Вотът на българите зад граница – задача с няколко неизвестни

Снимка: архив

В последните няколко седмици в страната върви дискусия относно машинното гласуване за извънредните парламентарни избори на 11 юли. Предложената цена от фирмата-доставчик на апаратурата накара служебното правителство да прекрати обществената поръчка за доставка на допълнителни 1500 устройства. Това постави и редица въпроси, разговорите по които продължават. 

Търси се оптимален вариант, така че да бъде спазен текстът от Избирателния кодекс, който разпорежда да има машини навсякъде, където на последните избори са гласували минимум 300 избиратели.

Мартин Димитров
„С машините, с които разполага ЦИК в момента, би могло спокойно да бъде осигурено гласуването в страната“ – категоричен е бившият депутат Мартин Димитров в интервю за БНР-Хоризонт. – „За секциите в чужбина трябва да се осигурят допълнителни машини. Освен това има основателна идея, дадена от членове на сегашната ЦИК – в големите секции в по-големите градове да осигурят по две машини, за да няма нужда от дълго чакане за гласуване.“

Заместник- председателят на ЦИК Стоил Цицелков обаче е скептичен за провеждането на машинен вот в чужбина:

Стоил Цицелков
„Аз все още вярвам, че гласуването с машини в чужбина няма да се случи – казва той. – Няма такава практика и ние като Обществен съвет към ЦИК, изучаваме добри практики от различни държави и предлагаме приложимите от тях у нас, в нашата действителност. Практика да се разнасят машини по различни дестинации из света, не съществува“.

Освен за машинно гласуване, още на предходните избори българите зад граница настояваха и за други облекчения, които ще им позволят безпрепятствено да упражнят законното си право на глас. Сред тях е създаването на специален изборен район „Чужбина“. Той беше въведен с промени в Изборния кодекс, но пък не беше регламентирана методиката, по която ще се разпределят мандатите. Така, на практика, идеята няма да бъде реализирана на предстоящите парламентарни избори.

Най-значителната промяна относно вота на сънародниците ни зад граница, се състои в отпадането на ограниченията за брой секции в страни извън Европейския съюз. Доскорошното им ограничение до 35 секции създаваше предпоставки в една секция да гласуват избиратели, пропътували стотици километри, за да го сторят и немалко отказали се, заради формиралите се огромни опашки.


Вотът в чужбина остава предизвикателство и, поради редица неясноти, свързани с попълването на изборните книжа и формуляри, както и със задължителния статут за уседналост, който важи за всички граждани на страни-членки на ЕС, живеещи и работещи на територията на Великобритания. Крайният срок за получаването на статута е 30 юни т.г., а по данни на британското министерство на вътрешните работи, забавените заявления за това към момента възлизат на поне 305 000.

Въпреки неясните моменти и затрудненията, вотът на българите в чужбина се следи с голям интерес. Предстои да узнаем дали повече наши сънародници ще се възползват от правото си на глас на 11 юли.

Съставил: Йоан Колев по интервюта на Силвия Великова и Диана Дончева

Снимки: БГНЕС и архив

ВИЖТЕ ОЩЕ

Росица Матева: Предизборната кампания върви толерантно

" Големият брой избирателни секции в чужбина вероятно ще даде възможност в съставите им да има и представители на българските общности. Вече имаме предложения за членове на секциите зад граница ". Това каза пред БНР говорителят на ЦИК Росица Матева.  Тя изрази очакване, че в понеделник ще може да бъде обявена обществената поръчка за доставка..

обновено на 20.06.21 в 11:16

Неяснота за начина на гласуване в секциите в чужбина

" За изборите на 11 юли се очакват между 700 и 800 секции в чужбина , това е близо 80% увеличение на досегашния рекорд. Това е едно огромно логистично предизвикателство".  Това каза пред БНР Димитър Иванов, глобален координатор на Мрежата на изборните доброволци.  Той уточни, че оценката за предстоящите избори в чужбина е, че ще са необходими..

публикувано на 18.06.21 в 13:12

Първан Симеонов: Интригата ще е дали партиите на протеста ще имат мнозинство в 46-ото НС

" Интрига е дали партиите на протеста ще имат мнозинство в следващия парламент, засега - нямат, макар че по-добре се представят от миналите избори ". Това  коментира пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл", който представи анализ на данните от  проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, направено по поръчка на..

публикувано на 17.06.21 в 13:05

Очакванията за гласуването на българите в Германия и Чикаго

В полунощ   изтече срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина . На 11 юли нашите сънародници зад граница ще гласуват в рекорден брой избирателни секции. С над 70 000 заявления и над 500 секции, които ще бъдат „автоматично“ разкрити за вота на 11 юли, достъпът до урните зад граница никога не е бил по-лесен. Всичко това е резултат от..

публикувано на 16.06.21 в 12:11
Цветозар Томов

Цветозар Томов: Сделка за машините за гласуване по всяка вероятност ще има

„ Сделка по всяка вероятност ще има , но все още не е финализирана. Най-вероятно до края на седмицата всичко ще бъде изяснено .“ Това заяви пред БНР Цветозар Томов, заместник-председател и говорител на ЦИК, за проведената вчера вечерта среща между Централната избирателна комисия и производителя на машини за гласуване „Смартматик“. Относно..

публикувано на 16.06.21 в 08:10

Проф. Калинов: Най-важно е кой и как ще извърши одита на машините за гласуване

" Първият проблем е с доставката, вторият ще е с цената им, тя е неоправдано висока, а третият ще е със самото гласуване".  Този коментар във връзка с машинното гласуване на предстоящите избори на 11 юли направи пред БНР проф. Красимир Калинов, преподавател в НБУ, бивш член на ЦИК. Според него няма посочен максимален срок на гласуване за един човек и..

публикувано на 14.06.21 в 16:43
Даниел Стефанов

Даниел Стефанов: За провеждането на избори държавата е зависима от една компания

Основният проблем е, че Централната избирателна комисия, въобще държавата, е практически изцяло зависима от услугите, които предоставя една компания , заяви в интервю за БНР експертът по изборни системи и преподавател в Нов български университет Даниел Стефанов. Не говорим само за цената на машините, а за цената, която компанията иска, за..

публикувано на 14.06.21 в 13:28

Боряна Димитрова: Динамични фактори влияят върху общественото мнение

" Много динамични фактори влияят върху общественото мнение . Отдавна не си спомням кампания, в която събитията се движат на забързан каданс. Много разнопосочни събития влияят". Това каза в предаването "Неделя 150" Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" .  Тя очерта някои ключови интриги във вота :  "Първата интрига е за първото място заради малката..

обновено на 13.06.21 в 12:51
Симона Велева

Симона Велева: Гласуването е политическото право, за което хората са се борили най-много

" Да участваш в избори е политическото право, за което хората са се борили най-много ". Това каза пред БНР  Симона Велева, доктор по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" и преподавател в Американския университет в Благоевград. Тя коментира зачестилото говорене за възможността за ограничаване правото на глас на българите в чужбина...

публикувано на 13.06.21 в 11:00

Ива Лазарова: Около един милион лева са средствата само от медийните пакети, похарчени от партиите на изборите на 4 април

„За предишните редовни избори за Народно събрание, на 4 април, медийната кампания беше рекордно скъпа по отношение на субектите в нея“, каза пред БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда. „Сега очакваме тази кампания да няма толкова голяма сума направена от всички субекти, защото този път те ще са по-малко – 23..

публикувано на 10.06.21 в 10:28