Изборните очаквания на извънпарламентарните партии

Снимка: Централна избирателна комисия

Предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Ви среща с извънпарламентарните партии, които се включват в надпреварата за място в следващото Народно събрание - техните очаквания и готовност да отговорят на желанията на своите избиратели на вота на 4 април.
Какво е общото между извънпарламентарните формации, устремили се към място в бъдещия нов парламент?
Това е анти -ГЕРБ реториката, самономинирането за алтернатива на днешните управляващи и според спецификата на съответната формация - призив или за възстановяване на справедливостта, или направо за възмездие, отбелязва репортерът на БНР Мария Филева.
Обща характеристика са и обещанията за повече граждани в листите им и желанието да управляват със собствен мандат. Различава ги степента на компромис, на която са способни - преди или след изборите. Въпреки заявките за безкомпромисност.

Социолозите отреждат водеща позиция сред извънпарламентарните формации на партията на шоумена Слави Трифонов "Има такъв народ". Неяснотите са повече от това, което знаем. Засега разполагаме със заявката на самия Трифонов, казани по неговата телевизия, че отказва всякакви предизборни обединения, пък били те и анти-ГЕРБ насочени.
 
Думите му засега се потвърждават на практика -  първо каза "не" на Отровното трио, после и на офертата за общи листи с формацията на дубайския изгнаник Васил Божков. Приоритетите се изчерпват с въпросите от референдума отпреди петилетка.

В "Демократична България" вече са загърбили вътрешните си противоречия от предишната кандидат-депутатска кампания, на която се явиха разделени и загубиха. Окуражени от социологическите прогнози за сигурно присъствие в следващия парламент, сега поглеждат към властта.
В последната седмица обаче пробивът на местните избори в София се върна като бумеранг върху Демократична България, но с обратен знак. Най-драстичен е примерът с оттегленото доверие от районния кмет на "Красно село" Росина Станиславова  заради създадения "морално недопустим прецедент" - да получава допълнително пари по европроект, изпълняван от ръководената от нея администрация.

На коалиция "Изправи се! Мутри вън!" социолозите отреждат резултат около 4-процентовия праг. Но макар до съюза с Мая Манолова и куп по-малки партии, чиято регистрация използват, Отровното трио да стигнаха вече като дуо, не се притесняват от упреците, че дори с името си залагат повече на емоция и провокация, отколкото на експертност и разум.
Социологическите агенции отчитат нетипично висок дял на посочилите, че ще гласуват за формации, влизащи в графата други партии, които макар да остават под 4-процентовия праг, имат шансове за резултат над 1 процент, гарантиращ им държавна субсидия. Но дори и те желаят да управляват самостоятелно. Като "Възраждане" - с над две на сто доверие според различни проучвания.
За да привлекат внимание тези формации включиха знакови лица в листите си - "Възраждане" - бившата съдийка Румяна Ченалова, АБВ - критикът на антипандемичните мерки доц. Атанас Мангъров и актьора Веселин Плачков, "Републиканци за България" на бившия втори на Борисов - Цветан Цветанов си взеха действащ депутат от ГЕРБ и журналиста Горан Благоев. "Българско лято" си намери "мандатоносител", но остана под сянката Васил Божков.
 
Други като партия "Гергьовден" са избрали тактиката да участват през отделни личности в чужди листи - като Любен Дилов, който е водач за ГЕРБ в Бургас.
Още по темата чуйте от звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Новата пленарна зала в бившия Партиен дом

Проф. Красимир Калинов: Разпределението на мандатите на национално ниво е честно и ясно

" Методът на най-големия остатък, т.нар. Хеър-Ниймайер, изобщо не е виновен за диспропорциите, защото те възникват още в самото начало, когато се определят и се фиксират мандатите по райони ". Това коментира пред БНР математикът проф. Красимир Калинов, бивш член на ЦИК. Той обясни, че това е така, защото мандатите се определят на базата на..

