ГЕРБ –СДС се явяват с номер 28 на изборите, ВМРО с номер 1

| обновено на 02.03.21 в 20:26

С номер 1 на изборите ще се яви ВМРО-БНД, коалиция ГЕРБ-СДС ще се явят с номер 28, ДПС е с номер 9, „Републиканци за България” – 21, „Изправи се! Мутри вън” ще се явят с номер 18.

Това показа жребият, който бе изтеглен в ЦИК за партиите и коалициите, които ще се явят на парламентарните избори.

БСП за България ще се явят с номер 4 на изборите. С номер 29 ще се явят ПП „Има такъв народ”. Демократична България се явяват с номер 11 на изборите. АБВ ще се яви с номер 6.

С номер 12 на изборите ще се яви ПП „Възраждане на отечеството”. Това бе първият изтеглен номер на партия от представител на ЦИК за парламентарните избори. За Патриотична коалиция „Воля и НФСБ” изтегленият номер бе 24.

ПП „Благоденствие, обединение и градивност” ще се явят с номер 23. „Граждани от протеста” ще се явят с номер 17. Сред някои от другите партии са партия „Зелени”, които ще се явят с номер 25, "Атака" – 7.

Последният номер 30 се падна на „Пряка демокрация“.

Членовете на ЦИК, които теглиха номерата и имената на партиите и коалициите, също бяха избрани с жребий.

Определеният пореден номер е еднакъв за цялата страна и за гласуването извън страната, като се отразява върху хартиените бюлетини и върху бюлетините за машините за гласуване.

Независимите кандидати ще бъдат подредени по съответните изборни райони:

"След номерата на регистрираните в ЦИК партии и коалиции, съобразно реда на тяхната регистрация от РИК“, обясни председателят на ЦИК Александър Андреев.

Заради Covid пандемията бяха наложени ограничителни мерки при тегленето на жребия. В залата бяха допуснати само по един представител от партия и по двама от коалиция, без възможност медиите да отразят тегленето на място в сградата на ЦИК в Народното събрание.

За да се гарантира прозрачност и публичност, провеждането на жребия беше излъчвано през сайта на ЦИК, фейсбук страницата на комисията, както и по БНТ 2.

По същите правила бе проведено и тегленето на жребия, който определя реда на представяне на кандидатите, регистрирани от партиите и коалициите в различните форми на предизборната кампания по БНР и БНТ.

Представителите на основните партии и коалиции, претенденти в предстоящите избори, по традиция тълкуваха номерата, с които ще фигурират в бюлетината.

За ВМРО, които ще са под №1, Юлиан Ангелов коментира:

"Да бъдем №1 в сърцата и душите на хората, да подкрепят организацията“.

№ 4 е за БСП - числото на работата, каза Калоян Паргов:

"Така че в следващия един месец БСП ще продължи да работи за промяна“.

Партия „Атака“ е под №7, а Петя Кузева отбеляза:

"Атака“ е свещеното, духовното число“.

За № 9 на бюлетината, който е за ДПС, Сезгин Мехмед коментира:

„9 символизира промяната и връзката между човечеството. Точно този символ приляга на ДПС". Мехмед каза да очакваме изненада кой ще е водач на листата в 25-ти МИР в София.

Христо Иванов от „Демократична България“ тълкува №11 в бюлетината така:

"Хората ще знаят, с един лесен за запомняне номер, как да гласуват със сигурност за промяна. Промяна, която познават, която е последователна, номер за ясна промяна“.

№ 14 е за БНО - Българско национално обединение, а Борил Соколов, председател на партия "Българско лято", каза как тълкува този номер:

"Че сме спечелили делото във ВКС за регистрация на "Българско лято", следващото е да спечелим изборите“.

Соколов обяви, че Васил Божков ще е водач на 2 листи в София - в 23-ти и 25-и МИР: "Човекът ще е водач, дали ще се яви или не, тепърва ще видим".

На "Изправи се! Мутри вън!" жребият отреди №18 в бюлетината, а Мая Манолова хареса символиката:

"Числото е прекрасно. Означава сила и означава разгром на тези, които са срещу нас“.

№ 24 е за коалицията Воля - НФСБ, а Пламен Христов обясни:

"Всички български граждани вече се убедиха, че имаме какво да дадем и можем повече".

