Ива Лазарова: Около един милион лева са средствата само от медийните пакети, похарчени от партиите на изборите на 4 април

Снимка: БГНЕС

„За предишните редовни избори за Народно събрание, на 4 април, медийната кампания беше рекордно скъпа по отношение на субектите в нея“, каза пред БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда.

„Сега очакваме тази кампания да няма толкова голяма сума направена от всички субекти, защото този път те ще са по-малко – 23 субекта участват, но освен малките партии, има и 6 големи субекта, които имат субсидия към този момент.

Медийните пакети за изборите на 11 юли са също форма на държавна помощ, но този път за политически партии без субсидия. От протоколите на ЦИК става ясно, че на миналите избори от медийните пакети са се възползвали 27 субекта и те са се възползвали от почти един милион лева“, поясни още Лазарова.

По думите и не е ясно точно за какво са използвани средствата и точно от кои медии, това не е детайлизирано в протоколите на ЦИК. Посочва се само собственика на медията.

„За миналите избори най-много средства е привлякла телевизия „Евроком“, която е традиционно предпочитана от участниците в предишни избори, 18 от участниците са насочили средствата си от медийните пакети към нея, като някои от тях са дали цялата сума само за тази телевизия, следва БНТ, която е привлякла около 200 хиляди лева и тя е има 12 сключени договора“, каза още Ива Лазарова.

Според нея на тези избори през юли ще е интересно да се наблюдават големите дарения към предизборните кампании на политическите субекти от физически лица.

Още по темата в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Калинов: Най-важно е кой и как ще извърши одита на машините за гласуване

" Първият проблем е с доставката, вторият ще е с цената им, тя е неоправдано висока, а третият ще е със самото гласуване".  Този коментар във връзка с машинното гласуване на предстоящите избори на 11 юли направи пред БНР проф. Красимир Калинов, преподавател в НБУ, бивш член на ЦИК. Според него няма посочен максимален срок на гласуване за един човек и..

публикувано на 14.06.21 в 16:43
Даниел Стефанов

Даниел Стефанов: За провеждането на избори държавата е зависима от една компания

Основният проблем е, че Централната избирателна комисия, въобще държавата, е практически изцяло зависима от услугите, които предоставя една компания , заяви в интервю за БНР експертът по изборни системи и преподавател в Нов български университет Даниел Стефанов. Не говорим само за цената на машините, а за цената, която компанията иска, за..

публикувано на 14.06.21 в 13:28

Боряна Димитрова: Динамични фактори влияят върху общественото мнение

" Много динамични фактори влияят върху общественото мнение . Отдавна не си спомням кампания, в която събитията се движат на забързан каданс. Много разнопосочни събития влияят". Това каза в предаването "Неделя 150" Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" .  Тя очерта някои ключови интриги във вота :  "Първата интрига е за първото място заради малката..

обновено на 13.06.21 в 12:51
Симона Велева

Симона Велева: Гласуването е политическото право, за което хората са се борили най-много

" Да участваш в избори е политическото право, за което хората са се борили най-много ". Това каза пред БНР  Симона Велева, доктор по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" и преподавател в Американския университет в Благоевград. Тя коментира зачестилото говорене за възможността за ограничаване правото на глас на българите в чужбина...

публикувано на 13.06.21 в 11:00

Вотът на българите зад граница – задача с няколко неизвестни

В последните няколко седмици в страната върви дискусия относно машинното гласуване за извънредните парламентарни избори на 11 юли. Предложената цена от фирмата-доставчик на апаратурата накара служебното правителство да прекрати обществената поръчка за доставка на допълнителни 1500 устройства. Това постави и редица въпроси, разговорите по които..

публикувано на 10.06.21 в 14:25
Румяна Дечева

Румяна Дечева: Има два подводни камъка при гласуването с машини

" Има два подводни камъка . Единият е при неизвестния брой българи, които ще гласуват зад граница. Вторият е при способността на избирателите да се справят с машините". Това каза в интервю за предаването "Нещо повече" зам.-председателят на Обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева.  Според нея друг голям въпрос пред ЦИК е какви обучителни материали и..

публикувано на 09.06.21 в 17:19
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Политиците разчитат сигнала и готвят правителство

„Това, че Слави Трифонов няма да се кандидатира за депутат на извънредните избори също е знак, че може би след тях ще има правителство , очаква се да има парламент, още повече, че и преди два месеца хората искаха правителство, така че ако и след тези предсрочни избори им се сервират нови, мисля, че стомната на третият път ще се счупи“, каза..

публикувано на 08.06.21 в 16:19

Радослав Илиев: Епохата ГЕРБ свършва, процесът на ерозия ще е плавен

" ГЕРБ не може да се срути рязко, защото политическият конструкт на тази партия е в следствие от консенсус в контекста на международните отношения. Тази епоха свършва, но процесът на ерозия ще е плавен". Това коментира пред БНР Радослав Илиев от анализаторската мрежа "София".  Според него до изборите атаката срещу ГЕРБ ще е на максимална степен :..

публикувано на 07.06.21 в 17:30
Георги Киряков

Георги Киряков: Голяма е вероятността ИТН да е първа политическа сила

" Енигматичните изказвания на Слави Трифонов ще породят фантастични интерпретации . Възможно е да се кандидатира и за премиер, и за президент. Ако трябва да мислим хипотетично, по-вероятно е да бъде кандидат на "Има такъв народ" за министър-председател". Това каза пред БНР политологът Георги Киряков.  Според него вероятността ИТН да е първа..

публикувано на 07.06.21 в 16:22
Диана Евтимова

Диана Евтимова: За минута и 20 секунди средно се гласува с машина

„Ние направихме  симулация от машинното гласуване , като направихме това малко по-различно от  експериментите на ЦИК , защото измерваме цялото  време на един избирател  - от влизането му в секцията до гласуването“, каза в предаването „Преди всички“ Диана Евтимова от Института за развитие на публичната сред. Вече има  няколко експериментални машинни..

публикувано на 04.06.21 в 08:24