7,4 на сто разлика между ГЕРБ/СДС и БСП

„Галъп“: 7 партии с шанс за следващия парламент

Не е ясно коя от формациите ще финишира трета

Седем партии влизат в новия парламент, ако изборите бяха днес - това показва проучване на „Галъп интернешънъл“ по поръчка на БНР.

На базата на резултатите могат да се очакват гласоподаватели в широк диапазон около интервала между 2,6 и 2,9 милиона души.

Декларативната активност на база реално пребиваващи в страната гласоподаватели е 50%, но според официалните списъци тя се очаква да е чувствително по-ниска - например, в диапазон по-близък до 40%.

Прогнозите за активност обаче са изключително трудни и не са изключени сериозни колебания извън тези граници. Минимален дял от гласувалите се очаква да отбележат „Не подкрепям никого“.

Гласовете, подадени за партии, коалиции и кандидати, ако изборите бяха днес, показват следната картина в последните дни на кампанията.

За ГЕРБ и СДС биха гласували 28,2%, за БСП - 20,8%. Това са първите две формации.

За „Има такъв народ“ се очакват 12,9%, а за ДПС – 12,7%. На този етап е практически невъзможно да се определи коя от двете партии ще завърши на третото място – всичко зависи от различните типове мобилизация при двете партии.

„Демократична България“ с 6,1%, формацията „Изправи се! Мутри, вън!“ с 5,2% и ВМРО с 4,4% са близо помежду си, а не са и далеч от потенциалния ръб. Изгледите на тези формации зависят изцяло от последните дни и даже последните часове, както и от величината на бариерата и степента на „твърдост“ не електоратите.

Това се седемте формации, които биха били в парламента, ако изборите са сега.

Последните дни и часове обаче могат да нанесат промени. Например, коалицията Воля-НФСБ е с 3% и ще се надява на евентуално по-ниска бариера и предвидим вот.

С 1,6% е „Възраждане“, с 1,4% – АБВ, с 1,3% е формацията на Цветан Цветанов, с 0,6% е „Атака“ и т.н. За други партии вероятно ще гласуват 1,8%.

Изследването, проведено за Българското национално радио в периода 24-31 март, е сред 1013 пълнолетни българи и показва структурата на електоралните нагласи.

Големият въпрос е каква обществена поръчка ще даде българският народ на своя политически елит, заяви в интервю за БНР изпълнителният директор на „Галъп“ Първан Симеонов.

„Дали поръчка за предвидимост или поръчка за промяна, дали поръчка после да се състави някакво правителство, криво-ляво, или поръчка да се ходи на нови избори.“

Следизборната кампания ще е по-интересна от предизборната, прогнозира Симеонов. Той не изключва напрежение в самия изборен ден, включително протести, заради изнервената обстановка.

Кампанията ни се струва вяла, защото не можем да я отличим от общия изборен фон, в който живеем от лятото насам, смята Първан Симеонов.  

Не ми се вярва тези избори да са грандиозно по-различни на тема честност от всякакви други избори, подчерта той.

Национални избори по този начин трудно се крадат и обръщат. На местни избори е друго, защото там по-малки масиви гласове могат да повлияят.“

„Коронавирусът направи така, че в началото на кампанията имаше дори по-бодри очаквания за активност. Сега изборите попадат в най-високите точки или в платото, както говорят от Щаба, на случаите. Няма как да преценим точно каква ще е активността. Тя може да варира в много нестабилни параметри, много стабилно да варира“, коментира социологът.

Цялото интервю с Първан Симеонов чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младите са гласували за "Има такъв народ", висшистите за ДБ

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ е привлякла най-много млади избиратели, а електоратът на „Демократична България“ е най-образован. Това сочат данните на социологическата агенция „Галъп интернешънъл“. Какви демографски профили по пол, възраст и местоживеене очертава парламентарният вот? ГЕРБ и БСП запазват традиционните..

