Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова са кандидатпрезидентската двойка на ДПС

Досега движението винаги е подкрепяло кандидат-президенти, издигани от партии или от инициативни комитети, сега за първи път издига официално свои кандидати за президент и вицепрезидент

| обновено на 10.10.21 в 18:23
Снимка: Ани Петрова

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ ще участва в президентската надпревара на предстоящите избори на 14 ноември.

Кандидат за вицепрезидент е Искра Михайлова - евродепутат и заместник-председател на парламентарната група "Обнови Европа".  

За първи път ДПС издига официално свой кандидат и за президент, и за вицепрезидент. Решението е взето този следобед по време на заседание на Централното оперативно бюро на ДПС.

Двойката бе регистрирана днес в Централната избирателна комисия от представители на ДПС, между които Йордан Цонев, Юнал Лютфи и Емел Етем. При внасянето на документите Юнал Лютфи коментира, че движението издига партийна кандидатура с убеждението, че е непреодолим фактор в българската политика. Според него става въпрос за исторически ден:

"Това е, бих казал без да преувеличавам, един исторически ден за Движението за права и свободи и не само за Движението за права и свободи, убеден съм в това, а за цяла България. Ние вече минахме този етап да бъдем балансьори. Ние вече играем сериозно да участваме във властта и без Движението за права и свободи, повярвайте ми, и вие го знаете по-добре от мен, трудно би се направило сериозно, трайно, стабилно правителство в България".

Юнал Лютфи определи решението за самостоятелна кандидатпрезидентска двойка на ДПС дори като закъсняло:

"Даже закъсняхме. По-рано трябваше да издигне Движението за права и свободи, Централното ръководство, Централния съвет и най-важното, това се очакваше от избирателите на Движението за права и свободи. През тези 30 години се оказа една изключително важна партия в политическото изграждане на демократична България от 90-та година до днес. Тя е най-стабилната, най-предвидимата, най-сериозната, със сериозни високи оценки в Европа и света. Ние се ползваме с авторитет вече не само сред нашия традиционен електорат, но и много български граждани, които не са от нашия етнос, вярват и имат голямо доверие на Движението".

Снимка: БГНЕС

"Отдавна обществото очаква промяна. ДПС издига изключителен президент - популярен, последователен, предвидим, в който може да се инвестира доверие“, каза още Лютфи.

ДПС за първи път издига собствен кандидат за държавен глава. На предишните избори през 2016 г. ДПС подкрепи Пламен Орешарски, който официално бе издигнат от инициативен комитет.

Още при регистрацията си в ЦИК за участието си в изборите лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ очерта каква ще бъде фигурата на техния кандидат:

„Ние трябва да изберем президент, обединител на нацията, а не президент, който разединява и противопоставя политически сили, включително вътре в Народното събрание - това, което видяхме вече на два пъти“.

Днес стана ясно, че Делян Пеевски е водач на листата на ДПС в град Велико Търново. Втори в листата на Движението е Йордан Цонев.

ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК обяви за избрани за президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова

ЦИК обяви за избрани за президент и вицепрезидент на републиката Румен Радев и Илияна Йотова. Комисията прие окончателните резултати от балотажа на президентският вот от 21 ноември. Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обяви окончателните данни: „Както следва Румен Георгиев Радев и Илияна Малинова Йотова, издигнати от Инициативен комитет,..

обновено на 23.11.21 в 18:37
ЦИК

Всички 31 РИК са предали документацията си в Централната избирателна комисия

Всички 31 районни избирателни комисии предадоха документацията си от балотажа на президентските избори в Централната избирателна комисия. Сега предстои задължително повторно въвеждане на данните. Румен Радев печели президентската надпревара с 66,72% при 100% обработени протоколи ЦИК ще приеме анализ на така наречените несъответствия и..

