Антоний Гълъбов: Наблюдавахме известно пренареждане в партиен план

Антоний Гълъбов
Снимка: БГНЕС

Приключи подаването на документи в ЦИК за участие в предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Регистрирани са 19 партии и 9 коалиции.

Темата коментира в “Нашият ден“ политологът Антоний Гълъбов.

"Нека да кажа, че партиите вече са 18, тъй като една беше заличена вчера. Но се запазва пропорцията за два пъти повече самостоятелни политически партии спрямо коалициите.

Сякаш наблюдавахме известно пренареждане през изминалите седмици в партиен план. Някои от политическите партии решиха, че е по-добре да се явят в коалиции, виждайки самостоятелните си резултати от 4 април.

Но като цяло имаме повтаряща се тенденция за два пъти повече самостоятелно явяващи се политически партии, отколкото коалиции, при положение че традиционно в Българското народно събрание влизат повече коалиции отколкото самостоятелни партии."

Пренареждане в листите

"Засега онова, което изглежда сигурно, е, че има сериозно желание да се демонстрират различни лица. Имаме заявления от политически лидери, че няма да се явяват в листите. Имаме някакъв опит за търсене на по-приемливо политическо предложение.

Съвсем друг въпрос е доколко българските граждани разпознават това като автентично усилие от страна на политическите партии или просто като резултат от конкретна конюнктура."

Проучване на Центъра за анализи и маркетинг – ГЕРБ остава първа политическа сила с 23.8% от гласовете на хората, за „Има такъв народ“ биха гласували 20.9 на сто, БСП са трети с 18 процента, Демократична България с 11.4, ДПС с 10.5 и „Изправи се! Мутри вън!“ с 4.4.

"В момента това е по-скоро ефект на следата. По-скоро отглас от това, което се случи през изминалите седмици, отколкото готовност на българските граждани да направят своя избор на 11 юли.

Много ще зависи от предизборната кампания. Това проучване е проведено преди коалицията “Българските патриоти“ да се конституира.

За някои от политическите субекти кампанията ще бъде много важна както в положителен, така и във възможен негативен смисъл.

По отношение на ИТН – опитът им за отваряне, по-честото участие на техните представители в останалите медии извън корпоративната им медия, едва ли ще доведе до сериозен прилив на подкрепа към тях.

Трябва да каже много ясно, че тук става дума за корпоративна стратегия, а не за поведение на политическа партия. Много важно е какъв дизайн предизборна кампания ще изберат ИТН.

БСП – независимо от декларациите за търсене на разширяване на социална, политическа подкрепа и т.н., виждаме, че коалицията запази едно име, което не е име на коалиция. Когато в името на една коалиция стои само името на една партия, това очевидно не е коалиция.

Протестният вот вляво беше много ясно изразен, беше разпилян между няколко политически субекта. Точно това сякаш насърчи политическите формации, които се определят като лява алтернатива да се явят на тези избори."

Томислав Дончев и Даниел Митов

Борбата е за преразпределението на протестния вот.

"Опитът за широка лява коалиция според мен се провали, тъй като аргументът, който г-жа Нинова посочи през тази седмица – за това, че подписите вече били събрани и нямало как да се променят параметрите на коалицията – не е сериозен. Когато говорим за коалиция, която носи името на само една от партиите в нея, очевидно не става дума за политическа коалиция, а по-скоро за търсене на някакъв комуникационен ефект.

Имаме борба за разпиления протестен вот вляво – много ясно изразена.

Имаме приблизително същия процес по отношение на протестния вот сред националистическите формации.

Протестният вот е една много ясна категория в политическия анализ – избирателите на една партия, които решават да подкрепят друга партия в същото поле, която няма шанс да участва в парламента, за да покажат на своето ръководство, че не са доволни от тях.

Точно този ефект нямаме сега при ГЕРБ – имаме сравнително слаб вътрешнопротестен вот. Може би заради действията на служебното правителство."


„Изправи се! Мутри вън!“

"Очаквам те да имат по-слаб резултат, тъй като не смятам, че техните избиратели са скандализирани от начина, по който хората говорят по между си.

Техните избиратели очакват точно подобен тип поведение. Подкрепиха ги именно заради този стил на публично поведение. Но не съм убеден, че ще повторят изборите.

Това са няколко различни електорални профила. Струва ми се, че това, което са измерили колегите от Центъра, е малко надценено."

Стефан Янев

Служебният кабинет

"Отминаха малко повече от две седмици от назначаването на служебното правителство. За тези две седмици имаме ясно изразена заявка от страна на служебните министри, свързана с подмяна на кадрите на високо административно равнище.

Смяна на всички областни управители. Това е асиметрично действие по отношение на един служебен кабинет.

Подобна промяна на висшата държавна администрация, за мандат от два месеца, изглежда нелогично и по-скоро говори за друг тип амбиция.

По отношение на г-н Рашков, проблемът е много сериозен, защото независимо от опитите да бъде замъглена картината, самият избор на човек, който е с отнет допуск до класифицирана информация, не само за министър на вътрешните работи, а за вицепремиер, който наблюдава сигурността, е провокация.