За 28-ми номер, който е за ГЕРБ-СДС, Георги Георгиев коментира: "2 и 8 е 10. 1 и 0 е равно на 1. №1, първа политическа сила".ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавен вестник публикува резултата от изборите за 45-ото Народно събрание

Решенията на Централната избирателна комисия (ЦИК), с които обяви резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в 45-ото Народно събрание и имената на избраните депутати, са публикувани в днешния 30 брой на Държавен вестник. Именно с обнародването на тези решения президентът Румен Радев обвърза издаването на указ за свикване на..

публикувано на 13.04.21 в 11:09
Христо Иванов

Христо Иванов влиза като депутат от 25 МИР - София

Христо Иванов, водач на листата на "Демократична България" за Пловдив-град е избрал да бъде депутат в новото Народно събрание от 25 МИР София, съобщиха от коалицията. Така двата мандата в Пловдив за обединението са съответно за издателя Манол Пейков и бившия директор на пловдивската математическа гимназия Ивайло Старибратов. По- рано днес стана..

публикувано на 09.04.21 в 16:14

Как Стефан Апостолов от Симитли спечели 9507 преференциални гласа

Как се стигна до впечатляващите   преференции, които събраха  четирима  от кандидат-депутатите на ГЕРБ в Благоевград, а единият от тях успя да измести дори водача на листата - транспортният министър Росен Желязков? Какво е обяснението на  абсолютния рекорд от 9507 преференциални гласа за Стефан Апостолов от Симитли, градът, гласувал почти 100 процента..

публикувано на 09.04.21 в 16:10
Александър Андреев

ЦИК обяви окончателното разпределение на мандатите

След полунощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание. ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" - 51, БСП - 43, ДПС - 30, "Демократична България" - 27, "Изправи се! Мутри вън!" - 14. С друго решение ЦИК прие и..

публикувано на 09.04.21 в 13:37

Сметната палата чака отчетите на участниците в изборите до 20 май

До 20 май участниците в изборите трябва да представят отчетите си за предизборната кампания в Сметната палата, припомнят от ведомството. Всички дарители, които са дали повече от 1000 лева, ще бъдат проверени за съответствие на доходите. Към отчета трябва да се приложат декларациите за произход на дарените средства, както и на..

публикувано на 07.04.21 в 12:49

Всички РИК предадоха изборните си книжа

Всички районни избирателни комисии предадоха изборните си книжа в Централната избирателна комисия. Преди минути и последната от комисиите - тази в Стара Загора, донесе документацията си. От снощи в ЦИК върви интензивно повторното въвеждане на протоколите от изборите за 45-о Народно събрание. Теодора Крумова, председател на Районната избирателна..

обновено на 07.04.21 в 12:12

Хасковското село Зорница - първенец по машинно гласуване

Хасковското село Зорница се оказа първенец по машинно гласуване.  Всички 174 жители на село Зорница, които са регистрирани в списъците, са гласували машинно. От тях 168 са избрали ДПС. Председателят на секцията Бейхан Есат не вижда нищо притеснително в това, че в урната няма нито една книжна бюлетина. „Отначало пое така. Някои пробваха,..

публикувано на 07.04.21 в 10:39
В 45-то Народно събрание влизат шест партии

При 100% въведени протоколи: 6 партии влизат в НС

В 45-ото Народно събрание влизат шест партии. Това сочат прогнозните данни на фирмата "Информационно обслужване" след вота в неделя на база 100% обработени протоколи на Секционните избирателни комисии в Районните избирателни комисии към 14.30 часа днес. ГЕРБ/СДС - 26,18% "Има такъв народ" - 17,66% БСП за България – 15,01% ДПС -..

обновено на 06.04.21 в 18:56

ГЕРБ с 3-ма депутати от област Пазарджик, БСП, ИТН и ДПС - по двама

ГЕРБ и БСП в Пазарджик ще имат по един депутат по-малко, в сравнение с предишните парламентарни избори. Два от мандатите отиват при „Има такъв народ“. Традиционните четири мандата за ГЕРБ в Пазарджишка област не само са намалени, но се отчита и силен преференциален вот. До последно не беше ясно кой от кандидатите за 45-тия парламент ще вземе..

публикувано на 06.04.21 в 13:10

Запор на 425 000 лв. и изземване на 383 000 лв. за изборни престъпления

41 досъдебни производства и и 728 преписки са образувани за нарушения на изборните права на гражданите. Обвинения са повдигнати на 13 души, съобщиха от прокуратурата. До днес компетентните прокуратури са поискали налагането на запор по Закона за мерките за изпиране на пари на над 425 000 лв. Иззети са още и 383 000 лева и евро в различни..

публикувано на 06.04.21 в 12:44