Неотложни въпроси пред следващите управляващи в България

Първан Симеонов
Снимка: БГНЕС

Назависимо кои политически партии ще спечелят доверието на избирателите и ще влязат в 45-то народно събрание, има важни въпроси, които стоят на дневен ред пред българското общество, с които те трябва да се заемат. Спешни реформи в здравеопазването и удължаване на възможно повече от мерките за подкрепа на заетостта и бизнеса – това са две от належащите теми, с които трябва да се заеме новото правителство, след заклеването му в пленарната зала на Народното събрание, посочва в интервю за Радио България социологът Първан Симеонов.

В здравеопазването има нужда от няколко промени
, казва той и конкретизира:

„Трябва да се преразгледа логиката на доболничната помощ, както и механизмът за финансиране на леченията. Може би трябва да се помисли и за преразглеждане на монопола на Здравната каса и не на последно място – да се адресират диспропорциите по отношение на публичното и частното здравеопазване. Covid-19 се оказа лакмус за много проблеми в здравеопазването в България, които очакват своето решение, веднага щом бъде потушена вълната, на която сме свидетели в момента.”

Що се отнася до мерките за подпомагане на заетостта и бизнеса, те трябва да останат, защото все още няма ясен хоризонт за развитието на заразата:

„Нещо повече – в европейски мащаб има проблем с овладяването ѝ. Ваксините, чието поставяне предвещаваше края на всичко това, сами по себе си се превърнаха в епизод от него. Бавното ваксиниране навсякъде в Европа може да доведе до още проблеми, така че държавата трябва да остане в готовност да подпомага секторите, които пострадаха. Тази помощ не е помощ към капитала, а към труда.”

Въпреки доминиращото си присъствие в българския и световен дневен ред, Covid-кризата и нейните последствия, няма да са единствените препятствия, през които ще преминат новите властимащи. Предстои им разяснителна кампания за ползите и недостатъците от Зелената сделка и нелек диалог с гражданите, тъй като тя касае поминъка и бъдещето на стотици хиляди хора. Доклад, изготвен от Центъра за изследване на демокрацията през 2020 година сочи, че предстоящата раздяла с въглищните централи в България, Гърция и Румъния, осигуряващи 9% от производството на ток от въглища в ЕС, би била на стойност 4,5 милиарда евро. Сумата за България възлиза на 892 милиона евро, като в нея са включени разходите за инвестиции в други сектори, които могат да наемат част от преквалифицираните работници.

Най-трудното ще бъде да се обясни на българското общество, какво е бъдещето на отрасли като въгледобива – категоричен е Симеонов. Според него е много важно хората да разберат как и доколко подобна трансформация ще подобри и повиши качеството им на живот.

„Масовото опасение от такъв тип актове е, че те посягат на потенциалното качество на живот, защото хората се чувстват застрашени от несигурността на работните им места и икономическите перспективи. Това е вечният антагонизъм между идеята за растеж и тази за запазване на природата. Знаете, че опазването на природата е по-добре прието в по-богати общества, където растежът вече се е случил. Нещо, което не се отнася за българското общество, характеризиращо се със сериозни социални неравенства, немалка бедност, регионални различия, застаряване и т. н. На такъв тип общество, разговорът за Зелената сделка му е абстрактен и дори  враждебен.”

Казусът „Северна Македония“ е едно от предизвикателствата пред новата власт във външнополитически план. Социологът смята, че една нова, бърза промяна на позицията от българска страна, не би била в неин интерес.

„За България този въпрос не е никак маловажен и е един от малкото, по които в обществото има почти пълен консенсус. Всеки опит да се говори за компромис със Северна Македония, завършва с открита враждебност от страна на голяма част от българите” – обяснява Първан Симеонов.

Сред приоритетите във външната политика е важно да бъде и работата с българските общности зад граница. Анализаторът съветва да се обмисли създаването на специализирана администрация, различна от досегашната, занимаваща се с тази тема.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавен вестник публикува резултата от изборите за 45-ото Народно събрание

Решенията на Централната избирателна комисия (ЦИК), с които обяви резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в 45-ото Народно събрание и имената на избраните депутати, са публикувани в днешния 30 брой на Държавен вестник. Именно с обнародването на тези решения президентът Румен Радев обвърза издаването на указ за свикване на..

