Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плурализъм и представяне на различни гледни точки в съдържанието на БНР за европейската радиомрежа Евранет плюс

Това сочи изследване на независимия институт "Argus data insights"

Euranet Plus Stations
Снимка: Euranet Plus

В съдържанието на Българското национално радио в рамките на европейската радиомрежа Евранет плюс има разнообразие от участници и мнения, които гарантират плурализъм, сочи изследване на независимия институт "Argus data insights". Оценката на редакционния плурализъм в рамките на мрежата от радиопрограми в проекта Евранет плюс обхваща периода май 2020 – февруари 2021.

Материали, излъчени по двете национални програми "Хоризонт" и "Христо Ботев", както и по Радио София и Радио Благоевград, в този период са попаднали в обхвата на независимия редакционен одит. Оценявани са излъчени новини, репортажи и интервюта по  разнообразни теми – от COVID-ваксините, през климатичните промени и Зелената сделка, до Брекзит и отношенията на ЕС с Русия. 56% от изследваните материали са представяли две или повече гледни точки, което поставя програмите на БНР в т.н. "зелена зона" според възприетата система за обозначения, която се прави по аналогия със светофарната система. БНР получава "зелена светлина" да продължи в същата посока, защото спазва принципите на плурализма на гледните точки и добросъвестното информиране за европейските дела.

Европейската радио мрежа Евранет плюс е консорциум от международни, национални, регионални и локални европейски радиостанции и програми, започнала като инициатива на Дойче Веле и Радио Франс Интернасионал през 2008 г. В него участват 13 водещи обществени и частни радио и телевизионни оператори в Европейския съюз, които достигат до над 15 милиона слушатели на ден. Чрез международни, национални и регионални радиостанции в 13 държави от Европейския съюз, Евранет плюс създава и излъчва свързано с ЕС съдържание на 12 официални езика на Съюза. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!