Цветозар Томов: Сделка за машините за гласуване по всяка вероятност ще има

Цветозар Томов
Снимка: БГНЕС

Сделка по всяка вероятност ще има, но все още не е финализирана. Най-вероятно до края на седмицата всичко ще бъде изяснено.“ Това заяви пред БНР Цветозар Томов, заместник-председател и говорител на ЦИК, за проведената вчера вечерта среща между Централната избирателна комисия и производителя на машини за гласуване „Смартматик“.

Относно договора, който ЦИК ще предложи на „Сиела Норма“ за логистиката и софтуерното осигуряване на машините на предстоящите избори, Томов посочи, че „без сключването на такъв договор, колкото и машини имаме, няма да можем да ги използваме“.

От Холандия и Тайван могат да бъдат осигурени над 1500 машини, увери той. Машините от Холандия ще бъдат доставени чрез сухоземен транспорт. Това ще се случи и с машините, които ще потеглят към секциите в чужбина, с изключение на тези зад Океана.

Преговорите продължават около транспорта, логистиката на машините и процедурата за актуализирането на софтуера за всеки следващ вот, поясни Цветозар Томов.

По думите му целта е до президентските избори наесен ЦИК да е самостоятелна и да не зависи от никого за актуализирането на софтуера за следващи избори.

ЦИК в сегашния й състав няма намерение да харчи безразборно пари на данъкоплатците, изтъкна Цветозар Томов в предаването „Преди всички“.

„Ще търсим максимално изгодни за страната и за ЦИК финансови условия при реализацията на тази сделка“, коментира той за преговорите със „Смартматик“.

Томов смята, че е възможен ценови компромис и ще се намери оптимално финансово решение.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


ВИЖТЕ ОЩЕ
Слави Трифонов

„Файненшъл таймс“: Слави Трифонов - от антикампания към антиполитическа управляваща платформа

Българската антисистемна партия „Има такъв народ“ нямаше нито митинги, нито плакати, нито агитация, нито даже реална програма. И сега цялата страна вероятно ще преживее същото от своя нов лидер, пише днес „Файненшъл таймс“. Харизмата на Слави Трифонов, поп звезда, гологлав и суров на вид, бе достатъчно за ИТН да спечели около четвърт от..

публикувано на 13.07.21 в 11:23

Тодор Тодоров: Не е ясно какво следва след изчегъртването на Борисов

Получава се така, че изглежда има някакъв консенсус около това, че трябва да се изчегърта ГЕРБ, казва в предаването “Нашият ден“ на БНР доц. д-р Тодор Тодоров , преподавател във Философски факултет на Софийския университет. "За разлика от протести 2014 г., които произведоха едно разделение. Консолидираха някаква общност, която си беше..

публикувано на 12.07.21 в 13:41
Тончо Краевски

Тончо Краевски: Шансът за нови избори е малък

Много е малък шансът за нови избори, казва в предаването “Нашият ден“ на БНР Тончо Краевски , политолог в Института за дясна политика. "Чисто технологично е много трудно да стане. Трябва да мине много бързо процедурата с трите мандата. Конституцията забранява на президента да разпуска Народното събрание два месеца преди президентски..

публикувано на 12.07.21 в 12:34

Ивайло Динев: Сериозни губещи и недостатъчно печеливши от изборите

Какви са възможните сценарии за съставяне на бъдещо правителство ден след изборите? Повлияха ли корупционните скандали на избирателите? Темата коментира в “Нашият ден“ Ивайло Динев , доктор по политически науки от университета “Света Анна“ в Пиза. “Сравнявайки изборите през април, ясно се вижда, че ниската избирателна активност..

публикувано на 12.07.21 в 12:22
Яница Петкова

Яница Петкова, Галъп: Разочарованието е ключово за ниската избирателна активност

Оправдаха ли се очакванията на предварителните проучвания на агенциите – какво показват данните? Темата коментира в “Нашият ден“ Яница Петкова от социологическа агенция “Галъп интернешънъл“. Избирателната активност Ниската избирателна активност изненада всички. 38,4% е избирателната активност според нашия екзитпол. Това е..

публикувано на 12.07.21 в 12:16
Веселин Дремджиев

Веселин Дремджиев: Няма да има еднолична власт

" Както се очертава профилът на 46-ия парламент - няма да има еднолична власт ", коментира пред БНР журналистът Веселин Дремджиев. Той определи това като първата добра новина от изборите, а като втора - това, че машините за гласуване са работили перфектно. " Т.нар. бюджетен електорат на ГЕРБ гласува сутринта и това предизвика стъписване , защото..

публикувано на 11.07.21 в 23:35
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: Проучванията ни показват, че "Възраждане" има над 4%

" Нашите проучвания показват, че имаме над 4%. Имаме повече от 1500 доброволци, които са застъпници в избирателните секции в страната", заяви пред БНР Костадин Костадинов, лидер на партия "Възраждане".  Той обясни, че на база на протоколите от цяла България и от чужбина, осредненият резултат на "Възраждане" е 4,4%. Според Костадинов почти няма..

публикувано на 11.07.21 в 22:46

Весислава Танчева: ДПС загуби ролята си на балансьор, може би завинаги

" За първи път от 12 години ГЕРБ изгуби избори, това е напълно сигурно. За първи път от много години насам ДПС загуби ролята си на балансьор, може би завинаги ", коментира пред БНР Весислава Танчева, експерт по политически комуникации. Тя сподели преките си наблюдения, че огромният отлив при гласуването за ДПС не е от чужбина, а "от редиците им в..

публикувано на 11.07.21 в 22:32
Георги Кадиев

Георги Кадиев: Нека победителите да решат искат ли ни за партньори

"Изключително важно е да има ново правителство. То може да стане само с нас или с ДПС. Иначе вадят 50 млн. лв. и отиваме на трети избори, което не е нещо, което хората искат. Нека победителите да преценят искат ли да водят преговори с нас - съвсем официални и публични, а не както в миналия парламент да не си говорим. Искат ли ни за партньори".  Това..

публикувано на 11.07.21 в 22:14

Хаджигенов: ИТН и ДБ трябва да поумнеят политически

Политическа формация „Изправи се ,мутри вън“ ще подкрепи всяко усилие за съставяне на правителство, което ще работи за промяната в България, каза пред БНР Николай Хаджигенов от коалицията. „Ние сме готови за всичко. Няма проблем. Готови сме да седнем и да разговаряме. Готови сме и да подкрепим, но нещо умно, макар че малко изпитвам известен..

публикувано на 11.07.21 в 21:52