„Галъп“: ГЕРБ печели, Слави изпреварва БСП, ВМРО „изпуска“ парламента

| обновено на 05.04.21 в 01:16

Шест партии влизат със сигурност в новия български парламент, а ВМРО е на ръба на 4-процентната бариера. Това сочат данните от паралелното преброяване на „Галъп интернешънъл“ при 100% изпълнение на извадката.

При изпълнение на извадката от 75 на сто ВМРО получаваше 3,9% от гласовете и за малко не влизаше в Народното събрание.

Иначе данните от екзитпола на „Галъп“ сочеха, че в парламента влизат 7 партии, включително ВМРО.

И паралелното преброяване показва, че партията „Има такъв народ“ се очертава като втора политическа сила и изпреварва БСП.

Коалицията ГЕРБ-СДС печели парламентарните избори с 25,2 процента, „Има такъв народ“ е със 17,5 на сто, следват БСП – 15,2%, ДПС – 11,0 процента и „Демократична България“ – 10,5 на сто.

Бариерата от 4 процента за влизане от парламента преодолява още „Изправи се! Мутри вън! с 4,9%.

ВМРО получава 4% и е „на ръба“.

Под чертата остават „Българско национално обединение - БНО“ (3,3%), „Възраждане“ - (2,2%), „Воля-НФСБ“ (2,1%), „Републиканци за България“ (1,4%) и „Атака“ (0,5%).

Според изчисленията на социолозите от „Галъп“ на базата на тези данни ГЕРБ-СДС ще има 72 мандата, „Има такъв народ“ – 50, БСП – 43, ДПС - 31, „Демократична България“ – 30 и „Изправи се! Мутри вън!“ – 14. В изчисленията се прави допускането, че ВМРО не успява да преодолее бариерата от 4%.

Данните от паралелното преброяване са прогнозни, като официалните резултати и окончателното разпределението на мандатите трябва да бъдат обявени от ЦИК.

Според паралелното преброяване на на „Галъп интернешънъл“ избирателната активност е била 46,9%, а 1,5 на сто от отишлите до урните са гласували с „Не подкрепям никого“.

Първан Симеонов от „Галъп“ коментира пред БНР, че за момента ДПС излиза в резултата малко пред „Демократична България“.

„Мая Манолова от днешна гледна точка е в парламента, но трудно може да се каже дали и ВМРО ще е в парламента. Предполагам, че ще се чака броенето до последно, защото подозирам, че и паралелното броене няма да даде отговор на този въпрос. При 100% извадка паралелно броене ВМРО имат точно 4%“.

„Под чертата има няколко формации, бих си позволил да отбележа, че те са в рамките на прогнозите с изключение на АБВ, което се представя под очакванията засега, и партията на г-н Божков, която се представя сериозно над очакванията – около 3%“, допълни Симеонов.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Младите са гласували за "Има такъв народ", висшистите за ДБ

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ е привлякла най-много млади избиратели, а електоратът на „Демократична България“ е най-образован. Това сочат данните на социологическата агенция „Галъп интернешънъл“. Какви демографски профили по пол, възраст и местоживеене очертава парламентарният вот? ГЕРБ и БСП запазват традиционните..

публикувано на 05.04.21 в 18:35

ЦИК прие за сведение искането на РИК - Русе за повече пари за членовете на СИК в болниците

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие за сведение  искането на Районната избирателна комисия в Русе, да бъдат завишени възнагражденията на членовете на подвижните секционни комисии  и на тези в Covid- отделенията в болниците.  Пред колегите си в ЦИК докладчикът на писмото Ивайло Ивков обясни:  "За Русе се касае около 40-50 човека и..

публикувано на 02.04.21 в 14:04

„Галъп“: 7 партии с шанс за следващия парламент

Седем партии влизат в новия парламент, ако изборите бяха днес - това показва проучване на „Галъп интернешънъл“ по поръчка на БНР. На базата на резултатите могат да се очакват гласоподаватели в широк диапазон около интервала между 2,6 и 2,9 милиона души . Декларативната активност на база реално пребиваващи в страната гласоподаватели е..

публикувано на 02.04.21 в 08:27
Машина за гласуване на изборите

„Екзакта“: 28,5% от гласоподавателите предпочитат машинен вот

Според проучване на „Екзакта рисърч груп“, проведено от 12 до 20 март, 28,5% от българите, които ще гласуват на 4 април, предпочитат машинен вот. Това са предимно избиратели на възраст до 40 години, висшисти и столичани, е изводът от изследването. В същото време над 48 процента от анкетираните залагат на хартиената бюлетина. Всеки четвърти се..

публикувано на 30.03.21 в 18:18

Поне две денонощия ще са нужни за обработка на изборните резултати във Варна

Съществува риск от сериозно забавяне във времето с почти 48 часа за обработка на изборните резултати. Причина за това е два пъти по-големия като обем страници на изборния протокол, който сега е 20 страници и четирикратно по-големия обем данни, които трябва да се попълват . Това заяви във Варна Велин Жеков - председател на Районната избирателна..

публикувано на 23.03.21 в 18:14

Евелина Славкова от "Тренд": Заради коронавируса не е ясно каква ще бъде избирателната активност

"Нивата на доверие и към този парламент са ниски в края на мандата му, това сочат нашите последни данни, доверието е едва 20 на сто" , каза в "Преди всички" социологът Евелина Славкова от изследователски център "Тренд" за отиващия си парламент. "По- лошото е, че през годините нито един от парламентите не се опитва да повиши доверието на хората..

публикувано на 05.03.21 в 10:02

"Галъп": Формулата за влизане в Народното събрание продължава да е 5+2

Ако изборите бяха днес, формулата за влизане в Народното събрание продължава да е 5+2.  Пет формации изглеждат уверени, а за две кампанията ще е решаваща за мястото им около и над ръба. Това са данните на от проучване на "Галъп интернешънъл", проведено по поръчка на БНР, дни преди началото на кампанията. 53% казват, че ще гласуват..

публикувано на 02.03.21 в 20:55

"Медиана": За ново управление без ГЕРБ са 51%, с ГЕРБ под една или друга форма - 21%

Започналата ваксинация срещу коронавиура е повишила оптимизма в обществото, показва проучване на социологическата агенция „Медиана". Този оптимизъм обаче не се е отразява съществено на оценките за правителството. Те продължават да бъдат подчертано отрицателни. Проучването е представителна за страната. Направено е по инициатива на самата..

публикувано на 28.02.21 в 16:43

"Екзакта": Пет партии са сигурни за парламента

Ако изборите за парламент се провеждаха на 22 февруари, в парламента щяха да попаднат със сигурност пет партии, показват данни от национално изследване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено в периода между 15 и 22 февруари сред 1005 пълнолетни българи чрез интервю "лице в лице". Извадката включва 123 гнезда в 90 населени места на територията на..

публикувано на 26.02.21 в 17:33

“Тренд”: 5 сигурни формации в следващия парламент, 2 - на ръба

ГЕРБ води с 4,8% пред БСП. Дистанцията между първите партии - ГЕРБ и БСП, леко се увеличава. 47% заявяват, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори. Това показва проучване на изследователския център “Тренд”, цитирано от БГНЕС. Проучването е по поръчка на “24 часа”, проведено в периода 12-19 февруари 2021 г. Според данните БСП се..

публикувано на 26.02.21 в 08:55