публикувано на 13.04.21 в 11:09
Христо Иванов

Христо Иванов влиза като депутат от 25 МИР - София

Христо Иванов, водач на листата на "Демократична България" за Пловдив-град е избрал да бъде депутат в новото Народно събрание от 25 МИР София, съобщиха от коалицията. Така двата мандата в Пловдив за обединението са съответно за издателя Манол Пейков и бившия директор на пловдивската математическа гимназия Ивайло Старибратов. По- рано днес стана..

публикувано на 09.04.21 в 16:14
Новата пленарна зала в бившия Партиен дом

Проф. Красимир Калинов: Разпределението на мандатите на национално ниво е честно и ясно

" Методът на най-големия остатък, т.нар. Хеър-Ниймайер, изобщо не е виновен за диспропорциите, защото те възникват още в самото начало, когато се определят и се фиксират мандатите по райони ". Това коментира пред БНР математикът проф. Красимир Калинов, бивш член на ЦИК. Той обясни, че това е така, защото мандатите се определят на базата на..

публикувано на 09.04.21 в 16:12

Как Стефан Апостолов от Симитли спечели 9507 преференциални гласа

Как се стигна до впечатляващите   преференции, които събраха  четирима  от кандидат-депутатите на ГЕРБ в Благоевград, а единият от тях успя да измести дори водача на листата - транспортният министър Росен Желязков? Какво е обяснението на  абсолютния рекорд от 9507 преференциални гласа за Стефан Апостолов от Симитли, градът, гласувал почти 100 процента..

публикувано на 09.04.21 в 16:10
Теодор Славев

Теодор Славев: Слави Трифонов най-вероятно ще върне мандата още в деня на връчването му

„Това,  което предизвиква вниманието, е мълчанието на партията на Слави Трифонов , защото от „Има такъв народ“ зависи дали ще има предсрочни избори, или ще се състави някаква дори и временна формация“, коментира ситуацията след изборите на 4 април политологът Теодор Славев в „Преди всички“. При условие, че никой не иска да подкрепи..

публикувано на 09.04.21 в 14:23
Александър Андреев

ЦИК обяви окончателното разпределение на мандатите

След полунощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание. ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" - 51, БСП - 43, ДПС - 30, "Демократична България" - 27, "Изправи се! Мутри вън!" - 14. С друго решение ЦИК прие и..

публикувано на 09.04.21 в 13:37

Сметната палата чака отчетите на участниците в изборите до 20 май

До 20 май участниците в изборите трябва да представят отчетите си за предизборната кампания в Сметната палата, припомнят от ведомството. Всички дарители, които са дали повече от 1000 лева, ще бъдат проверени за съответствие на доходите. Към отчета трябва да се приложат декларациите за произход на дарените средства, както и на..

публикувано на 07.04.21 в 12:49

Всички РИК предадоха изборните си книжа

Всички районни избирателни комисии предадоха изборните си книжа в Централната избирателна комисия. Преди минути и последната от комисиите - тази в Стара Загора, донесе документацията си. От снощи в ЦИК върви интензивно повторното въвеждане на протоколите от изборите за 45-о Народно събрание. Теодора Крумова, председател на Районната избирателна..

обновено на 07.04.21 в 12:12

Хасковското село Зорница - първенец по машинно гласуване

Хасковското село Зорница се оказа първенец по машинно гласуване.  Всички 174 жители на село Зорница, които са регистрирани в списъците, са гласували машинно. От тях 168 са избрали ДПС. Председателят на секцията Бейхан Есат не вижда нищо притеснително в това, че в урната няма нито една книжна бюлетина. „Отначало пое така. Някои пробваха,..

публикувано на 07.04.21 в 10:39
В 45-то Народно събрание влизат шест партии

При 100% въведени протоколи: 6 партии влизат в НС

В 45-ото Народно събрание влизат шест партии. Това сочат прогнозните данни на фирмата "Информационно обслужване" след вота в неделя на база 100% обработени протоколи на Секционните избирателни комисии в Районните избирателни комисии към 14.30 часа днес. ГЕРБ/СДС - 26,18% "Има такъв народ" - 17,66% БСП за България – 15,01% ДПС -..

обновено на 06.04.21 в 18:56