприемат действия в рамките на обществените функции, с които медията е натоварена, и при стриктно спазване на редакционната си независимост, които да гарантират, че предаванията на Радиото ще спазват приетите професионални стандарти и няма да се използват за антидемократична или за каквато и да било друга пропаганда.

Нападките срещу журналист в изгнание "и неговите западни защитници" имат трагичен прецедент в историята на българската журналистика. 

Комунистическата пропаганда се опита по подобен начин да дискредитира писателя и журналист Георги Марков, за когото също се твърдеше, че е придобил смелост едва след като е избягал от България. Всички знаем как завърши тази кампания и какви дълготрайни щети на имиджа на страната ни нанесе убийството на Георги Марков. 

Настояваме БНР да предприеме мерки подобно поведение срещу журналисти, дръзнали да се противопоставят на един репресивен режим,  да не се възпроизвежда десетилетия по-късно в демократична България.

Опасяваме се, че нападките срещу независимите медии и журналисти в други страни могат лесно да прераснат в атака срещу принципите на демокрацията и в България, която има достатъчно сериозен собствен проблем със свободата на словото. Настояваме БНР да не допуска злоупотреба с тази свобода, която е в основата на всички свободи.

Позицията на Обществения съвет на БНР можете да видите и ТУК 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!