Вотът в чужбина протича без инциденти

| обновено на 26.03.17 в 19:24
Снимка: БГНЕС
В 371 секционни избирателни секции в 70 държави гласуват нашите съграждани в чужбина. Близо 75 000 българи са гласували в чужбина към 17 часа българско време, съобщиха за "Хоризонт" от Министерството на външните работи. Най-високата избирателна активност в чужбина към момента е в Турция. Там са гласували около 24 000 избиратели при разкрити 35 секции. На второ място е активността във Великобритания. В САЩ изборният ден вече е започнал, но все още данните за активността са съвсем ранни, защото там е много рано сутринта. В някои части на света вече изборният ден е приключил. Например - във Виетнам са гласували само 18 българи.

Избирателната активност в Турция е близка до тази от президентските избори през ноември миналата година. За около час беше спряно гласуването в най-натоварената секция в Бурса в квартал "Нилюфер". Наблюдатели от определена политическа сила подадоха жалба за внасяне в училището на агитационнни материали от друга политическа сила. Малко преди 16 ч. гласуването беше възстановено без сериозни инциденти. Българските дипломатически представители в Истанбул съобщават, че към 17 часа в мегаполиса са гласували 6 000 български граждани. Още толкова са се възползвали от правото си на вот в Коджаели, Ялова и Бурса.

Драстичното намаляване на броя на секциите, с повече от сто в сравнение с парламентарните избори през 2014 година, води до голяма активност, но не по принцип – брой на пуснати бюлетини, а на придвижването на избиратели между различните общини в Истанбул. С автобуси и микробуси в генералното консулство пристигат изселници от Авджълар, Есенюрт, Карач и други квартали. Опашката на улицата пред дипломатическото ни представителство не пада под 50-60 души. Масово хората се оплакват от големите опашки и дългото чакане, предизвикани от попълването на ръка на декларациите, че лицето няма да гласува на друго място. На желаещите да подадат вота си се раздават сандвичи и напитки. Организиран е и безплатен транспорт за превозване на гражданите към различни избирателни секции. На около 200-300 метра от двете най-големи секции - тези в Авджълар и Есенюрт, не са премахнати транспаранти с агитационно съдържание в полза на конкретна политическа сила.
Опашки има в секциите в Авджълар
Пред училището, където се провеждат изборите в квартал Есенюрт, активисти се възползваха от струпването на множество хора, за да ги агитират да гласуват с "да" на предстоящия на 16-и април в Турция референдум за промяна на Конституцията.

При засилен интерес преминава гласуването за българските парламентарни избори в Димитровград в Република Сърбия. В населения предимно с етнически българи град освен местните гласуват и доста хора, които са на екскурзия в района.

При обичайно висока активност протичат изборите във Великобритания. Според наличните данни към 17.00 ч. българско време около 10 900 души са гласували в общо 58-те избирателни секции в Обединеното кралство. Няма съобщения за нередности. Дори на места с по-компактно българско население като лондонските квартали "Стратфорд", "Тотнъм" и "Баркинг" отчитат много по-бързо обслужване на гласоподавателите от предишни години най-вече поради разкриването на допълнителни секции в повече персонал и по-добра организация. Пред избирателната секция в лондонския квартал "Баркинг" обикновено по избори се образуват големи опашки, тъй като това е район с по-компактно българско население. Този път опашки обаче няма. Защо, пояснява Николай Везенков от местната комисия: Тази година ЦИК разреши да направим две секции тука при нас. Секциите са от по седем членове и процесът върви много по лесно. Николай Везенков допълни, че още в седем часа е имало около 50 човека, които обаче са били обслужени бързо поради стройната организация. По две секции тази година са отворени и в още два квартала на Лондон – "Тотнъм" и "Стратфорд". Денят протича спокойно и избирателната активнист е нормална, каза Нишан Джингосян – заместник-председател на секция в Лондон.

В Германия са разкрити 13 секции в 8 населени места. Въпреки рекордния брой подадени заявления за гласуване в Германия – над 2 700, заради отказ от германските власти и на тези избори допълнителни секции не бяха разкрити. Българските граждани ще могат да гласуват в три секции и в Берлин, и в Мюнхен, в две секции – във Франкфурт, както и в Дармщат, Хамбург, Магдебург, Щутгарт и Мюнстер. Последните данни сочат, че в Берлин правото си на глас са упражнили 1 500 български граждани, във Франкфурт - над 900, в Щутгарт - близо 600, в Мюнстер - близо 400, в Магдебург - 250, в Дармщат - 280, Хамбург - 560. Най-мнохо български граждани са гласували в Мюнхен - близо 2 000 души. Казусът с декларациите и изискването на ЦИК да се попълват в изборните помещения не доведе до сериозно проблеми и напрежение. В трите секции в Генералното консулство в Мюнхен потокът от гласоподаватели не намаля. Не се чака дълго, за да се гласува. Според Антоанета Тончева, автор на платформата "Български избори и референдуми в Германия", липсата на опашки може да означава добра организация на изборния процес, но и сериозен спад в избирателната активност сред българската диаспора.

