Жителите на Пазарджик предвиждат кратък живот и за 46-тия парламент

Снимка: Димитър Владимиров, Радио Пловдив

Ден преди старта на предизборната кампания, жителите на Пазарджик отново предвиждат кратък живот и за 46-тия парламент. Общото желание е за промяна, но прогнозите са  че това е малко невероятно да стане сега, освен ако по време на самата кампания не се случи нещо извънредно, което да преобърне вота. Предстои да видим дали ще има регионален отзвук след санкциите по закона „Магнитски“, след удара върху Делян Пеевски и родения във Велинград Васил Божков, който получи над 4% от гласовете в областта на последните избори. 

На изборите през април, ГЕРБ бе първа политическа сила в областта, но обичайните 4-мандата бяха намалени на три. С почти близки резултати бяха БСП и „Има такъв народ“, които изпратиха в 45-тия парламент по двама народни представители. ДПС също спечели два мандата, което си беше 100 процента ръст, тъй като обичайно изпращаше в парламента по един депутат и това беше Делян Пеевски, Христо Иванов и Мая Манолова не успяха да имат депутат от Пазарджик, но хората на Васил Божков  който е от Велинград, получиха над 4% от гласовете на местно ниво, и ако това се беше случило и на национално, то Божков щеше да има свой депутат от район Пазарджик. 

Както се вижда, най-ударите по закона „Магнитски“ - Дилян Пеевски и Васил Божков са тясно свързани с пазарджишкия регион, но щетите от тези санкции ще са по-малко за ДПС заради твърдия електорат и по-големи за Васил Божков. 

В областта ГЕРБ най-вероятно ще повтори резултата си от 4-ти април, но при Слави Трифонов това не е сигурно. Тук народната социология се разминава с професионалната, защото сещането на хората е, че влизаме в изборна серия, от която никой няма да спечели. 

Следващият месец ще е решаващ основно за политиците, а сред тях, както се вижда, бивши няма. Но има нови, като обвиняемият Ветко Арабаджиев, който е водач на листата в Пазарджик от „Движение заедно за промяна“. Кампанията, неговата и на съпругата му Маринела, най-вероятно ще се води в социалните мрежи, тъй като и двамата са под „домашен арест“ с обвинение за данъчни измами, пране на пари и участие в организирана престъпна група.

Репортаж на Невена Петрова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доставката на 1500 машини за 11 юли - без "Сиела Норма"

Продължават преговорите за доставката на необходимите допълнителни 1500 машини за обезпечаването на машинното гласуване на парламентарните избори на 11 юли. До края на следващата седмица ще бъдат доставени 672 устройства от фирмата "Смартматик" от Нидерландия, без посредника "Сиела Норма" - вносителят на 9600 машини за предходните избори...

публикувано на 14.06.21 в 18:46

МВР ще издава удостоверения за вота при загубени или унищожени документи

МВР ще издава удостоверения на хората със загубени или унищожени лични документи, за да могат те да гласуват на извънредните избори на 11 юли. От вътрешното министерство обясниха, че в седмицата преди 11 юли, когато ще се проведат извънредните избори за Народно събрание, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат..

публикувано на 14.06.21 в 16:44

РИК-Хасково заличи регистрацията на кандидата за народен представител Станимир Стоянов

Районната избирателна комисия - Хасково заличи регистрацията на кандидата за народен представител Станимир Стоянов, представител на коалиция, която ще участва в парламентарните избори на 11 юли. Причината за оттеглянето от изборната надпревара Стоянов обясни с публикация, в която се твърди, че има криминално минало. В заявлението, подадено до..

публикувано на 14.06.21 в 15:53

До 16 юни участниците в изборите подават информация за Единния регистър в Сметната палата

До 16 юни участниците в изборите трябва да подадат първоначалната информация за Единния регистър по Изборния кодекс в Сметната палата, припомнят от ведомството. Регистрират се всички участници в предсрочния парламентарен вот на 11 юли, както и техните дарители. Трябва да има декларация за произход на средствата, ако дарението надхвърля..

публикувано на 14.06.21 в 13:03

ЦИК определи правилата за гласуване на хора с увреждания

Право да гласуват с подвижна избирателна кутия в изборите за народни представители на 11-и юли ще имат хората с трайни увреждания, които не могат да напускат дома си и да упражнят правото си на глас в изборно помещение, както и хората, поставени под задължителна карантина или изолация, заради Covid-19 съгласно разпоредбите на закона за здравето, реши..

публикувано на 13.06.21 в 21:42

"Сиела Норма" е представила пред ЦИК ценова оферта за машинния вот за 4,35 млн. лева

Фирмата "Сиела Норма" е представила пред ЦИК ценова оферта за логистично осигуряване на машинния вот за частичните кметски избори и за парламентарните на 11 юли, която се вмества в пределната определена от ЦИК - 4,350 млн. лева. При официалните преговори по тази обществена поръчка фирмата е обявила, че няма възможност да намали допълнително разходите..

публикувано на 12.06.21 в 17:12

ЦИК проведе работна среща с финансовия министър и с фирмата "Смартматик"

ЦИК проведе работна среща с министъра на финансите и с представител на фирмата "Смартматик", производител на машините за гласуване. Министерството вече потвърди, че ще осигури допълнителни средства за необходимите допълнителни 1 500 машини за вота на 11 ти юли. Комисията реши още да покани утре на официални преговори фирмата "Сиела Норма"..

публикувано на 11.06.21 в 19:50

Увеличение на гласоподавателите в Кюстендилско

Над 12 хиляди граждани на Северна Македония и около 2 хиляди сърби с двойно гражданство или с адресна регистрация в Кюстендил са включени в  избирателните списъци за предстоящия вот на 11 юли. Общо за региона броят на избирателите се е увеличил с около 20 000, сравнено с местния вот през 2019 година. Жителите на Северна Македония с..

публикувано на 11.06.21 в 11:41
Александър Христов

Доц. Александър Христов: Резултатите от изборите на 11 юли ще бъдат ксерокопие на тези от 4 април

„Имаме уникално служебно правителство, хиперактивни министри и донякъде скрит премиер . Това се случва за първи път в новата ни история.“ Това заяви в интервю за БНР доц. Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации. Когато в държавата се провеждат такъв тип активности, това дава увереност на хората, че промяната е в..

публикувано на 11.06.21 в 08:11

Започна предизборната кампания за вота на 11 юли

Започна предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Тя ще продължи до 9 юли, а участие във вота са заявили 23 партии и коалиции. Сигналите за неправомерна агитация и нарушения се подават в Районните избирателни комисии и Централната избирателна комисия. Предизборната кампания се води на български език...

публикувано на 11.06.21 в 07:33