Как Стефан Апостолов от Симитли спечели 9507 преференциални гласа

Снимка: БНР
Как се стигна до впечатляващите  преференции, които събраха  четирима  от кандидат-депутатите на ГЕРБ в Благоевград, а единият от тях успя да измести дори водача на листата - транспортният министър Росен Желязков? Какво е обяснението на  абсолютния рекорд от 9507 преференциални гласа за Стефан Апостолов от Симитли, градът, гласувал почти 100 процента за него? И  има ли това връзка с факта, че баща му управлява общината пети мандат?

На фона на  драматично намалелия вот за  ГЕРБ на национално ниво в област Благоевград  изборният резултат на партията  е доста добър - 35 % или 53 641  гласа. Първите петима кандидат-депутати са си извоювали близо 60 процента  от преференциалния вот.  И ако това е впечатляващ процент, то още по-впечатляваща е бройката поотделно.  Между 5000 и 6 500 гласа имат Георги Динев от Петрич, Александър Мацурев от Банско и Стоян Стоев от Сандански.  Водачът на листата Росен Желязков има  скромните 2380 преференциални гласа.  Той обаче добавя към тях още 6905 - толкова са хората, гласували за ГЕРБ,  без да отбележат преференция.

Но дори и този бонус на транспортния министър се оказа недостатъчен,  за да се сравнява с рекордните 9507 преференциални гласа, които регистрира депутатът от Симитли Стефан Апостолов, известен в миналия парламент с професионалната си страст към футболното съдийство и липсата на опит в четенето на чужд текст. 

На поканата за коментар на резултатите от изборите  от пресцентъра  на ГЕРБ отговориха, че  към момента нямат готовност да говорят. Самият Стефан Апостолов се съгласи, но само след  съгласуване с пресцентъра  на партията.  Единствената възможност за пробив на омагьосания кръг беше да питаме самите избиратели от Симитли.

"Млад човек, мисли за хората. Не е върнал никой, когато някой го е помолил за нещо".

"Добър човек. Младо момче, с ентусиазъм." 

"Помага на бездетни майки, дарява пари", казаха жители на Симитли пред микрофона на БНР.

Почти всички партии на областно ниво, които бяха конкуренти на коалиция ГЕРБ - СДС,  заявиха, че нарушенията на изборния процес и неприкосновеността на вота са безпрецедентни. Според областния лидер на "Демократична България - обединение" Калоян Ханджийски става дума за "феодален модел на гласуване":

"Очевидно финикийските знаци са работили много сериозно. Няма как някой да ме убеди, аз правя избори повече от 20 години и се занимавам много директно с избори, преференции от типа на 5-6-10 хиляди. Тук се наблюдава един феномен - колкото по-малка община или село, толкова по-изкривен вот. Не може да се случи 90% от дадено село да е за една политическа партия. Електронният вот точно това ще пресече"

Само един от кандидат-депутатите на ГЕРБ си позволи да коментира  казуса с хилядите преференции. По обясними причини гласът му е променен:

"Ако се направи една диаграма, ще се види какви изкривявания има при някои хора. Резултатът на ГЕРБ се дължи на изключително инвеститорски подход. Това не е моето разбиране за политика и за влияние върху избирателите. Използват се съвсем различни подходи. Това има обратен знак".

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавен вестник публикува резултата от изборите за 45-ото Народно събрание

Решенията на Централната избирателна комисия (ЦИК), с които обяви резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в 45-ото Народно събрание и имената на избраните депутати, са публикувани в днешния 30 брой на Държавен вестник. Именно с обнародването на тези решения президентът Румен Радев обвърза издаването на указ за свикване на..

публикувано на 13.04.21 в 11:09
Христо Иванов

Христо Иванов влиза като депутат от 25 МИР - София

Христо Иванов, водач на листата на "Демократична България" за Пловдив-град е избрал да бъде депутат в новото Народно събрание от 25 МИР София, съобщиха от коалицията. Така двата мандата в Пловдив за обединението са съответно за издателя Манол Пейков и бившия директор на пловдивската математическа гимназия Ивайло Старибратов. По- рано днес стана..

публикувано на 09.04.21 в 16:14
Новата пленарна зала в бившия Партиен дом

Проф. Красимир Калинов: Разпределението на мандатите на национално ниво е честно и ясно

" Методът на най-големия остатък, т.нар. Хеър-Ниймайер, изобщо не е виновен за диспропорциите, защото те възникват още в самото начало, когато се определят и се фиксират мандатите по райони ". Това коментира пред БНР математикът проф. Красимир Калинов, бивш член на ЦИК. Той обясни, че това е така, защото мандатите се определят на базата на..

публикувано на 09.04.21 в 16:12
Теодор Славев

Теодор Славев: Слави Трифонов най-вероятно ще върне мандата още в деня на връчването му

„Това,  което предизвиква вниманието, е мълчанието на партията на Слави Трифонов , защото от „Има такъв народ“ зависи дали ще има предсрочни избори, или ще се състави някаква дори и временна формация“, коментира ситуацията след изборите на 4 април политологът Теодор Славев в „Преди всички“. При условие, че никой не иска да подкрепи..

публикувано на 09.04.21 в 14:23
Александър Андреев

ЦИК обяви окончателното разпределение на мандатите

След полунощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание. ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" - 51, БСП - 43, ДПС - 30, "Демократична България" - 27, "Изправи се! Мутри вън!" - 14. С друго решение ЦИК прие и..

публикувано на 09.04.21 в 13:37

Сметната палата чака отчетите на участниците в изборите до 20 май

До 20 май участниците в изборите трябва да представят отчетите си за предизборната кампания в Сметната палата, припомнят от ведомството. Всички дарители, които са дали повече от 1000 лева, ще бъдат проверени за съответствие на доходите. Към отчета трябва да се приложат декларациите за произход на дарените средства, както и на..

публикувано на 07.04.21 в 12:49

Всички РИК предадоха изборните си книжа

Всички районни избирателни комисии предадоха изборните си книжа в Централната избирателна комисия. Преди минути и последната от комисиите - тази в Стара Загора, донесе документацията си. От снощи в ЦИК върви интензивно повторното въвеждане на протоколите от изборите за 45-о Народно събрание. Теодора Крумова, председател на Районната избирателна..

обновено на 07.04.21 в 12:12

Хасковското село Зорница - първенец по машинно гласуване

Хасковското село Зорница се оказа първенец по машинно гласуване.  Всички 174 жители на село Зорница, които са регистрирани в списъците, са гласували машинно. От тях 168 са избрали ДПС. Председателят на секцията Бейхан Есат не вижда нищо притеснително в това, че в урната няма нито една книжна бюлетина. „Отначало пое така. Някои пробваха,..

публикувано на 07.04.21 в 10:39
В 45-то Народно събрание влизат шест партии

При 100% въведени протоколи: 6 партии влизат в НС

В 45-ото Народно събрание влизат шест партии. Това сочат прогнозните данни на фирмата "Информационно обслужване" след вота в неделя на база 100% обработени протоколи на Секционните избирателни комисии в Районните избирателни комисии към 14.30 часа днес. ГЕРБ/СДС - 26,18% "Има такъв народ" - 17,66% БСП за България – 15,01% ДПС -..

обновено на 06.04.21 в 18:56
Борил Соколов

„Българско лято“ ще се бори за първа сила на следващите избори

„ Направихме първата и най-трудна крачка . Основната група, гласувала за нас, са младите от 18 до 36 години. Имаме интелигентни, знаещи хора“. Това каза пред БНР председателят на „Българско лято“ Борил Соколов. Партията на Васил Божков участва на изборите с регистрацията на Българско национално обединение.  Соколов уточни, че за партията  реалният..

публикувано на 06.04.21 в 14:27