публикувано на 09.04.21 в 16:12
Теодор Славев

Теодор Славев: Слави Трифонов най-вероятно ще върне мандата още в деня на връчването му

„Това,  което предизвиква вниманието, е мълчанието на партията на Слави Трифонов , защото от „Има такъв народ“ зависи дали ще има предсрочни избори, или ще се състави някаква дори и временна формация“, коментира ситуацията след изборите на 4 април политологът Теодор Славев в „Преди всички“. При условие, че никой не иска да подкрепи..

публикувано на 09.04.21 в 14:23
Борил Соколов

„Българско лято“ ще се бори за първа сила на следващите избори

„ Направихме първата и най-трудна крачка . Основната група, гласувала за нас, са младите от 18 до 36 години. Имаме интелигентни, знаещи хора“. Това каза пред БНР председателят на „Българско лято“ Борил Соколов. Партията на Васил Божков участва на изборите с регистрацията на Българско национално обединение.  Соколов уточни, че за партията  реалният..

публикувано на 06.04.21 в 14:27
Калоян Методиев

Калоян Методиев: Борисов е големият губещ

„ Ситуацията е 50/50 за това дали ще може да се състави кабинет . В момента имаме политическа несигурност... Парламентарните групи са много разнородни, не се знае дали ще са кохерентни“. Това каза пред БНР политологът Калоян Методиев, ръководител на институт „Рего“.  По думите му големият губещ е Бойко Борисов, а  евентуална оставка на Корнелия..

публикувано на 06.04.21 в 14:10

Цветан Цветанов: Избирателите показаха, че едноличното управление вече не е формула

„ Цялата негативна енергия на ГЕРБ беше насочена към „Републиканци за България “. За мен по-важно е да направим задълбочен анализ и да се подготвим за новите политически предизвикателства... Резултатите от изборите задават повече въпроси, отколкото дават отговори “.  Това коментира пред БНР лидерът на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов...

публикувано на 06.04.21 в 13:07

Миков: Всяка политическа всеядност ще отдалечи БСП от лявото

„ Катастрофата за БСП беше предизвестена заради несъобразяване с действителността, отсъствие на очертаване на ясна политическа платформа, интригантски отношения. Ако има за нещо, за което трябва да се съжалява е, че в 45-ия парламент лявото е много малко“. Това коментира пред БНР Михаил Миков от БСП и допълни, че партията няма възможност да..

публикувано на 06.04.21 в 12:52
Мария Спирова

Мария Спирова: Всички цивилизовани държави имат дистанционно гласуване

" Всички цивилизовани държави имат дистанционно гласуване ". Това заяви пред БНР Мария Спирова, член на избирателната комисия в Оксфорд, Великобритания.  "Нормалното нещо в една ескалираща пандемия и с толкова карантинирани хора в България беше да има дистанционно гласуване. Пощенско гласуване можеше сравнително лесно да се направи". Тя..

публикувано на 05.04.21 в 18:20

Юрий Асланов: Изненади са сривът при ГЕРБ и БСП, както и ръстът при ДБ

" Голямата изненада е сривът и на ГЕРБ, и на БСП, както и извънпрогнозният резултат на "Демократична България". Този  коментар направи пред БНР социологът от агенция "Афис" Юрий Асланов и уточни, че всички други резултати са били прогнозирани. Според Асланов от  ГЕРБ са подценили това, че анти-ГЕРБ нагласата е останала в обществото , въпреки че..

публикувано на 05.04.21 в 17:55

Психологията на избирателя и грешките на политиците

„ Фрагментацията на обществото се засили . Различни политически субекти - в желанието си да имат по-дълго управление, сякаш целенасочено ни тласкат към разделение“. Това каза пред БНР комуникационният специалист Любомир Аламанов.  По думите му  Бойко Борисов е присвоил правото да се отъждестви с държавата , „което от времето на Луи XVI никой не..

публикувано на 05.04.21 в 17:29
Костадин Паскалев

Костадин Паскалев: БСП няма право да участва в правителство

" БСП веднъж в историята си е преживявала такова нещо, сега не съм сигурен дали ще го преживее. Оставката е личен акт, който е съобразен със собствената оценка за приноса към този погром".  Така Костадин Паскалев, член на Националния съвет на БСП, коментира пред БНР загубата на социалистите на парламентарните избори, на които БСП остава на трето..

публикувано на 05.04.21 в 16:45