В Италия се очаква повишен интерес за гласуване от българските граждани. Избирателните секции са 12, с три в повече от изборите за президент през 2016 година. Интересът е повишен и той ще намери отражение по цялото протежение на Апенините, както следва: в посолството в Рим, две секции в Генералното ни консулство в Милано, по една в Римини, Сиена, Флоренция, Понтедера край Пиза, Неапол, Кастеламаре ди Стабия, Бари, Фоджа и Сант Еуфемия д’Аспромонте – селище с около 4000 жители, от които около 200 души са българи, намиращо се в южната област Калабрия.

Две избирателни секции има в Малта – в градовете Бурджиба и Сейнт Джулиан. Италианските медии съобщават за предсрочните парламентарни избори у нас. Смята се, че е трудно да се определи какъв ще е крайният резултат, от който вероятно няма да има ясно изразен победител за оформяне на правителство. От участващите 13 партии, 9 коалиции и 21 инициативни комитета се смята, че главният спор е между консерватори и социалисти.

С добра избирателна активност протича денят в Кипър. За първите два часа след отварянето на 7-те секции своя вот за народни представители дадоха почти 500 българи, а до 13 часа бюлетината вече пуснаха 1280 наши сънародници. Най-много са гласувалите в столицата Никозия – 401 души общо в двете избирателни секции. Най-натоварена до момента в цялата страна е секцията в българското посолство, където досега са регистрирани 303-ма гласували. Данните съобщи за "Хоризонт" българският посланик в Кипър Христо Георгиев. Изборният ден навсякъде на острова протича нормално, без напрежение, няма образуване на големи опашки за гласуване. До момента не са регистрирани нарушения. Известно забавяне създава попълването на декларациите в изборното помещение, в присъствието на член на Секционната избирателна комисия, както изисква решението на ЦИК. Създадена е обаче добра организация, така че това да не доведе до утежняване на процеса и затруднения за желаещите да гласуват.

БТАНад 3500 души са гласували в Испания до 13 часа българско време. Вече е надхвърлен броят на предварително подадените заявления - около 3000. Вотът протича спокойно, въпреки високата активност в някои от 38-те секции в страната. Над 700 души гласуваха до обед в трите секции в посолството ни в Мадрид. Само в една са 253-ма. Висока беше и активността в Барселона с 235 гласували и в Памплона - с 200. В същото време в секцията в Аресифе са регистрирани 3-ма души. Някои от хората, които гласуваха днес в Мадрид са изминали над 50 километра, за да пуснат вота си. Повечето от гласуващите не са подали заявления предварително и ги попълват на място. Въпреки това засега няма опашки. Общо секциите в Испания са 38.

Изборният ден в Чехия протича нормално и бързо - без чакане на опашки. Българите могат да упражнят своето право на глас в две секции: в сградата на посолството в Прага и в град Бърно. Повече от 430 души са  гласувалите в чешката столица към 14 часа местно време.

Българите в САЩ гласуват в 35 секции, като 5 от тях са в района на Чикаго. Избирателните секции отвориха в 7 сутринта местно време и ще изчакват гласоподаватели до 20.00 часа. Едната секция в Чикаго е в консулството, а 4 се намират в предградията. По традиция най-посещавани са двете избирателни секции в предградието "Дес Плейнс". В този район живее голяма част от емигрантска колония от от 200 000 души, населяваща Чикаго. На президентските избори и референдума в края на миналата година в тази секция опашките останаха до края на изборния ден и някои не успяха да гласуват, защото не разполагаха с достатъчно време да изчакат реда си.

В 7.00 ч. сутринта местно време, или в 14.00 ч. следобед българско време, отвориха повечето избирателни секции в Канада. Българите гласуват в 7 секции в 5 града - Отава, Торонто, Монреал, Ванкувър, Калгари. Вотът протича спокойно при добра организация, без натрупване на хора и без инциденти. За да участва в изборите, всеки български гражданин представя валиден документ за самоличност и подписва декларация, че няма да упражни правото си на глас на друго място. Подписването на декларацията лично пред член на комисията води до известно забавяне на гласуването, но засега няма натрупване на гласоподаватели. Традиционно най-голям брой българи гласуват в двете секции в Торонто – в западното предградие "Брамптън" и в сградата на Генералното консулство в Източно Торонто. В тези две секции към 17.00 ч. следобед българско време са гласували над 160 души.

Има една по-голяма активност преди обяд. Може би заради огромните проблеми, които имаше на предните избори, президентските и референдума, когато хората чакаха по 2-3 часа. В момента се чакаха в порядъка на 20-30 минути за гласуване. Има отлична. организация на секционната избирателна комисия  в Торонто, каза Красимир Гаджоков, който живее в града.

В секциите в Монреал и Отава избирателната активност към този час беше ниска. Няма регистрирани жалби, оплаквания и инциденти. Избирателните секции ще затворят в 20.00 часа местно време, или в ранните часове в понеделник българско време



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53