публикувано на 05.04.21 в 18:35

„Галъп“: ГЕРБ печели, Слави изпреварва БСП, ВМРО „изпуска“ парламента

Шест партии влизат със сигурност в новия български парламент, а ВМРО е на ръба на 4-процентната бариера. Това сочат данните от паралелното преброяване на  „Галъп интернешънъл“ при 100% изпълнение на извадката. При изпълнение на извадката от 75 на сто ВМРО получаваше 3,9% от гласовете и за малко не влизаше в Народното събрание. Иначе данните..

обновено на 05.04.21 в 01:16

ЦИК прие за сведение искането на РИК - Русе за повече пари за членовете на СИК в болниците

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие за сведение  искането на Районната избирателна комисия в Русе, да бъдат завишени възнагражденията на членовете на подвижните секционни комисии  и на тези в Covid- отделенията в болниците.  Пред колегите си в ЦИК докладчикът на писмото Ивайло Ивков обясни:  "За Русе се касае около 40-50 човека и..

публикувано на 02.04.21 в 14:04
Машина за гласуване на изборите

„Екзакта“: 28,5% от гласоподавателите предпочитат машинен вот

Според проучване на „Екзакта рисърч груп“, проведено от 12 до 20 март, 28,5% от българите, които ще гласуват на 4 април, предпочитат машинен вот. Това са предимно избиратели на възраст до 40 години, висшисти и столичани, е изводът от изследването. В същото време над 48 процента от анкетираните залагат на хартиената бюлетина. Всеки четвърти се..

публикувано на 30.03.21 в 18:18

Поне две денонощия ще са нужни за обработка на изборните резултати във Варна

Съществува риск от сериозно забавяне във времето с почти 48 часа за обработка на изборните резултати. Причина за това е два пъти по-големия като обем страници на изборния протокол, който сега е 20 страници и четирикратно по-големия обем данни, които трябва да се попълват . Това заяви във Варна Велин Жеков - председател на Районната избирателна..

публикувано на 23.03.21 в 18:14

Евелина Славкова от "Тренд": Заради коронавируса не е ясно каква ще бъде избирателната активност

"Нивата на доверие и към този парламент са ниски в края на мандата му, това сочат нашите последни данни, доверието е едва 20 на сто" , каза в "Преди всички" социологът Евелина Славкова от изследователски център "Тренд" за отиващия си парламент. "По- лошото е, че през годините нито един от парламентите не се опитва да повиши доверието на хората..

публикувано на 05.03.21 в 10:02

"Галъп": Формулата за влизане в Народното събрание продължава да е 5+2

Ако изборите бяха днес, формулата за влизане в Народното събрание продължава да е 5+2.  Пет формации изглеждат уверени, а за две кампанията ще е решаваща за мястото им около и над ръба. Това са данните на от проучване на "Галъп интернешънъл", проведено по поръчка на БНР, дни преди началото на кампанията. 53% казват, че ще гласуват..

публикувано на 02.03.21 в 20:55

"Медиана": За ново управление без ГЕРБ са 51%, с ГЕРБ под една или друга форма - 21%

Започналата ваксинация срещу коронавиура е повишила оптимизма в обществото, показва проучване на социологическата агенция „Медиана". Този оптимизъм обаче не се е отразява съществено на оценките за правителството. Те продължават да бъдат подчертано отрицателни. Проучването е представителна за страната. Направено е по инициатива на самата..

публикувано на 28.02.21 в 16:43

"Екзакта": Пет партии са сигурни за парламента

Ако изборите за парламент се провеждаха на 22 февруари, в парламента щяха да попаднат със сигурност пет партии, показват данни от национално изследване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено в периода между 15 и 22 февруари сред 1005 пълнолетни българи чрез интервю "лице в лице". Извадката включва 123 гнезда в 90 населени места на територията на..

публикувано на 26.02.21 в 17:33

“Тренд”: 5 сигурни формации в следващия парламент, 2 - на ръба

ГЕРБ води с 4,8% пред БСП. Дистанцията между първите партии - ГЕРБ и БСП, леко се увеличава. 47% заявяват, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори. Това показва проучване на изследователския център “Тренд”, цитирано от БГНЕС. Проучването е по поръчка на “24 часа”, проведено в периода 12-19 февруари 2021 г. Според данните БСП се..

публикувано на 26.02.21 в 08:55