Сева Памукчиева : След проваления вот с машини в Търново РИК продължава да няма ясни правомощия за контрола на машините

Снимка: архив

На извънредните парламентарни избори на 11 юли във всички секции с над 300 избиратели ще се гласува с машини, но точно машините се оказаха „препъни камъка“ на вота на 4 април в област Велико Търново. Заради объркана листа на една от коалициите, с решение на ЦИК машинното гласуване беше спряно в 413 секции. По случая има прокурорска проверка и все още не е категорично ясно чия е вината за разместените имена в листата на „Демократична България – Обединение“, което спря машинния вот.

В област Велико Търново до урните на 4 април отидоха 48,65 % от избирателите и само 4100 от тях или 4 % от гласувалите успяха да дадат вота си с машини. Заради разместени имена в листата на „Демократична България – Обединение“ се стигна до напълно спиране на машинното гласуване в Четвърти избирателен район Велико Търново. От Районната избирателна комисия, председателствана от Десислава Йонкова от ГЕРБ, бяха категорични, че вината не е в тях. Това заявява и новият председател на РИК Велико Търново Николай Илиев от „Има такъв народ“. 

„Техническото разминаване не е било в документите на РИК. То е било при въвеждане на тези данни в паметта на избирателните устройства. Това е процес, в който РИК не участва. И по никакъв начин не смятам, че вината в случая е на РИК, но ние ще се опитаме да не повторим подобни грешки, ако ги е имало“.


Юристът Сева Памукчиева е подала в РИК Велико Търново на хартиен и електронен носител имената с листата на „Демократична България“ за изборите на 4 април. Безпроблемно е направена регистрацията. В разгара на предизборната кампания се оказва, че в един от регистрите на РИК се появяват разбъркани имената на кандидат-депутатите: 

„Ние веднага се обърнахме към районната избирателна комисия и им обърнахме внимание, че има такава грешка и информацията беше коригирана. Това, което най-вероятно се е случило е, че хората, които са пренасяли информацията от таблицата в Ексел на другото място, където тя трябва да бъде, са я пренесли грешно. Проблемът е, че след като тази грешка беше установена, нито един от членовете на РИК официално не е поискал да се направи проверка в машините. Няма гаранция, че проблемът с машините няма да се повтори и на 11 юли", коментира пред БНР юристът Сева Памукчиева: 

„И никаква не е гаранцията, защото РИК продължава да няма ясни правомощия да контролира какво е съдържанието на машините. Няма независим одит на машините. Другият проблем е, че машините са изцяло офлайн, което означава, че ако има грешка в машина, тя, за да бъде отстранена, трябва физически трябва да се отиде до всяка една. И тук е проблемът, че няма регламентирана комуникация, няма протокол за това какво се прави, ако стане проблем с машините“.   

За да не се случи проблемът отново, от РИК Велико Търново настояват машините за гласуване да бъдат доставени в изборните райони по-рано, посочи в „Преди всички“ председателят Николай Илиев: 

„Смятам, че ще имаме достъп до машината, до нейното съдържание доста дни преди изборния ден – нещо, което го е нямало в предишните избори. Не мисля, че ще е възможно да направим проверка на всяка машина поотделно, но би трябвало да можем да имаме информация за начина на въвеждане на информацията генерално за всички машини“.

ЕПА/БГНЕС

За парламента, работил един месец, великотърновци не се ласкави в коментарите: „Първия ден започнаха с реваншизъм, това си беше хвърляне на помия върху хората“, казаха те пред БНР.

„Играчите се сменят, играта остава същата“, каза в Преди всички“ политологът проф. Филип Узунов:

„Това е така наречената властова невроза. Аз виждам тенденцията по следния начин – ГЕРБ очевидно ще загубят още гласове. За Слави Трифонов, ако успеят да му наредят кабинета неправителствени организации, е възможно да излъчи правителство. Предполагам, че ДПС ще запази, даже ще увеличи гласовете, заради този по-либерален режим за гласуване от Турция. БСП ще подобри резултата и ще стане незаобиколим фактор. Разбира се „Да, България“ ще могат да влязат в парламента, но за Мая Манолова и за патриотите може само да се гадае“.  

А какви са очакванията на великотърновци за извънредните парламентарни избори на 11 юли: 

„Политиците, че не стават, е ясно, но и ние сме виновни за това, което се случва и се надявам, че на 11 юли ще имаме малко по-голямо присъствие като демократична общност в парламента“.  

„Всички излъгаха, ето сега всички гласуваха за партията на Слави Трифонов, така наречената „Има такъв народ“, а се оказа, че няма такъв народ“.