публикувано на 22.11.21 в 16:59

Вотът във Велико Търново - на инат, по съвест или за промяна

Толерантността във великотърновския квартал „Света гора“, запазена през годините, не успя да удържи на политическите страсти в предизборната кампания , а песимизмът е обхванал младите, от които се очаква да са и най-активни.  Къде отидоха гласовете на интелектуалците и на българските турци в квартала около Великотърновския университет, защо..

публикувано на 22.11.21 в 13:43
Илюстрация „Галъп интернешънъл болкан“

„Галъп“: Вотът за Радев идва основно от ПП, БСП и ИТН, за Герджиков - от ГЕРБ и ДПС

Данни от екзитпола на „Галъп интернешънъл болкан“ на балотажа за президент показват, че практически всички партийни електорати, без тези на ГЕРБ и ДПС, са гласували отчетливо в полза на Румен Радев, който спечели вота. Най-отчетлива е подкрепата за действащия държавен глава сред привържениците на БСП, „Продължаваме промяната“ и „Има такъм..

обновено на 22.11.21 в 13:05

Румен Радев печели президентската надпревара с 66,72% при 100% обработени протоколи

Румен Радев и Илияна Йотова печелят президентските избори показват данните при 100 процента обработени към 12.00 часа протоколи на секционните комисии в районните. Президентската двойка Радев - Йотова получават 66.72% подкрепа. За опонентите им Анастас Герджиков и Невяна Митева са гласували 31.80 на сто.   Резултат показва, че на балотажа Радев..

обновено на 22.11.21 в 13:02
Мевлют Чавушоглу е отправил поздравленията в телефонен разговор с българския външен министър

Външният министър на Турция е отправил поздравления към Румен Радев

Министърът на външните работи на Република Турция Мевлют Чавушоглу отправи поздравления към новоизбрания президент на България Румен Радев и изрази надежда за скорошно формиране на редовно правителство у нас. В телефонен разговор с външния министър Светлан Стоев Чавушоглу е изразил увереност за продължаване на ползотворния и съдържателен..

публикувано на 22.11.21 в 12:44

Румен Радев печели президентската надпревара с 66,7% при 99,82% обработени протоколи

Румен Радев и Илияна Йотова печелят президентските избори показват данните при почти 100 процента обработени към 06.00 часа протоколи на секционните комисии в районните. При 99.82 на сто въведени данни по места, Радев и Йотова получават 66.70% подкрепа. За опонентите им Анастас Герджиков и Невяна Митева са гласували 31.82 на сто.   Междинният..

публикувано на 22.11.21 в 09:18

Радев печели изборите в цялата страна с изключение на Кърджали

Вторият тур на изборите за президент премина при слаб интерес на избирателите в цялата страна, като двойката Румен Радев - Илияна Йотова печели във всички избирателни район с изключение на Кърджали, където печели двойката Анастас Герджиков - Невяна Митева (с 64,16% срещу 35,84%). Приблизително равенство има в избирателен регион Разград,..

публикувано на 22.11.21 в 08:28

Предаването на изборни материали в „Арена Армеец“ върви безпроблемно

Повече от половината секционни избирателни комисии предадоха изборните материали в 23-та и 25-та Районни избирателни комисии в София, които са разположени в зала "Арена Армеец". Общо 1 200 е техния брой. Безпроблемно и бързо секционните избирателни комисии отчетоха протоколите и изборните книжа. Без проблеми е преминал изборният..

обновено на 21.11.21 в 23:50

Междинни резултати: Радев - 65,7%, Герджиков - 32,86 на сто

Близо 30 процента от всички секционни протоколи от президентския балотаж са обработени в Районните избирателни комисии към 23 ч. Първите междинни данни на фирмата преброител „Информационно обслужване“ показват, че за Румен Радев и Илияна Йотова са гласували 65,70 но сто. За Анастас Герджиков и Невяна Митева резултатът към момента е 32,86%. С..

публикувано на 21.11.21 в 23:45
Подкасти от БНР