Посланикът ни в Лондон опроверга твърдения, че се опитва да ограничи броя на избирателните секции

Марин Райков
Снимка: bulgarianembassy-london.org

Българският посланик в Лондон Марин Райков опроверга разпространявани съобщения в български медии, че се опитва да ограничи броя на избирателните секции.

В опровержение, публикувано на интернет страница на посолството, се казва, че това са „спекулации и тиражирани директни манипулации“ и призовават гражданите да не се подвеждат.

Посланик Марин Райков заяви за БНР, че публикации от този род изобщо не отговарят на истината и създават излишно напрежение. Той изтъкна, че информацията, че той е изпратил писмо до Централната избирателна комисия (ЦИК) с искане да бъдат значително намалени 86-те секции, които прогнозно ще бъдат разкрити на Острова, е пълна лъжа.

Посланик Райков поясни, че посолството дори е поискало да бъдат разкрити 120 секции, но на този етап са одобрени 84.

На предишните избори на 4 април във Великобритания бяха разкрити 35 секции.

Българският посланик в Лондон каза, че желанието на посолството е за 120 секции, но решението в крайна сметка е на ЦИК. Той допълни, че позицията на посолството, за разлика от предишните избори, е, че няма нужда от тройни и четворни секции, като идеята тогава бе да се компенсира ограничения брой на СИК по места.

Сега такива ограничения няма и след промените в Изборния кодекс ще бъдат разкрити множество секции на различни места в близост до сегашните секции.

В опровержението посланик Райков призовава всички граждани да не се подвеждат по спекулации, а да се информират за действията на посолството само от неговия сайт или от официалната Фейсбук страница.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как ще се гласува на изборите на 11 юли в Испания

С подготовката на изборите в Испания се занимават посолство ни в Мадрид и девет консулски служби в Барселона и Валенсия. За изборите на 11 юли в Испания ще може да се гласува в около 60 избирателни секции , след като паднаха ограниченията за разкриване на секции зад граница. Това е най-голямата бройка досега, като на редовните избори през..

публикувано на 11.06.21 в 12:34

Гласуването на 11 юли в Гърция в около 45 секции

На тези избори броят на гласувалите в Гърция ще се определи от туристите. А на 11-ти юли те са хиляди. Не би могло да се прогнозира колко от тях ще отделят време, за да отидат да гласуват. Засега има подадени молби за около 45 секции в цялата страна, а окончателният брой ще стане ясен на  20-ти юни. Важни са и местата, където ще има..

публикувано на 11.06.21 в 11:46
Цветозар Томов

Подадените заявления за избирателни секции в чужбина са над 45 000

Пет дни преди крайния срок подадените заявления за избирателни секции в чужбина са над 45 000. Близо една трета от тях са в Турция, а във Великобритания са подадени 8700 заявления. Говорителят на ЦИК Цветозар Томов обясни, че сравнение с предходните избори интересът е по-малък заради автоматично разкритите секции, в които в последните 5 години са..

публикувано на 10.06.21 в 16:27

МВнР: 568 са разкритите секции зад граница, очаква се да достигнат до 800

По-малък брой заявления за гласуване в чужбина са подадени към този момент в сравнение с изборите през април. 37 хиляди наши сънародници зад граница са подали заявления, а на вота преди два месеца общият им  брой е бил 80 хиляди. Това съобщават от Министерството на външните работи. 568 е броят на автоматично разкритите секции зад граница, а..

публикувано на 07.06.21 в 15:26
Най-много подадените заявления за гласуване в Турция - 11 000

Над 29 000 станаха подадените заявления за гласуване в чужбина

Над 29 000 са вече подадените заявления за гласуване на наши сънародници в чужбина, обявиха от Централната избирателна комисия. Най-много са те за Турция - 11 000, Великобритания - 5800, Германия 4000 и 1500 в Испания.

публикувано на 03.06.21 в 15:48

Гласуването на българите в чужбина – улеснено, но с предизвикателства

19 партии и 9 коалиции подадоха заявления за участие в предстоящите на 11 юли предсрочни парламентарни избори. Въпреки по-малкото кандидати в сравнение с предишните избори (31 партии и 8 коалиции), работата на Централната избирателна комисия за вота на 11 юли, ще бъде изпълнена с предизвикателства. За първи път машинното гласуване ще бъде..

публикувано на 31.05.21 в 14:30

6,7 млн. лева ще струва вотът в чужбина, най-много машини трябват за Великобритания и за Турция

6 милиона и 700 хиляди лева е бюджетът за провеждане на предсрочните избори на 11 юли в чужбина, съобщиха от министерството на външните работи. От почти 570 прогнозни секции зад граница в 300 ще се гласува машинно, сочи анализът на външното министерство. Най-много с машини ще се гласува във Великобритания - 61 секции от общо 91, и в Турция - от..

публикувано на 25.05.21 в 14:55
Опашката пред сградата на българското посолство в Лондон за изборите на 4 април 2021 г.

ЦИК засега няма да обсъжда намаление на броя на секциите в чужбина

Министерството на външните работи по предложение на посолството ни във Великобритания предлага да се разкрият по-малко изборни секции в местата, в които Централната избирателна комисия обяви прогнозни автоматични секции. Това са места, с гласували повече от 100 избиратели в предходните 5 години. ЦИК обаче се обедини около становището, че..

публикувано на 24.05.21 в 19:25

ЦИК публикува списъка на секциите в чужбина за вота на 11 юли

Централната избирателна комисия обяви списъка на местата в чужбина, на които ще се образуват избирателни секции на предсрочните парламентарни избори на 11 юли, както и прогнозния брой секции. Решението на ЦИК е взето според местата в чужбина, в които на проведени след 11 юли 2016 година избори е имало образувана поне една избирателна секция, в..

публикувано на 19.05.21 в 11:25