Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите и резултатите – на 11 юли ексклузивно в ефира и дигиталните платформи на БНР

| обновено на 09.07.21 в 16:07
Снимка: БГНЕС

Каква е избирателната активност, справят ли се избирателите с машинното гласуване, как протича вотът в чужбина, какви са първите резултати – това ще чуят първи слушателите на Българското национално радио на 11 юли. 

Ексклузивно социолозите от "Галъп  интернешънъл" ще обявят прогнозните резултати от екзитполовете в специалното изборно студио, което ще започне веднага след вечерния осведомителен бюлетин в 18.00 часа. Водещ е Диана Янкулова.

Как протича машинното гласуване от старческите домове до ромските махали, ще повлияе ли то на избирателната активност и ще ограничи ли купения вот са въпроси, на които журналистите ще търсят отговори от отварянето на секциите до края на изборния ден.

Репортерите от граничните пунктове и морските курорти ще разкажат какви са мотивите на тези, които избират плажа пред избирателната секция и ще гласуват ли сънародниците ни, които се завръщат за лятната си отпуска у нас. Как протича гласуването на избирателите с двойно гражданство в пограничните райони и има ли изборен туризъм при голям брой новооткрити секции в чужбина ще информират кореспондентите на БНР.

Специалният пратеник на БНР в Турция Тоня Димитрова ще отразява вота в Чорлу и Истанбул. Програма "Хоризонт" ще проследи гласуването на българите в чужбина в търсене на отговори на въпросите повлияха ли летните отпуски върху избирателната активност там и намаля ли многочасовото чакане на опашки след увеличаването на броя на секциите.

Обществената медия ще информира за постъпили сигнали в централната и районните избирателни комисии и ще разследва информация на слушателите за изборни нарушения. Сигнали могат да се подават в сайта на БНР за изборите "Аз избирам с БНР" в секцията "Сигнали за изборни нарушения".

Изборното студио с водещ Диана Янкулова ще започне веднага след вечерния осведомителен бюлетин в 18.00 ч. В него слушателите ще научат първите резултати и ще чуят коментарите на социолози, политолози, експерти, представители на ЦИК и на политическите сили.

Радио България подготвя два актуални блока с новини на турски език, които ще се излъчат от 13.00 до 14.00 ч и 20.00 до 21.00 часа в ефира на Радио Кърджали на 90.00 МНz и на честота 90.1 MHz за региона на Шумен и Лудогорието, както и на http://player.bnr.bg/. Блоковете ще включват и информация от специалния пратеник на БНР в Турция и анкети с избирателите там и интервюта с анализатори. 

Радио България ще предложи новини на 10 езика за хода на изборния процес през целия ден и за резултатите от вота в нощта след него. 

Информация, сигнали, снимки и видеа за вота в чужбина нашите сънародници могат да изпращат на radiobulgaria@bnr.bg и на страницaта на БНР във Фейсбук.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!