АКФ: Ръст от 5% на секциите с риск от купен вот на изборите на 4 април

Карта на рисковите секции на изборите на 4 април
Снимка: Антикорупционен фонд

Между 1491 и 2101 са били секциите в риск от контролиран и купен вот на последните парламентарни избори, сочи проучване на Антикорупционния фонд (АКФ). Това е увеличение с 5% в сравнение с парламентарни избори от 2017 година.

От неправителствената организация уточниха, че за „секция в риск“ се говори при констатиране на нетипично висока избирателна активност или резултат на партията - победител в дадена секция в сравнение с резултатите в цялата община, при резки отклонения в избирателната активност в една секция в два поредни избора, както и при рязък ръст или спад в гласовете за дадена партия в една и съща секция на два поредни избора.

На изборите на 4 април най-много рискови секции е имало в Кърджалийския избирателен район, а най-голям дял от размера на контролирания и купен вот е бил в Бургаския избирателен район. ГЕРБ и ДПС са си разделили значителна част от подадените гласове в рискови секции, показва още проучването.

Данните от него са изпратени в МВР, каза Деница Руканова, от правната програма на Антикорупционния фонд:

„Настоящото служебно правителство, премиерът и министърът на вътрешните работи вече многократно дадоха сини заявки, че това ще е приоритет в  тяхната работа ... до изборите. Това, разбира се е задача на всяко служебно правителство да организира честни и прозрачни избори, но политическата воля това нещо да се случи, също е важна. Надяваме се да видим конкретни резултати“. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Алфа рисърч": ГЕРБ-СДС 20,3%, ИТН - 18,2%

На старта на предизборната кампания коалицията ГЕРБ-СДС получава подкрепа от 20,3% от избирателите, твърдо решили да гласуват, докато „Има такъв народ“ е с 18,2 на сто, показва проучване на „Алфа рисърч“, реализирано в периода   30 май – 7 юни сред извадка от 1007 пълнолетни граждани. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с..

публикувано на 09.06.21 в 13:29

Проучване: ГЕРБ - 23,8%, ИТН - 20,9%, БСП - 18%

Резултатът от изборите на 11 юли ще повтори този от вота на 4 април и в новото Народно събрание ще влязат същите 6 партии. Това сочи изследване на Центъра за анализи и маркетинг.   ГЕРБ остава първа политическа сила с 23,8% от гласовете на хората, за "Има такъв народ" биха гласували 20,9 на сто, БСП са трети с 18 процента, Демократична България с 11,4,..

публикувано на 26.05.21 в 13:40
Народно събрание

„Галъп“: Партиите в новия парламент - като в стария

Политическите сили от кратко съществувалото 45-о Народно събрание биха съставили и 46-ото, ако изборите за него бяха днес. Това показва проучване на Галъп сред 812 пълнолетни българи, проведено през май и определено от агенцията като „моментна снимка“ на избирателните нагласи. Според резултатите, ГЕРБ остава първа политическа сила, но само..

публикувано на 19.05.21 в 16:05