ЦИК обяви окончателното разпределение на мандатите

Александър Андреев
Снимка: БГНЕС

След полунощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание. ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" - 51, БСП - 43, ДПС - 30, "Демократична България" - 27, "Изправи се! Мутри вън!" - 14.

С друго решение ЦИК прие и окончателните данни от проведените избори за народни представители на 4 април. В него се публикуват броят на избирателите по списъци, колко от тях са положили подписи след гласуване, какъв е броят на намерените в избирателните кутии действителни бюлетини, включително и от машинния вот, броят на недействителните гласове, както и разпределението на гласовете за всяка партия и коалиция, обобщени данни от гласуването в чужбина.

Гласувалите на парламентарния вот за ГЕРБ-СДС са 25,8%. „Има такъв народ“ - 17,4%,  БСП постига подкрепа от 14,79%, за Движението за права и свободи са гласували 10,36%. Коалицията „Демократична България“ има 9,31%, коалицията „Изправи се! Мутри вън!" постига резултат от 4,65%.

По многомандатни райони ГЕРБ печели най-много места от Варна – 5, както и по 4 от Благоевград, Бургас, 23-ти и 25-и район в София-град.

Партията на Слави Трифонов излъчва най-много народни представители също от Варна – 4, и по трима от Бургас, Стара Загора и 25-и софийски МИР.

БСП получава най-много депутати Пловдивска област – 3, и по двама от други 10 района.

ДПС – 3 от Кърджали и по двама от Разград, Търговище, Шумен и още две области.

„Демократична България“ вкарва 6 депутати от 23-ти МИР в София, 4 – от 24-ти столичен и 3 от 25-и.

„Изправи се! Мутри вън!“ има по 2 депутати от Бургас и от 25-и софийски МИР, но вкарва депутат и от Кърджали.

Окончателните данни на ЦИК показват, че от 6 789 605 избиратели по списък, гласувалите са 3 334 283.

Хартиена бюлетина са използвали 2 544 270, а вота си чрез машина са упражнили 789 923 избиратели. 

Недействителните гласове като брой са - 86 527. Всички действителни гласове са 3 247 754, като от тях  47 749 са отбелязали квадратчето „ Не подкрепям никого“. 

Избирателната активност е 50,61 на сто, сочат окончателните резултати, обявени от Централната избирателна комисия.

Най-висока е била активността в 26-ти Софийски многомандатен район -  55,09, а най-ниска  в Кърджали – 28,08 процента.

Активността спрямо предходните парламентарни избори през 2017 година е почти 4 процента по-ниска. 

Председателят на ЦИК Александър Андреев благодари на членовете на секционните и на районните избирателни комисии за свършената работа и отчете, че проведените избори за народни представители са законосъобразни:

„Успяхме в срок да произведем законосъобразни, честни избори, независимо от обстановката, в която бяха проведени, а именно на епидемия, ние се справихме. Винаги има затруднения, но мисля, че всички ние успяхме да ги преодолеем и за което аз съм благодарен и мисля, че успяхме да се справим с тази трудна задача“.

Преди това Централната избирателна комисия извади от списъка на избраните депутати шестима души от ДПС и двама от коалицията ГЕРБ/СДС след получени от тях заявления.

От ГЕРБ това са Бойко Борисов и Павлин Ганчев. А от ДПС - Хасан Азис, Искра Михайлова, Ресми Мехмед Мурад, Десислава Димитрова Тодорова, Каролина Симеонов Кьолер и Николай Тонев Колев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавен вестник публикува резултата от изборите за 45-ото Народно събрание

Решенията на Централната избирателна комисия (ЦИК), с които обяви резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в 45-ото Народно събрание и имената на избраните депутати, са публикувани в днешния 30 брой на Държавен вестник. Именно с обнародването на тези решения президентът Румен Радев обвърза издаването на указ за свикване на..

публикувано на 13.04.21 в 11:09
Христо Иванов

Христо Иванов влиза като депутат от 25 МИР - София

Христо Иванов, водач на листата на "Демократична България" за Пловдив-град е избрал да бъде депутат в новото Народно събрание от 25 МИР София, съобщиха от коалицията. Така двата мандата в Пловдив за обединението са съответно за издателя Манол Пейков и бившия директор на пловдивската математическа гимназия Ивайло Старибратов. По- рано днес стана..

