Агитация за изборите в интернет с активиране на дигиталния електорат

"Ютюб ще е изненадата като канал за комуникация особено към младите, а  „Фейсбук“ ще прегрее по изборите". Това каза в "Хоризонт до обед" специалистът по дигитален маркетинг Любомир Чакъров.

"Новата реалност е политическата реклама през интернет - Фейсбук основно за България, заради възможността за създаване на съдържание, еднопосочно отправяне на послания, но и по-голяма възможност за достигане до определен избирател. За това спомага и пандемичната обстановка", посочи още Чакъров.

"Ютюб е каналът, който политиците подценяват. Но не всички. Слави Трифонов е един от активните там. С всичките плюсове - видеа и така се достига до по-младите хора.

Във „Фейсбук“ обаче Бойко Борисов е лидер в създаването на съдържание. А това е важно заради алгоритмите, които разпознават уникалното съдържание. БСП също развива добре своите послания в мрежите. Корнелия Нинова е с близо 60 000 последователи във Фейсбук", заяви още Чакъров.


Битката по изборите обаче няма да е само през профилите на кандидатите. А и през страниците на партиите и кои групи в мрежата подкрепят политическата кауза на определен кандидат. Сравнението – ГЕРБ- БСП изглежда така:

"Тези избори ще трябва да активизират дигиталният електорат, който ще трябва да споделят публикации, за да може да се достигне до повече хора. Борисов и ГЕРБ примерно имат 8-10 групи във Фейсбук. С много последователи. БСП има две основни групи - едната за Нинова, другата за БСП За България, без лидерски елемент, както при Борисов. Но пък БСП имат друга стратегия, което ГЕРБ нямат - имат фенове на страницата на тяхната телевизия, но пък те не са много ангажирани", поясни още експертът.

"ГЕРБ и БСП са сигурни за следващия парламент", смята Любомир Чакъров. Но си уговорката, че данните бъдат взети само от активността и последователите в социалните мрежи.

ДПС продължава да разчита само на присъствие във Фейсбук. Но не залага кампанията му да минава основно през интернет. При тях дори не се казва ДПС, а „ДПС пресцентър“, те разчитат по-скоро на традиционната кампания."

Интернет ще е по-удобен за по-малките партии, защото е безплатен" , каза още експерта по дигитален маркетинг Любомир Чакъров.

Седмица преди старта на предизборната кампания пет български професионални организации в сферата на PR и комуникациите призоваха да няма платени или провокирани коментатори в социалните мрежи и онлайн медиите. Интернет сайтове на вестници пък обявиха официално, че ще насочат коментарите под политическите статии също през социалните мрежи.

Според експерта по дигитален маркетинг пазарът на тролове вече диктува правилата.

Още по темата в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавен вестник публикува резултата от изборите за 45-ото Народно събрание

Решенията на Централната избирателна комисия (ЦИК), с които обяви резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в 45-ото Народно събрание и имената на избраните депутати, са публикувани в днешния 30 брой на Държавен вестник. Именно с обнародването на тези решения президентът Румен Радев обвърза издаването на указ за свикване на..

публикувано на 13.04.21 в 11:09
Христо Иванов

Христо Иванов влиза като депутат от 25 МИР - София

Христо Иванов, водач на листата на "Демократична България" за Пловдив-град е избрал да бъде депутат в новото Народно събрание от 25 МИР София, съобщиха от коалицията. Така двата мандата в Пловдив за обединението са съответно за издателя Манол Пейков и бившия директор на пловдивската математическа гимназия Ивайло Старибратов. По- рано днес стана..

публикувано на 09.04.21 в 16:14
Новата пленарна зала в бившия Партиен дом

Проф. Красимир Калинов: Разпределението на мандатите на национално ниво е честно и ясно

" Методът на най-големия остатък, т.нар. Хеър-Ниймайер, изобщо не е виновен за диспропорциите, защото те възникват още в самото начало, когато се определят и се фиксират мандатите по райони ". Това коментира пред БНР математикът проф. Красимир Калинов, бивш член на ЦИК. Той обясни, че това е така, защото мандатите се определят на базата на..

публикувано на 09.04.21 в 16:12

Как Стефан Апостолов от Симитли спечели 9507 преференциални гласа

Как се стигна до впечатляващите   преференции, които събраха  четирима  от кандидат-депутатите на ГЕРБ в Благоевград, а единият от тях успя да измести дори водача на листата - транспортният министър Росен Желязков? Какво е обяснението на  абсолютния рекорд от 9507 преференциални гласа за Стефан Апостолов от Симитли, градът, гласувал почти 100 процента..

публикувано на 09.04.21 в 16:10
Теодор Славев

Теодор Славев: Слави Трифонов най-вероятно ще върне мандата още в деня на връчването му

„Това,  което предизвиква вниманието, е мълчанието на партията на Слави Трифонов , защото от „Има такъв народ“ зависи дали ще има предсрочни избори, или ще се състави някаква дори и временна формация“, коментира ситуацията след изборите на 4 април политологът Теодор Славев в „Преди всички“. При условие, че никой не иска да подкрепи..

публикувано на 09.04.21 в 14:23
Александър Андреев

ЦИК обяви окончателното разпределение на мандатите

След полунощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание. ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" - 51, БСП - 43, ДПС - 30, "Демократична България" - 27, "Изправи се! Мутри вън!" - 14. С друго решение ЦИК прие и..

публикувано на 09.04.21 в 13:37

Сметната палата чака отчетите на участниците в изборите до 20 май

До 20 май участниците в изборите трябва да представят отчетите си за предизборната кампания в Сметната палата, припомнят от ведомството. Всички дарители, които са дали повече от 1000 лева, ще бъдат проверени за съответствие на доходите. Към отчета трябва да се приложат декларациите за произход на дарените средства, както и на..

публикувано на 07.04.21 в 12:49

Всички РИК предадоха изборните си книжа

Всички районни избирателни комисии предадоха изборните си книжа в Централната избирателна комисия. Преди минути и последната от комисиите - тази в Стара Загора, донесе документацията си. От снощи в ЦИК върви интензивно повторното въвеждане на протоколите от изборите за 45-о Народно събрание. Теодора Крумова, председател на Районната избирателна..

обновено на 07.04.21 в 12:12

Хасковското село Зорница - първенец по машинно гласуване

Хасковското село Зорница се оказа първенец по машинно гласуване.  Всички 174 жители на село Зорница, които са регистрирани в списъците, са гласували машинно. От тях 168 са избрали ДПС. Председателят на секцията Бейхан Есат не вижда нищо притеснително в това, че в урната няма нито една книжна бюлетина. „Отначало пое така. Някои пробваха,..

публикувано на 07.04.21 в 10:39
В 45-то Народно събрание влизат шест партии

При 100% въведени протоколи: 6 партии влизат в НС

В 45-ото Народно събрание влизат шест партии. Това сочат прогнозните данни на фирмата "Информационно обслужване" след вота в неделя на база 100% обработени протоколи на Секционните избирателни комисии в Районните избирателни комисии към 14.30 часа днес. ГЕРБ/СДС - 26,18% "Има такъв народ" - 17,66% БСП за България – 15,01% ДПС -..

обновено на 06.04.21 в 18:56