Тодор Тодоров: Не е ясно какво следва след изчегъртването на Борисов

Снимка: БГНЕС

Получава се така, че изглежда има някакъв консенсус около това, че трябва да се изчегърта ГЕРБ, казва в предаването “Нашият ден“ на БНР доц. д-р Тодор Тодоров, преподавател във Философски факултет на Софийския университет.

"За разлика от протести 2014 г., които произведоха едно разделение. Консолидираха някаква общност, която си беше консолдирана, и произведоха разделение. Сега тези протести сякаш създадоха някакво съгласие между различни групи и партии за това, че Борисов трябва да си замине.

Не виждам нищо друго, това е един много плитък консенсус. Това е единствената обединяваща точка между всичко и всички. От там нататък не е ясно накъде ще се върви и какво ще се прави.

В същото време снощи чух едно такова внушение от страна на ГЕРБ, че само еднопартийните правителства са силни, защото могат да провеждат последователна политика, а всяко коалиционно управление по дефиниция е корумпирано, тъй като означава компромиси, задкулисие и т.н.

В това може да има нещо вярно, но като цяло е фалшиво внушение. В съвременната политика, не само в България, вече е невъзможна ситуация, при която една партия толкова категорично да вземе надмощие, така че да може сама да съставя правителства. Това е новата нормална ситуация в политиката и трябва да свикнем с това.

Партиите трябва да са в състояние да работят в коалиционна атмосфера."

Гласуващият човек

"Предполагам, че някои от избирателите се радват. Все пак има и някои от партиите като Демократична България, които имат очевиден успех. Тя все още е близо до това да надмине БСП.

БСП потъва все повече, устремила се е към дъното. Тя отдавна се отказа от усилието да бъде лява партия, каквато в България в момента няма и това е лошо за нашия политически пейзаж."

Чуйте Тодор Тодоров в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Слави Трифонов

„Файненшъл таймс“: Слави Трифонов - от антикампания към антиполитическа управляваща платформа

Българската антисистемна партия „Има такъв народ“ нямаше нито митинги, нито плакати, нито агитация, нито даже реална програма. И сега цялата страна вероятно ще преживее същото от своя нов лидер, пише днес „Файненшъл таймс“. Харизмата на Слави Трифонов, поп звезда, гологлав и суров на вид, бе достатъчно за ИТН да спечели около четвърт от..

публикувано на 13.07.21 в 11:23
Тончо Краевски

Тончо Краевски: Шансът за нови избори е малък

Много е малък шансът за нови избори, казва в предаването “Нашият ден“ на БНР Тончо Краевски , политолог в Института за дясна политика. "Чисто технологично е много трудно да стане. Трябва да мине много бързо процедурата с трите мандата. Конституцията забранява на президента да разпуска Народното събрание два месеца преди президентски..

публикувано на 12.07.21 в 12:34

Ивайло Динев: Сериозни губещи и недостатъчно печеливши от изборите

Какви са възможните сценарии за съставяне на бъдещо правителство ден след изборите? Повлияха ли корупционните скандали на избирателите? Темата коментира в “Нашият ден“ Ивайло Динев , доктор по политически науки от университета “Света Анна“ в Пиза. “Сравнявайки изборите през април, ясно се вижда, че ниската избирателна активност..

публикувано на 12.07.21 в 12:22
Яница Петкова

Яница Петкова, Галъп: Разочарованието е ключово за ниската избирателна активност

Оправдаха ли се очакванията на предварителните проучвания на агенциите – какво показват данните? Темата коментира в “Нашият ден“ Яница Петкова от социологическа агенция “Галъп интернешънъл“. Избирателната активност Ниската избирателна активност изненада всички. 38,4% е избирателната активност според нашия екзитпол. Това е..

публикувано на 12.07.21 в 12:16
Веселин Дремджиев

Веселин Дремджиев: Няма да има еднолична власт

" Както се очертава профилът на 46-ия парламент - няма да има еднолична власт ", коментира пред БНР журналистът Веселин Дремджиев. Той определи това като първата добра новина от изборите, а като втора - това, че машините за гласуване са работили перфектно. " Т.нар. бюджетен електорат на ГЕРБ гласува сутринта и това предизвика стъписване , защото..

публикувано на 11.07.21 в 23:35
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: Проучванията ни показват, че "Възраждане" има над 4%

" Нашите проучвания показват, че имаме над 4%. Имаме повече от 1500 доброволци, които са застъпници в избирателните секции в страната", заяви пред БНР Костадин Костадинов, лидер на партия "Възраждане".  Той обясни, че на база на протоколите от цяла България и от чужбина, осредненият резултат на "Възраждане" е 4,4%. Според Костадинов почти няма..

публикувано на 11.07.21 в 22:46

Весислава Танчева: ДПС загуби ролята си на балансьор, може би завинаги

" За първи път от 12 години ГЕРБ изгуби избори, това е напълно сигурно. За първи път от много години насам ДПС загуби ролята си на балансьор, може би завинаги ", коментира пред БНР Весислава Танчева, експерт по политически комуникации. Тя сподели преките си наблюдения, че огромният отлив при гласуването за ДПС не е от чужбина, а "от редиците им в..

публикувано на 11.07.21 в 22:32
Георги Кадиев

Георги Кадиев: Нека победителите да решат искат ли ни за партньори

"Изключително важно е да има ново правителство. То може да стане само с нас или с ДПС. Иначе вадят 50 млн. лв. и отиваме на трети избори, което не е нещо, което хората искат. Нека победителите да преценят искат ли да водят преговори с нас - съвсем официални и публични, а не както в миналия парламент да не си говорим. Искат ли ни за партньори".  Това..

публикувано на 11.07.21 в 22:14

Хаджигенов: ИТН и ДБ трябва да поумнеят политически

Политическа формация „Изправи се ,мутри вън“ ще подкрепи всяко усилие за съставяне на правителство, което ще работи за промяната в България, каза пред БНР Николай Хаджигенов от коалицията. „Ние сме готови за всичко. Няма проблем. Готови сме да седнем и да разговаряме. Готови сме и да подкрепим, но нещо умно, макар че малко изпитвам известен..

публикувано на 11.07.21 в 21:52
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова, ДБ: В тази кампания се дишаше по-леко, намаля практиката за купуване на вота

" Един от възможните фактори за ниската избирателна активност може да е невъзможността да се купуват гласове. Видяхме една много решителна дейност на МВР срещу порочните практики. В тази кампания се дишаше по-леко и бяха значително намалени практиките за купуване и контролиране на вота".  Това коментира пред БНР Надежда Йорданова от "Демократична..

публикувано на 11.07.21 в 21:42