Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР с нова статуетка на конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет"

Проектът от стъкло на скулптора д-р Елизар Милев спечели в конкурса на БНР за статуетка, която ще получи победителят в конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет". Той беше в конкуренция с още 15 свои колеги, които изпратиха проекти на статуетки.

Комисия, ръководена от програмния директор на БНР Даниела Късовска, и членове - Митко Новков, директор на програма "Христо Ботев", проф. д. изк. Свилен Стефанов - зам.-ректор на НХА, доц. Емил Бачийски - ръководител на катедра "Метал" в НХА и Даниел Ненчев, ръководител отдел "Стратегическо развитие" в БНР определи за победител в конкурса проекта предложен от д-р Елизар Милев, като водещи критерии за журито бяха художествените достойнства и атрактивността на предложения проект, както и близостта му до идеята на наградите за нова българска поп и рок музика "Пролет". На спечелилия конкурса автор ще бъде присъдена парична награда в размер на 3 000 лева.

БНР обявява конкурс за статуетка на наградите в Конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет"

"Имайки предвид дългата история на съревнованието и основната му цел - подпомагане на млади български изпълнители, се насочих точно към този символ, слушалки. Естеството на конкурса включва собствен избор за най-добра песен на слушателя, така и слушалките са личен избор за музика, без натрапването на този избор на другите", казва за своя проект победителят в конкурса Елизар Милев и допълва: "Затвореният ринг на слушалките е търсен художествен принцип, който не позволява на композицията да изтича в постамента. Между слушалките е поставено стъкло, изобразяващо звукови вълни с цвета на конкурса".

Д-р Елизар Милев е художник-скулптор с многобройни международни участия и награди. Завършил е Националната художествена академия със специалност "Дизайн на порцелан и стъкло".

Церемонията по връчването на наградите и гала концертът на 53-то издание на конкурса "Пролет" ще бъде на 29 септември в София лайв клуб, когато освен голямата награда съпътствана с новата статуетка ще бъдат връчени и награда на слушателите, награда за дебют и награда-участие на фестивала "Евросоник" в Грьонинген. Като член на EBU /Европейския съвет за радио и телевизия/ БНР дава шанс на един от финалистите в конкурса да представи България с концерт на престижния фестивал "Евросоник" в Нидерландия. Сред носителите на тази награда са групите БТР, Д2, Шангри Ла, Уикеда, Акага, Phuture Shock, Силует, Криста и Огнян Драндийски, Gravity Co, Der Hunds, Saint Electrics, Рут Колева, Jeremy, Hayes & Y, Airbag. Очаквайте новите победители! А до тогава можете да чуете песните финалисти в "ПРОЛЕТ" 2022 тук: https://bnr.bg/prolet/page/glasuvaite-za-svoata-pesen-favorit


По публикацията работи: Екип БНР


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия