Как пловдивчани оценяват политическите процеси два месеца след вота

Снимка: Радио ВИДИН

Вотът на 4-ти април пренареди политическия пейзаж, а неслучилият се диалог сред старите и многото нови политически играчи в парламента проправи пътя към изборите на 11 юли.  За краткото време между двата вота на българските избиратели им се налага да преценяват разминаха ли се очакванията им с това, което им предложиха политическите формации и трябва ли да преосмислят, отивайки да гласуват.
Регистрацията в ЦИК на устремилите се към властта вече е факт, до дни ще са наредени кандидат-депутатските листи. Скоро и предизборните стратегии ще се разлеят в медийното поле, а на този фон служебното правителство "дерзае" промяната  и обещава честни избори.

Как пловдивчани оценяват политическите турболенции през последните 2 месеца?

Разглеждайки политическата картина след изборите в началото на април пловдивските гласоподаватели видяха, че победителите – ГЕРБ, въпреки присъединеният се коалиционен партньор - СДС, регистрират в града най-голям отлив на гласове в сравнение с вота през 2017 г. Справката показва 25 хиляди 608 гласа по-малко, независимо, че отново водач на листата беше Бойко Борисов.

С второто си място „Има такъв народ“ определено заяви себе си, сдобивайки се с 3 мандата, колкото и коалицията ГЕРБ - СДС, а прага на Народното събрание прекрачиха благодарение на вота на пловдивчани Тошко Йорданов, Антоанета Стефанова и Теодора Пенева.  

Сривът при БСП, с листа, оглавена от Корнелия Нинова, беше с 21 хиляди 134 гласа  в сравнение с резултатите от преди 4 години, което е по-малко в съпоставка с ГЕРБ, но пък социалистическата партия за първи път в историята на прехода изпадна до третото място в Пловдив.

Спечелените от "Демократична България" 2 мандата реализираха Манол Пейков и Ивайло Старибратов, а Мария Капон беше пловдивският глас на „Изправи се! Мутри вън“ в парламента.

Когато връщат лентата назад с около 2 месеца и разсъждават върху това , което не се случи и върху това , което в крайна сметка се случи на политическото поле, отишлите до избирателните секции в Пловдив на 4 април, най-често използват думата разочарование.

Още по темата в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

99% избирателна активност в местата за лишаване от свобода

99 процента е била избирателната активност на вота в неделя в местата за лишаване от свобода.  От имащите право на глас обвиняеми и подсъдими едва 11 души не са се отишли до урните, съобщи служебният правосъден министър.  С уговорката, че не става дума за представителна за общото гласуване извадка, Янаки Стоилов обясни как са подредени партийните..

публикувано на 16.07.21 в 18:20

Президентът призова партиите да намерят път за разбирателство

След като резултатите от изборите и разпределението на депутатските мандати в нови парламент бяха публикувани в днешния брой на Държавен вестник, президентът Румен Радев обяви, че ще свика 46-то Народно събрание на 21 юли, сряда, от 9.00 ч. Държавният глава обяви това при посещение в силистренското село Професор Иширково, където дадоха начало на..

публикувано на 16.07.21 в 13:55

Хасково има депутати в шестте парламентарно представени партии

Шестте партии, които влизат в 46-ото Народно събрание, имат представители в 29 МИР-Хасково. По двама депутати имат ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ", ДПС, БСП, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!"  - по един.

публикувано на 16.07.21 в 09:53

Държавен вестник обнародва резултатите от изборите и разпределението на мандатите

В Държавен вестник е обнародвано решението на Централната избирателна комисия от 14 юли за обявяване на резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в Четиридесет и шестото Народно събрание. С публикуването на официалното решение на сайта на ЦИК с окончателните резултати са ясни и броят мандати, които партиите получават. Когато..

публикувано на 16.07.21 в 08:36

В Сливенско ГЕРБ-СДС печели два мандата, ИТН -2, ДБ и БСП - по 1

В Сливенска област ГЕРБ СДС  печели два мандата, партия „Има такъв народ“ – два мандата и по един за Демократична България Обединение и БСП за България. Бившият министър на земеделието от ГЕРБ Десислава Танева влиза в 46-тият парламент, сочат данните на ЦИК за разпределение на депутатските мандати в Сливенска област. Заедно с нея в новия..

публикувано на 15.07.21 в 23:44

ДПС печели мандат в Ямбол

ДПС печели мандат в Ямбол, въпреки че за партията са пуснати едва 615 бюлетини. демократична България остава без народен представител, въпреки, че за тях са гласували 3244 избиратели, информира кореспондентът ни Даниела Костова. Разпределението на мандатите по метода Хеър-Ниймаер вкара в парламента кандидатът на ДПС Петър Чобанов с 1,53..

публикувано на 15.07.21 в 19:13

Четири политически сили си разпределят мандатите в Габрово

Четиримата депутати от Габровския район в 46-ото Народно събрание ще са от различни политически сили. След окончателното разпределение на мандатите от ЦИК става ясно, че от Габровския изборен район в следващото Народно събрание влизат по един депутат от ГЕРБ–СДС, "Има такъв народ", БСП и "Демократична България". Водач на листата на ГЕРБ по традиция е..

публикувано на 15.07.21 в 16:33

За първи път от 20 години ДПС остава без мандат във Велико Търново

Резултатите от парламентарните избори в област Велико Търново ще доведат до извънредни кметски избори в община Стражица. Кметът на Стражица Румен Павлов получи 1393 преференции и от шести в листата на БСП стана втори. За БНР той заяви:   „Сигурно няма да остана кмет, ще се възползвам от мандата. Засега такова ми е мисленето“.  Румен Павлов е..

публикувано на 15.07.21 в 16:24

Малко над 9 000 са недействителните гласове от изборите на 11 юли

9 хиляди 342 са недействителните гласове на изборите от 11 ти юли, сочат окончателните резултати от вота. В близо 3 хиляди секции в страната и чужбина се гласуваше само с хартиени бюлетини, като така са упражнили правото си на глас 298 хиляди души. Именно от тях се формира и броят недействителни гласове.  На предходните избори от 4 ти април, когато в..

публикувано на 15.07.21 в 16:03

Четири партии си разпределят мандатите в Перник

Коалиция ГЕРБ СДС, коалиция „БСП за България”, партия „Има такъв народ” и „Демократична България – обединение” вземат по един от четирите мандата в област Перник. Сигурни са имената на трима от депутатите - това са Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС,Стоян Мирчев от „БСП за България” и Зорница Стратиева от „Демократична България- обединение”. И тримата са водачи на..

публикувано на 15.07.21 в 15:23