Цветан Симеонов, БТПП: При някои партии отпадат твърде популистките обещания

Цветан Симеонов
Снимка: БГНЕС

Продължават срещите на Асоциацията на българските работодатели с представители на партиите и коалициите, които според социологическите проучвания имат шанс за влизане в следващия парламент. Сред водещите теми на разговорите са електронното правителство, запазването на данъчния модел, намаляването на регулативните тежести, реформите в енергетиката.

Свиването на българската икономика с 4.2% (по данни на НСИ) за изминалата година не е лош резултат в сравнение с другите икономики в ЕС, коментира пред БНР Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Мерките трябва да се адаптират периодично, смята той. Да не се увеличават поголовно заплатите в административния сектор и да се държи сметка за това, че той не бива да бъде конкурент на бизнеса в привличането на работна ръка, призовават от бизнеса.

В някои партии забелязваме положително развитие – отпадане на някои твърде популистки обещания, което, макар и скромно, е някакво насърчение за това, че може да стане и по-добре след изборите“, коментира Цветан Симеонов в предаването „Преди всички“.

Относно актуалната епидемична обстановка и споровете дали отново да се затварят бизнеси Симеонов изтъкна, че правителството трябва да спазва принципа за равно третиране на бизнесите. Не е редно големи магазини, големи хотели и техните ресторанти да се отворят, а пък малките ресторантчета да са затворени, даде пример той.

Добре е да се помисли за тези, на които ножът е опрял до кокала, като туроператорите например, които събираха пари за екскурзии в нормална обстановка 2019-а, превеждали са ги на свои партньори в чужбина – не им ги върнаха тези пари в кризата. Сега ЕС ги притиска да върнат не ваучери, а пари на своите клиенти.“

Възможно решение Симеонов вижда в създаването на гаранционен фонд, от който не да се дават пари на фирмите, а техните клиенти да си получат парите, да се води ясна сметка за това, а когато се възстановят средствата от чуждестранните партньори на туроператорите, да се върнат в този гаранционен фонд, поясни Цветан Симеонов. Това по думите му ще генерира по-голяма сигурност в бъдеще. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавен вестник публикува резултата от изборите за 45-ото Народно събрание

Решенията на Централната избирателна комисия (ЦИК), с които обяви резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в 45-ото Народно събрание и имената на избраните депутати, са публикувани в днешния 30 брой на Държавен вестник. Именно с обнародването на тези решения президентът Румен Радев обвърза издаването на указ за свикване на..

публикувано на 13.04.21 в 11:09
Христо Иванов

Христо Иванов влиза като депутат от 25 МИР - София

Христо Иванов, водач на листата на "Демократична България" за Пловдив-град е избрал да бъде депутат в новото Народно събрание от 25 МИР София, съобщиха от коалицията. Така двата мандата в Пловдив за обединението са съответно за издателя Манол Пейков и бившия директор на пловдивската математическа гимназия Ивайло Старибратов. По- рано днес стана..

публикувано на 09.04.21 в 16:14
Новата пленарна зала в бившия Партиен дом

Проф. Красимир Калинов: Разпределението на мандатите на национално ниво е честно и ясно

" Методът на най-големия остатък, т.нар. Хеър-Ниймайер, изобщо не е виновен за диспропорциите, защото те възникват още в самото начало, когато се определят и се фиксират мандатите по райони ". Това коментира пред БНР математикът проф. Красимир Калинов, бивш член на ЦИК. Той обясни, че това е така, защото мандатите се определят на базата на..

публикувано на 09.04.21 в 16:12

Как Стефан Апостолов от Симитли спечели 9507 преференциални гласа

Как се стигна до впечатляващите   преференции, които събраха  четирима  от кандидат-депутатите на ГЕРБ в Благоевград, а единият от тях успя да измести дори водача на листата - транспортният министър Росен Желязков? Какво е обяснението на  абсолютния рекорд от 9507 преференциални гласа за Стефан Апостолов от Симитли, градът, гласувал почти 100 процента..

публикувано на 09.04.21 в 16:10
Теодор Славев

Теодор Славев: Слави Трифонов най-вероятно ще върне мандата още в деня на връчването му

„Това,  което предизвиква вниманието, е мълчанието на партията на Слави Трифонов , защото от „Има такъв народ“ зависи дали ще има предсрочни избори, или ще се състави някаква дори и временна формация“, коментира ситуацията след изборите на 4 април политологът Теодор Славев в „Преди всички“. При условие, че никой не иска да подкрепи..

публикувано на 09.04.21 в 14:23
Александър Андреев

ЦИК обяви окончателното разпределение на мандатите

След полунощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание. ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" - 51, БСП - 43, ДПС - 30, "Демократична България" - 27, "Изправи се! Мутри вън!" - 14. С друго решение ЦИК прие и..

публикувано на 09.04.21 в 13:37

Сметната палата чака отчетите на участниците в изборите до 20 май

До 20 май участниците в изборите трябва да представят отчетите си за предизборната кампания в Сметната палата, припомнят от ведомството. Всички дарители, които са дали повече от 1000 лева, ще бъдат проверени за съответствие на доходите. Към отчета трябва да се приложат декларациите за произход на дарените средства, както и на..

публикувано на 07.04.21 в 12:49

Всички РИК предадоха изборните си книжа

Всички районни избирателни комисии предадоха изборните си книжа в Централната избирателна комисия. Преди минути и последната от комисиите - тази в Стара Загора, донесе документацията си. От снощи в ЦИК върви интензивно повторното въвеждане на протоколите от изборите за 45-о Народно събрание. Теодора Крумова, председател на Районната избирателна..

обновено на 07.04.21 в 12:12

Хасковското село Зорница - първенец по машинно гласуване

Хасковското село Зорница се оказа първенец по машинно гласуване.  Всички 174 жители на село Зорница, които са регистрирани в списъците, са гласували машинно. От тях 168 са избрали ДПС. Председателят на секцията Бейхан Есат не вижда нищо притеснително в това, че в урната няма нито една книжна бюлетина. „Отначало пое така. Някои пробваха,..

публикувано на 07.04.21 в 10:39
В 45-то Народно събрание влизат шест партии

При 100% въведени протоколи: 6 партии влизат в НС

В 45-ото Народно събрание влизат шест партии. Това сочат прогнозните данни на фирмата "Информационно обслужване" след вота в неделя на база 100% обработени протоколи на Секционните избирателни комисии в Районните избирателни комисии към 14.30 часа днес. ГЕРБ/СДС - 26,18% "Има такъв народ" - 17,66% БСП за България – 15,01% ДПС -..

обновено на 06.04.21 в 18:56