При 100% въведени протоколи: 6 партии влизат в НС

| обновено на 06.04.21 в 18:56
В 45-то Народно събрание влизат шест партии
Снимка: Ани Петрова

В 45-ото Народно събрание влизат шест партии. Това сочат прогнозните данни на фирмата "Информационно обслужване" след вота в неделя на база 100% обработени протоколи на Секционните избирателни комисии в Районните избирателни комисии към 14.30 часа днес.

  • ГЕРБ/СДС - 26,18%
  • "Има такъв народ" - 17,66%
  • БСП за България – 15,01%
  • ДПС - 10,49%
  • Демократична България - 9,45%
  • "Изправи се! Мутри вън!" - 4,72%

Под чертата от 4% остава ВМРО с резултат от 3,64%.

БНО, с която на вота се яви Васил Божков – 2,95%.

Партия "Възраждане" е с 2,45% , Воля - НФСБ - 2,37%, "Републиканци за България" - 1,31%", Движение на непартийните кандидати - 0,53%, "Атака" - 0,49%. Партия АБВ - 0,46%.

55 237 души са заявили, че не подкрепят никого.

Сравнение на получените гласове спрямо вота преди 4 години

Данните спрямо парламентарните избори през 2017 г. показват, че ГЕРБ губи електорат от 310 хиляди души и сега постига подкрепата само на 837 хиляди.

Драстичен обаче е сривът при БСП – наполовина, като гласувалите за партията са с 475 хиляди по-малко в сравнение с преди 4 години, и сега подкрепата е от 480 хиляди гласоподаватели.

При ДПС обаче има ръст в електоралната подкрепа – движението добавя близо 20 хиляди гласа към резултата си от 2017 г. и сега получава подкрепата от близо 335 хиляди души. Но през 2017 г. 100 хиляди гласа са отишли при ДОСТ – основен конкурент тогава на ДПС, който сега не участва в изборите.

Избирателната активност сега е около 48% при 54% през 2017-а.

От вота в чужбина най-много гласове печелят "Има такъв народ" (30,75%) и ДБ (17,56%), следвани от ДПС (13,17%). ГЕРБ и БСП получават съответно 8,7 и 7 процента.

На предишните парламентарни избори лидер във вота в странство беше ГЕРБ с 24,6 на сто, следвана от ДОСТ, БСП и ДПС.

Данните от протоколите на 35-те секции в Турция в неделя показват, че там са гласували близо 26 000 души - с около 5000 по-малко от изборите през 2017 година.

ЦИК обявява разпределението на мандатите в четвъртък

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще оповести в четвъртък разпределението на мандатите между 6-те партии и коалиции и по избирателни райони.

Говорителят на ЦИК Димитър Димитров обяви пред БНР:

„Всеки получава такъв дял от местата, 240 са всичките, какъвто е делът от действителните гласове, които има съответната партия или коалиция в рамките на гласовете, които са подадени за партии и коалиции и са преминали 4-те процента“.

„Ако каквото и да е условна партия Х или коалиция Х е спечелила 25% от гласовете, подадени за листи над 4%, тя ще получи една четвърт от местата – т.е. 240 делено на 4 – това ще е 60 места“, каза Димитров.

Също в четвъртък ще се обявят преференциите, но не се очаква те да разместят значително листите, коментира още Димитър Димитров.

„Почти сигурно е, че заради преференциите няма да имат чак такива големи размествания, но мога да кажа, че действащият министър на здравеопазването със сигурност ще бъде избран и от Варна и от Търново, това са двете му регистрации. Дори във Варна да бъде изместен, както твърдят медиите, от местна активистка, той ще трябва да посочи кое място заема – във варненската листа или в търновската“.

От четвъртък до неделя избраните от два района за депутати трябва да посочат от къде ще реализират своят мандат.

Протоколите ще се проверяват повторно за грешки

От снощи районните избирателни комисии предават секционните протоколи в ЦИК. От 31 района 25 вече го направиха. Процесът ще продължи до утрешните обедни часове. Протоколите ще се проверяват повторно за грешки, но на практика е невъзможно след тяхното отстраняване да име разместване между шестте формации

Този път на сайта на ЦИК могат да се видят и сканирани данни от всяка машина за гласуване.

Очаква се също и броят на недействителните бюлетини на тези парламентарни избори да е по-малко заради използването на машините като този път се попълват и се сканират финалните протоколи от машините, които са достъпни.

