Журналистът Владимир Перев от Скопие

По-малко българи излизат да гласуват на тези избори в Северна Македония

Снимка: БГНЕС

Изборният ден в Скопие върви нормално и както обикновено се казва – без никакви инциденти до този момент. Това каза в интервю за Радио България журналистът Владимир Перев от Северна Македония. По думите му, очакванията за по-ниска избирателна активност от навечерието на изборите се оправдават, а влияние за това има летният сезон, когато за много от гражданите в югозападната ни съседка също е време за ваканция.


„Изобщо гласуват по-малко хора, отколкото миналия път – казва Владимир Перев. – Може да се каже обаче, че една част от хората се притесняват да го направят, заради несъгласията около политиката България – Македония по отношение на македонската нация, македонския език и т.н. Но онези, които гласуват, го правят и, за да изявят своето българско гражданство. Те искат да потвърдят етническата си принадлежност и да покажат на българската държава, че не са напразни усилията за отстояване на позицията при преговорите за евро членството на Северна Македония и признаването на българския етнос.“

По отношение на често възникващите полемики за гласуването на граждани от Северна Македония, придобили българско гражданство и с адресна регистрация в Кюстендил и Благоевград, журналистът Владимир Перев коментира, че на този тип гласоподаватели не бива да се гледа като на хора, които ще наклонят везните в България към една или друга политическа сила.

„Тези хора са си взели българските паспорти и са заминали в Германия, Испания, Великобритания и Италия – казва той. – Тези гласоподаватели са там. Политиката на българските посолства трябва да се насочи към гласоподавателите, които живеят извън Македония и България, в рамките на ЕС. Ние всички знаем, че гласуването е право, но и задължение на гражданите, които трябва да дадат своето мнение за ставащите неща в държавата, от чиито ползи се възползват те в крайна сметка.“

На въпроса какво ще се промени в България след парламентарните избори, Владимир Перев казва, че очаква да се състави правителство, но не и на всяка цена. Защото, по негови наблюдения, не вижда готовност която и да е партия или коалиция да направи отстъпки от вече заявената си позиция. И въпреки това, „от политиците винаги може да се очакват изненади“ – категоричен е журналистът.

Повече за очакванията и за гласуването на българите в Северна Македония можете да чуете от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

99% избирателна активност в местата за лишаване от свобода

99 процента е била избирателната активност на вота в неделя в местата за лишаване от свобода.  От имащите право на глас обвиняеми и подсъдими едва 11 души не са се отишли до урните, съобщи служебният правосъден министър.  С уговорката, че не става дума за представителна за общото гласуване извадка, Янаки Стоилов обясни как са подредени партийните..

публикувано на 16.07.21 в 18:20

Президентът призова партиите да намерят път за разбирателство

След като резултатите от изборите и разпределението на депутатските мандати в нови парламент бяха публикувани в днешния брой на Държавен вестник, президентът Румен Радев обяви, че ще свика 46-то Народно събрание на 21 юли, сряда, от 9.00 ч. Държавният глава обяви това при посещение в силистренското село Професор Иширково, където дадоха начало на..

публикувано на 16.07.21 в 13:55

Хасково има депутати в шестте парламентарно представени партии

Шестте партии, които влизат в 46-ото Народно събрание, имат представители в 29 МИР-Хасково. По двама депутати имат ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ", ДПС, БСП, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!"  - по един.

публикувано на 16.07.21 в 09:53

Държавен вестник обнародва резултатите от изборите и разпределението на мандатите

В Държавен вестник е обнародвано решението на Централната избирателна комисия от 14 юли за обявяване на резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в Четиридесет и шестото Народно събрание. С публикуването на официалното решение на сайта на ЦИК с окончателните резултати са ясни и броят мандати, които партиите получават. Когато..

публикувано на 16.07.21 в 08:36

В Сливенско ГЕРБ-СДС печели два мандата, ИТН -2, ДБ и БСП - по 1

В Сливенска област ГЕРБ СДС  печели два мандата, партия „Има такъв народ“ – два мандата и по един за Демократична България Обединение и БСП за България. Бившият министър на земеделието от ГЕРБ Десислава Танева влиза в 46-тият парламент, сочат данните на ЦИК за разпределение на депутатските мандати в Сливенска област. Заедно с нея в новия..

публикувано на 15.07.21 в 23:44

ДПС печели мандат в Ямбол

ДПС печели мандат в Ямбол, въпреки че за партията са пуснати едва 615 бюлетини. демократична България остава без народен представител, въпреки, че за тях са гласували 3244 избиратели, информира кореспондентът ни Даниела Костова. Разпределението на мандатите по метода Хеър-Ниймаер вкара в парламента кандидатът на ДПС Петър Чобанов с 1,53..

публикувано на 15.07.21 в 19:13

Четири политически сили си разпределят мандатите в Габрово

Четиримата депутати от Габровския район в 46-ото Народно събрание ще са от различни политически сили. След окончателното разпределение на мандатите от ЦИК става ясно, че от Габровския изборен район в следващото Народно събрание влизат по един депутат от ГЕРБ–СДС, "Има такъв народ", БСП и "Демократична България". Водач на листата на ГЕРБ по традиция е..

публикувано на 15.07.21 в 16:33

За първи път от 20 години ДПС остава без мандат във Велико Търново

Резултатите от парламентарните избори в област Велико Търново ще доведат до извънредни кметски избори в община Стражица. Кметът на Стражица Румен Павлов получи 1393 преференции и от шести в листата на БСП стана втори. За БНР той заяви:   „Сигурно няма да остана кмет, ще се възползвам от мандата. Засега такова ми е мисленето“.  Румен Павлов е..

публикувано на 15.07.21 в 16:24

Малко над 9 000 са недействителните гласове от изборите на 11 юли

9 хиляди 342 са недействителните гласове на изборите от 11 ти юли, сочат окончателните резултати от вота. В близо 3 хиляди секции в страната и чужбина се гласуваше само с хартиени бюлетини, като така са упражнили правото си на глас 298 хиляди души. Именно от тях се формира и броят недействителни гласове.  На предходните избори от 4 ти април, когато в..

публикувано на 15.07.21 в 16:03

Четири партии си разпределят мандатите в Перник

Коалиция ГЕРБ СДС, коалиция „БСП за България”, партия „Има такъв народ” и „Демократична България – обединение” вземат по един от четирите мандата в област Перник. Сигурни са имената на трима от депутатите - това са Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС,Стоян Мирчев от „БСП за България” и Зорница Стратиева от „Демократична България- обединение”. И тримата са водачи на..

публикувано на 15.07.21 в 15:23