публикувано на 09.04.21 в 16:14
Новата пленарна зала в бившия Партиен дом

Проф. Красимир Калинов: Разпределението на мандатите на национално ниво е честно и ясно

" Методът на най-големия остатък, т.нар. Хеър-Ниймайер, изобщо не е виновен за диспропорциите, защото те възникват още в самото начало, когато се определят и се фиксират мандатите по райони ". Това коментира пред БНР математикът проф. Красимир Калинов, бивш член на ЦИК. Той обясни, че това е така, защото мандатите се определят на базата на..

публикувано на 09.04.21 в 16:12

Как Стефан Апостолов от Симитли спечели 9507 преференциални гласа

Как се стигна до впечатляващите   преференции, които събраха  четирима  от кандидат-депутатите на ГЕРБ в Благоевград, а единият от тях успя да измести дори водача на листата - транспортният министър Росен Желязков? Какво е обяснението на  абсолютния рекорд от 9507 преференциални гласа за Стефан Апостолов от Симитли, градът, гласувал почти 100 процента..

публикувано на 09.04.21 в 16:10
Теодор Славев

Теодор Славев: Слави Трифонов най-вероятно ще върне мандата още в деня на връчването му

„Това,  което предизвиква вниманието, е мълчанието на партията на Слави Трифонов , защото от „Има такъв народ“ зависи дали ще има предсрочни избори, или ще се състави някаква дори и временна формация“, коментира ситуацията след изборите на 4 април политологът Теодор Славев в „Преди всички“. При условие, че никой не иска да подкрепи..

публикувано на 09.04.21 в 14:23

Сметната палата чака отчетите на участниците в изборите до 20 май

До 20 май участниците в изборите трябва да представят отчетите си за предизборната кампания в Сметната палата, припомнят от ведомството. Всички дарители, които са дали повече от 1000 лева, ще бъдат проверени за съответствие на доходите. Към отчета трябва да се приложат декларациите за произход на дарените средства, както и на..

публикувано на 07.04.21 в 12:49

Всички РИК предадоха изборните си книжа

Всички районни избирателни комисии предадоха изборните си книжа в Централната избирателна комисия. Преди минути и последната от комисиите - тази в Стара Загора, донесе документацията си. От снощи в ЦИК върви интензивно повторното въвеждане на протоколите от изборите за 45-о Народно събрание. Теодора Крумова, председател на Районната избирателна..

обновено на 07.04.21 в 12:12

Хасковското село Зорница - първенец по машинно гласуване

Хасковското село Зорница се оказа първенец по машинно гласуване.  Всички 174 жители на село Зорница, които са регистрирани в списъците, са гласували машинно. От тях 168 са избрали ДПС. Председателят на секцията Бейхан Есат не вижда нищо притеснително в това, че в урната няма нито една книжна бюлетина. „Отначало пое така. Някои пробваха,..

публикувано на 07.04.21 в 10:39
В 45-то Народно събрание влизат шест партии

При 100% въведени протоколи: 6 партии влизат в НС

В 45-ото Народно събрание влизат шест партии. Това сочат прогнозните данни на фирмата "Информационно обслужване" след вота в неделя на база 100% обработени протоколи на Секционните избирателни комисии в Районните избирателни комисии към 14.30 часа днес. ГЕРБ/СДС - 26,18% "Има такъв народ" - 17,66% БСП за България – 15,01% ДПС -..

обновено на 06.04.21 в 18:56
Борил Соколов

„Българско лято“ ще се бори за първа сила на следващите избори

„ Направихме първата и най-трудна крачка . Основната група, гласувала за нас, са младите от 18 до 36 години. Имаме интелигентни, знаещи хора“. Това каза пред БНР председателят на „Българско лято“ Борил Соколов. Партията на Васил Божков участва на изборите с регистрацията на Българско национално обединение.  Соколов уточни, че за партията  реалният..

публикувано на 06.04.21 в 14:27