След като предаде в ЦИК протоколите и фактите от машините от гласуването, председателката на РИК в Хасково Веселина Пенчева определи изборният процес като много тромав. Тя потвърди за многото грешки в секционните протоколи, посочи като причина освен обема на информацията, която се попълва, така и подмяната на членовете на секционните комисии:

„От 22-ри, когато трябва да бъдат назначени, до края на изборния ден се смениха три пъти почти основно. Ние обучаваме, дори и да е присъствено, след една седмица вече въобще това не са членовете, а съвсем други назначени. Грешките, където е гласувано с машини в протоколите са повече, не защото машините грешат, а защото протоколът е по-сложен. На всяка точка имаме един сбор от бюлетини и машини, което бърка секционните избирателни комисии. Ние имахме случай в секция, в която има машина не беше гласувал нито един избирател, а учудващо имахме комисия комисия, в която пък сто процента бяха гласували на машина, а никой не беше пуснал бюлетина“.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Иванов

Христо Иванов влиза като депутат от 25 МИР - София

Христо Иванов, водач на листата на "Демократична България" за Пловдив-град е избрал да бъде депутат в новото Народно събрание от 25 МИР София, съобщиха от коалицията. Така двата мандата в Пловдив за обединението са съответно за издателя Манол Пейков и бившия директор на пловдивската математическа гимназия Ивайло Старибратов. По- рано днес стана..

публикувано на 09.04.21 в 16:14

Как Стефан Апостолов от Симитли спечели 9507 преференциални гласа

Как се стигна до впечатляващите   преференции, които събраха  четирима  от кандидат-депутатите на ГЕРБ в Благоевград, а единият от тях успя да измести дори водача на листата - транспортният министър Росен Желязков? Какво е обяснението на  абсолютния рекорд от 9507 преференциални гласа за Стефан Апостолов от Симитли, градът, гласувал почти 100 процента..

публикувано на 09.04.21 в 16:10
Александър Андреев

ЦИК обяви окончателното разпределение на мандатите

След полунощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание. ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" - 51, БСП - 43, ДПС - 30, "Демократична България" - 27, "Изправи се! Мутри вън!" - 14. С друго решение ЦИК прие и..

публикувано на 09.04.21 в 14:22
Александър Андреев

ЦИК обяви окончателното разпределение на мандатите

След полунощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание. ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" - 51, БСП - 43, ДПС - 30, "Демократична България" - 27, "Изправи се! Мутри вън!" - 14. С друго решение ЦИК прие и..

публикувано на 09.04.21 в 13:37

Сметната палата чака отчетите на участниците в изборите до 20 май

До 20 май участниците в изборите трябва да представят отчетите си за предизборната кампания в Сметната палата, припомнят от ведомството. Всички дарители, които са дали повече от 1000 лева, ще бъдат проверени за съответствие на доходите. Към отчета трябва да се приложат декларациите за произход на дарените средства, както и на..

публикувано на 07.04.21 в 12:49

Всички РИК предадоха изборните си книжа

Всички районни избирателни комисии предадоха изборните си книжа в Централната избирателна комисия. Преди минути и последната от комисиите - тази в Стара Загора, донесе документацията си. От снощи в ЦИК върви интензивно повторното въвеждане на протоколите от изборите за 45-о Народно събрание. Теодора Крумова, председател на Районната избирателна..

обновено на 07.04.21 в 12:12

Хасковското село Зорница - първенец по машинно гласуване

Хасковското село Зорница се оказа първенец по машинно гласуване.  Всички 174 жители на село Зорница, които са регистрирани в списъците, са гласували машинно. От тях 168 са избрали ДПС. Председателят на секцията Бейхан Есат не вижда нищо притеснително в това, че в урната няма нито една книжна бюлетина. „Отначало пое така. Някои пробваха,..

публикувано на 07.04.21 в 10:39

ГЕРБ с 3-ма депутати от област Пазарджик, БСП, ИТН и ДПС - по двама

ГЕРБ и БСП в Пазарджик ще имат по един депутат по-малко, в сравнение с предишните парламентарни избори. Два от мандатите отиват при „Има такъв народ“. Традиционните четири мандата за ГЕРБ в Пазарджишка област не само са намалени, но се отчита и силен преференциален вот. До последно не беше ясно кой от кандидатите за 45-тия парламент ще вземе..

публикувано на 06.04.21 в 13:10

Запор на 425 000 лв. и изземване на 383 000 лв. за изборни престъпления

41 досъдебни производства и и 728 преписки са образувани за нарушения на изборните права на гражданите. Обвинения са повдигнати на 13 души, съобщиха от прокуратурата. До днес компетентните прокуратури са поискали налагането на запор по Закона за мерките за изпиране на пари на над 425 000 лв. Иззети са още и 383 000 лева и евро в различни..

публикувано на 06.04.21 в 12:44
Елисавета Белобрадова

Доброволец от "Ти броиш" установи нарушения в изборния ден в секция в Лом

На парламентарните избори на 4 април Елисавета Белобрадова участва като доброволец от платформата "Ти броиш" в секция в Лом. "Искам да подчертая, че бях разпределена в Лом в тази секция и в този квартал по мое желание, по мое настояване, защото вярвам, че има части в страната, в които изборният процес не върви така, както би трябвало..

публикувано на 06.04.21 в 12:32