„Бойко ще падне, но ще драпат. Властта корумпира, не съм много оптимистично настроен. Ще гласувам и на 11-и са надеждата да дойдат по-нормални хора“. 

"Не мисля, че ще има промяна“. 

„Ако надделее разумът и мъдростта на хората, човешкото, българското, трябва да стане, да не е само да се играе на избори“.

Още по темата в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

99% избирателна активност в местата за лишаване от свобода

99 процента е била избирателната активност на вота в неделя в местата за лишаване от свобода.  От имащите право на глас обвиняеми и подсъдими едва 11 души не са се отишли до урните, съобщи служебният правосъден министър.  С уговорката, че не става дума за представителна за общото гласуване извадка, Янаки Стоилов обясни как са подредени партийните..

публикувано на 16.07.21 в 18:20

Президентът призова партиите да намерят път за разбирателство

След като резултатите от изборите и разпределението на депутатските мандати в нови парламент бяха публикувани в днешния брой на Държавен вестник, президентът Румен Радев обяви, че ще свика 46-то Народно събрание на 21 юли, сряда, от 9.00 ч. Държавният глава обяви това при посещение в силистренското село Професор Иширково, където дадоха начало на..

публикувано на 16.07.21 в 13:55

Хасково има депутати в шестте парламентарно представени партии

Шестте партии, които влизат в 46-ото Народно събрание, имат представители в 29 МИР-Хасково. По двама депутати имат ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ", ДПС, БСП, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!"  - по един.

публикувано на 16.07.21 в 09:53

Държавен вестник обнародва резултатите от изборите и разпределението на мандатите

В Държавен вестник е обнародвано решението на Централната избирателна комисия от 14 юли за обявяване на резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в Четиридесет и шестото Народно събрание. С публикуването на официалното решение на сайта на ЦИК с окончателните резултати са ясни и броят мандати, които партиите получават. Когато..

публикувано на 16.07.21 в 08:36

В Сливенско ГЕРБ-СДС печели два мандата, ИТН -2, ДБ и БСП - по 1

В Сливенска област ГЕРБ СДС  печели два мандата, партия „Има такъв народ“ – два мандата и по един за Демократична България Обединение и БСП за България. Бившият министър на земеделието от ГЕРБ Десислава Танева влиза в 46-тият парламент, сочат данните на ЦИК за разпределение на депутатските мандати в Сливенска област. Заедно с нея в новия..

публикувано на 15.07.21 в 23:44

ДПС печели мандат в Ямбол

ДПС печели мандат в Ямбол, въпреки че за партията са пуснати едва 615 бюлетини. демократична България остава без народен представител, въпреки, че за тях са гласували 3244 избиратели, информира кореспондентът ни Даниела Костова. Разпределението на мандатите по метода Хеър-Ниймаер вкара в парламента кандидатът на ДПС Петър Чобанов с 1,53..

публикувано на 15.07.21 в 19:13

Четири политически сили си разпределят мандатите в Габрово

Четиримата депутати от Габровския район в 46-ото Народно събрание ще са от различни политически сили. След окончателното разпределение на мандатите от ЦИК става ясно, че от Габровския изборен район в следващото Народно събрание влизат по един депутат от ГЕРБ–СДС, "Има такъв народ", БСП и "Демократична България". Водач на листата на ГЕРБ по традиция е..

публикувано на 15.07.21 в 16:33

За първи път от 20 години ДПС остава без мандат във Велико Търново

Резултатите от парламентарните избори в област Велико Търново ще доведат до извънредни кметски избори в община Стражица. Кметът на Стражица Румен Павлов получи 1393 преференции и от шести в листата на БСП стана втори. За БНР той заяви:   „Сигурно няма да остана кмет, ще се възползвам от мандата. Засега такова ми е мисленето“.  Румен Павлов е..

публикувано на 15.07.21 в 16:24

Малко над 9 000 са недействителните гласове от изборите на 11 юли

9 хиляди 342 са недействителните гласове на изборите от 11 ти юли, сочат окончателните резултати от вота. В близо 3 хиляди секции в страната и чужбина се гласуваше само с хартиени бюлетини, като така са упражнили правото си на глас 298 хиляди души. Именно от тях се формира и броят недействителни гласове.  На предходните избори от 4 ти април, когато в..

публикувано на 15.07.21 в 16:03

Четири партии си разпределят мандатите в Перник

Коалиция ГЕРБ СДС, коалиция „БСП за България”, партия „Има такъв народ” и „Демократична България – обединение” вземат по един от четирите мандата в област Перник. Сигурни са имената на трима от депутатите - това са Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС,Стоян Мирчев от „БСП за България” и Зорница Стратиева от „Демократична България- обединение”. И тримата са водачи на..

публикувано на 15.07.21 в 15:23