Създадена е организация за гласуване на пациентите с коронавирус в София

Габриела Величкова: Засега нямаме сигнали за нарушения при подвижните урни

| обновено на 11.07.21 в 13:47
Снимка: Ани Петрова

Пациентите, които се лекуват в болница от коронавирус, ще гласуват заедно с медицинския персонал, който ги лекува в Covid отделенията в София.

В Covid отделенията във ВМА и "Пирогов", а от общинските болници - в "Княгиня Клементина", е създадена организация за гласуване на пациентите с коронавирус. В първа, втора и четвърта градска болници има 55 пациенти с коронавирус. Така, че там изпълняват условията за минимум десет желаещи да бъде образувана отделна секция за гласуване. Лечебните заведения обособяват мястото за гласуване, а при тях идва съответната СИК. Там ще се гласува с хартиена бюлетина. Доктор Борис Петров, директор на болница "Княгиня Климентина", поясни.

"Всички предпазни средства за секционната комисия се предоставят от ЦИК. Ние имаме готовност, разбира се до нощта, ако има някои пропуски в личните предпазни средства за самата избирателна комисия, разбира се секционната комисия ще бъде качена в това отделение през отделен вход с отделен асансьор, който обслужва само Covid пациенти и всичкия персонал, който лекува Covid пациенти".

Създадена е организация за гласуването и на по-тежко болните пациенти.

"Като предварително ще се подаде информация на председателите на секционните комисии кои пациенти нямат възможност в момента да са подвижни и заради тяхното състояние, но имат желание да гласуват, да се отиде до леглото да може пациентът да гласува".

Само пет заявления от карантинирани лица на територията на София са подадени за гласуване с подвижна избирателна кутия, които също не изпълняват условията за минимум десет желаещи.

"Имаме разрешение за наблюдение само в две подвижини урни - една в София - област и едната в Сливен, към този етап нямаме сигнали за нарушения" каза пред БНР Габриела Величкова, Национален координатор на наблюдателите на Институт за социална интеграция.

За достъпността на стационарните секционни избирателни комисии Величкова поясни, че по-лесно е преминал казусът с подвижните урни, защото има по-малък брой хора под карантина. Но имаме при своите над 200 регистрирани наблюдатели сигнали за проблеми с машинното гласуване", каза още Величкова.

Във Варнеското село Тополи хората с увреждания предваритнелно са заявили желание да гласуват, както е по закон.  Това са 11 души. Част от гласоподаватели казаха пред БНР, че им е трудно да гласуват с машина. Други обаче не виждаха притеснение от машините.

"Важно е да се гласува. Но те пак ще ни излъжат. Трябва да има работа за младите хора в страната, това очакваме след изборите", каза възрастен гласоподавател.

Още по темата в звуковите файлове.

ВИЖТЕ ОЩЕ

99% избирателна активност в местата за лишаване от свобода

99 процента е била избирателната активност на вота в неделя в местата за лишаване от свобода.  От имащите право на глас обвиняеми и подсъдими едва 11 души не са се отишли до урните, съобщи служебният правосъден министър.  С уговорката, че не става дума за представителна за общото гласуване извадка, Янаки Стоилов обясни как са подредени партийните..

публикувано на 16.07.21 в 18:20

Президентът призова партиите да намерят път за разбирателство

След като резултатите от изборите и разпределението на депутатските мандати в нови парламент бяха публикувани в днешния брой на Държавен вестник, президентът Румен Радев обяви, че ще свика 46-то Народно събрание на 21 юли, сряда, от 9.00 ч. Държавният глава обяви това при посещение в силистренското село Професор Иширково, където дадоха начало на..

публикувано на 16.07.21 в 13:55

Хасково има депутати в шестте парламентарно представени партии

Шестте партии, които влизат в 46-ото Народно събрание, имат представители в 29 МИР-Хасково. По двама депутати имат ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ", ДПС, БСП, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!"  - по един.

публикувано на 16.07.21 в 09:53

Държавен вестник обнародва резултатите от изборите и разпределението на мандатите

В Държавен вестник е обнародвано решението на Централната избирателна комисия от 14 юли за обявяване на резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в Четиридесет и шестото Народно събрание. С публикуването на официалното решение на сайта на ЦИК с окончателните резултати са ясни и броят мандати, които партиите получават. Когато..

публикувано на 16.07.21 в 08:36

В Сливенско ГЕРБ-СДС печели два мандата, ИТН -2, ДБ и БСП - по 1

В Сливенска област ГЕРБ СДС  печели два мандата, партия „Има такъв народ“ – два мандата и по един за Демократична България Обединение и БСП за България. Бившият министър на земеделието от ГЕРБ Десислава Танева влиза в 46-тият парламент, сочат данните на ЦИК за разпределение на депутатските мандати в Сливенска област. Заедно с нея в новия..

публикувано на 15.07.21 в 23:44

ДПС печели мандат в Ямбол

ДПС печели мандат в Ямбол, въпреки че за партията са пуснати едва 615 бюлетини. демократична България остава без народен представител, въпреки, че за тях са гласували 3244 избиратели, информира кореспондентът ни Даниела Костова. Разпределението на мандатите по метода Хеър-Ниймаер вкара в парламента кандидатът на ДПС Петър Чобанов с 1,53..

публикувано на 15.07.21 в 19:13

Четири политически сили си разпределят мандатите в Габрово

Четиримата депутати от Габровския район в 46-ото Народно събрание ще са от различни политически сили. След окончателното разпределение на мандатите от ЦИК става ясно, че от Габровския изборен район в следващото Народно събрание влизат по един депутат от ГЕРБ–СДС, "Има такъв народ", БСП и "Демократична България". Водач на листата на ГЕРБ по традиция е..

публикувано на 15.07.21 в 16:33

За първи път от 20 години ДПС остава без мандат във Велико Търново

Резултатите от парламентарните избори в област Велико Търново ще доведат до извънредни кметски избори в община Стражица. Кметът на Стражица Румен Павлов получи 1393 преференции и от шести в листата на БСП стана втори. За БНР той заяви:   „Сигурно няма да остана кмет, ще се възползвам от мандата. Засега такова ми е мисленето“.  Румен Павлов е..

публикувано на 15.07.21 в 16:24

Малко над 9 000 са недействителните гласове от изборите на 11 юли

9 хиляди 342 са недействителните гласове на изборите от 11 ти юли, сочат окончателните резултати от вота. В близо 3 хиляди секции в страната и чужбина се гласуваше само с хартиени бюлетини, като така са упражнили правото си на глас 298 хиляди души. Именно от тях се формира и броят недействителни гласове.  На предходните избори от 4 ти април, когато в..

публикувано на 15.07.21 в 16:03

Четири партии си разпределят мандатите в Перник

Коалиция ГЕРБ СДС, коалиция „БСП за България”, партия „Има такъв народ” и „Демократична България – обединение” вземат по един от четирите мандата в област Перник. Сигурни са имената на трима от депутатите - това са Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС,Стоян Мирчев от „БСП за България” и Зорница Стратиева от „Демократична България- обединение”. И тримата са водачи на..

публикувано на 15.07.21 в 15:23