Няма съмнение, че нашите партньорски служби оценяват това еднозначно. Това говори за определен тип отношение до достъпа до информация в България.

Това, което чухме от г-н Радев от РИМ, че той не бил информиран за този факт, е също толкова несериозно като твърдение, тъй като допускът на г-н Рашков е отнет преди повече от две години."

Шпионските сигнали

"Не бих ги нарекъл шпионски сигнали. Проблемът е изключително сериозен, защото видяхме много неубедителни мотиви в едно прессъобщение от Министерски съвет за смяната на ръководителя на ДАНС.

Още по-неубедителни бяха мотивите при смяната на главния секретар на МВР. Там става дума за откровено нарушаване на Закона на МВР."

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

99% избирателна активност в местата за лишаване от свобода

99 процента е била избирателната активност на вота в неделя в местата за лишаване от свобода.  От имащите право на глас обвиняеми и подсъдими едва 11 души не са се отишли до урните, съобщи служебният правосъден министър.  С уговорката, че не става дума за представителна за общото гласуване извадка, Янаки Стоилов обясни как са подредени партийните..

публикувано на 16.07.21 в 18:20

Президентът призова партиите да намерят път за разбирателство

След като резултатите от изборите и разпределението на депутатските мандати в нови парламент бяха публикувани в днешния брой на Държавен вестник, президентът Румен Радев обяви, че ще свика 46-то Народно събрание на 21 юли, сряда, от 9.00 ч. Държавният глава обяви това при посещение в силистренското село Професор Иширково, където дадоха начало на..

публикувано на 16.07.21 в 13:55

Хасково има депутати в шестте парламентарно представени партии

Шестте партии, които влизат в 46-ото Народно събрание, имат представители в 29 МИР-Хасково. По двама депутати имат ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ", ДПС, БСП, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!"  - по един.

публикувано на 16.07.21 в 09:53

Държавен вестник обнародва резултатите от изборите и разпределението на мандатите

В Държавен вестник е обнародвано решението на Централната избирателна комисия от 14 юли за обявяване на резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в Четиридесет и шестото Народно събрание. С публикуването на официалното решение на сайта на ЦИК с окончателните резултати са ясни и броят мандати, които партиите получават. Когато..

публикувано на 16.07.21 в 08:36

В Сливенско ГЕРБ-СДС печели два мандата, ИТН -2, ДБ и БСП - по 1

В Сливенска област ГЕРБ СДС  печели два мандата, партия „Има такъв народ“ – два мандата и по един за Демократична България Обединение и БСП за България. Бившият министър на земеделието от ГЕРБ Десислава Танева влиза в 46-тият парламент, сочат данните на ЦИК за разпределение на депутатските мандати в Сливенска област. Заедно с нея в новия..

публикувано на 15.07.21 в 23:44

ДПС печели мандат в Ямбол

ДПС печели мандат в Ямбол, въпреки че за партията са пуснати едва 615 бюлетини. демократична България остава без народен представител, въпреки, че за тях са гласували 3244 избиратели, информира кореспондентът ни Даниела Костова. Разпределението на мандатите по метода Хеър-Ниймаер вкара в парламента кандидатът на ДПС Петър Чобанов с 1,53..

публикувано на 15.07.21 в 19:13

Четири политически сили си разпределят мандатите в Габрово

Четиримата депутати от Габровския район в 46-ото Народно събрание ще са от различни политически сили. След окончателното разпределение на мандатите от ЦИК става ясно, че от Габровския изборен район в следващото Народно събрание влизат по един депутат от ГЕРБ–СДС, "Има такъв народ", БСП и "Демократична България". Водач на листата на ГЕРБ по традиция е..

публикувано на 15.07.21 в 16:33

За първи път от 20 години ДПС остава без мандат във Велико Търново

Резултатите от парламентарните избори в област Велико Търново ще доведат до извънредни кметски избори в община Стражица. Кметът на Стражица Румен Павлов получи 1393 преференции и от шести в листата на БСП стана втори. За БНР той заяви:   „Сигурно няма да остана кмет, ще се възползвам от мандата. Засега такова ми е мисленето“.  Румен Павлов е..

публикувано на 15.07.21 в 16:24

Малко над 9 000 са недействителните гласове от изборите на 11 юли

9 хиляди 342 са недействителните гласове на изборите от 11 ти юли, сочат окончателните резултати от вота. В близо 3 хиляди секции в страната и чужбина се гласуваше само с хартиени бюлетини, като така са упражнили правото си на глас 298 хиляди души. Именно от тях се формира и броят недействителни гласове.  На предходните избори от 4 ти април, когато в..

публикувано на 15.07.21 в 16:03

Четири партии си разпределят мандатите в Перник

Коалиция ГЕРБ СДС, коалиция „БСП за България”, партия „Има такъв народ” и „Демократична България – обединение” вземат по един от четирите мандата в област Перник. Сигурни са имената на трима от депутатите - това са Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС,Стоян Мирчев от „БСП за България” и Зорница Стратиева от „Демократична България- обединение”. И тримата са водачи на..

публикувано на 15.07.21 в 15:23