ЦИК трябва да реши казуса с листата на "Демократична България" в Стара Загора

Снимка: архив

От "Демократична България" изпратиха този следобед в Районната избирателна комисия – Стара Загора жалбата срещу решението на комисията да откаже регистрация на листата им с кандидати за изборите на 14 ноември. Причината е липсата на собственоръчно подписан документ.

От обединението са настояли да подадат документите чрез електронен документ.

Предстои РИК да придвижи документите до Централната избирателна комисия, която да се произнесе по казуса. 

По-рано днес от Районната избирателна комисия припомниха, че указанията, които те дават са задължителни за изпълнение.  

„Срокът за изпълнение на тези указания е регламентиран законово“, заяви заместник-председателя на комисията Теодора Крумова. Тя припомни, че няма регламентирано в изборния кодекс подаване чрез електронен документ на предложения за кандидатски листи, както и чрез пълномощно, подписано по електронен път.

Ако Централната избирателна комисия потвърди решението на Районната избирателна комисия, "Демократична България" може да обжалва пред Върховния административен съд. От крайното решение ще зависи дали обединението ще има кандидат-депутатска листа в Стара Загора.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Шест пробни машини за гласуване ще бъдат осигурени за област Сливен

Област Сливен ще получи шест пробни машини за гласуване. Това стана ясно след работна среща при областния управител Минчо Афузов с ръководителите на Районната избирателна комсия, „Информационно обслужване" и „Охранителна полиция", на която бе обсъдена създадената до момента организация за провеждането на изборите за президент и Народно събрание...

публикувано на 25.10.21 в 20:08

ЦИК отказа да присъства на среща, организирана от администрацията на президента

Централната избирателна комисия отказа да присъства на среща, организирана от администрацията на президента, на която във вторник ще се обсъдят актуални въпроси за предстоящите на 14 ноември избори.  От писмо, изпратено от президентската администрация до ЦИК, стана ясно, че на срещата на "Дондуков" 2 са поканени представители на Министерството..

публикувано на 25.10.21 в 19:11

Демонстрационно гласуване в област Добрич

Пет демонстрационни машини за ще бъдат доставени днес в област Добрич. Чрез тях жителите на областта ще могат да опитат пробно гласуване във връзка с предстоящите на 14 ноември предсрочни парламентарни и президентски избори Целта на демонстрационното гласуване е да се обхванат максимално населените места, в които ще се гласува машинно, така че..

публикувано на 25.10.21 в 10:56

ЦИК уведоми премиера за проблем със съхранението на машините за гласуване

ЦИК уведоми служебния премиер Стефан Янев за проблем със съхранението на машините за гласуване. Комисията настоява правителството спешно да предприеме действия. Заместник-председателят на Комисията Емил Войнов докладва писмо от фирмата „Карго Партнер“, собственик на склада, в който се  съхраняват устройствата. „Договорът за складиране на..

публикувано на 22.10.21 в 13:03

Нормално тече подготовката за изборите в Кюстендилско

Нормално и в сокове върви подготовката за провеждане на предстоящите избори в Кюстендилския регион, беше констатирано на среща при областния управител инж. Александър Пандурски.От страна на Областна администрация са заявени необходимият брой бюлетини за област Кюстендил, които ще бъдат, както за предходните избори, 132 000 за всеки вид избор – за..

публикувано на 21.10.21 в 21:36
Говорителят на ЦИК Росица Матева

ЦИК: Без Covid сертификат за изборите - нито за членовете на СИК, нито за гласоподавателите

На изборите на 14 ноември Covid сертификат няма да бъде изискван нито от членовете на Секционните избирателни комисии, нито от гласуващите, обяви Росица Матева, говорител на Централната избирателна комисия: „Няма такова изискване към настоящия момент. Тези, които са утвърдени сега - за изборите за 14 ноември, не се различават като мерки от..

обновено на 21.10.21 в 18:19

МВР остава извън междуведомственото звено за изборни престъпления

На вота 2 в 1 на 14 ноември МВР няма да е част от Националното междуведомствено звено, което ще работи по т.нар. изборни престъпления.  От прокуратурата съобщиха, че до този момент няма отговор на поканата за съвместни действия, която преди десетина дни главният прокурор Иван Гешев  отправи към  вицепремиера и служебен министър на вътрешните..

публикувано на 21.10.21 в 12:58

Старозагорският административен съд обяви за незаконосъобразно решение на РИК за ДБ

Старозагорският административен съд прие за основателна жалбата на „Демократична България - Обединение“ срещу отказа на Районната избирателна комисия да регистрира кандидатската листа за народни представители на коалицията в Стара Загора. ЦИК: „Демократична България“ остава без кандидат-депутати в Стара Загора   ДБ: Член на ЦИК е поискал..

публикувано на 19.10.21 в 19:19

Назначени са всички СИК в Силистренска област

Назначени са вече всички 221 секционния избирателни комисии в седемте общини на Силистренска област. Служебно това бе направено само за община Тутракан, тъй като при консултациите на политическите партии не бе постигнат консенсус. Избегната бе опасността казусът да бъде изпратен в ЦИК, за да се вземе решение по компетентност. До 29 октомври се..

публикувано на 19.10.21 в 12:46
На спирките е забранено

В София са определени 200 места за поставяне на предизборни материали

Съгласно издадена заповед на кмета на Столичната община се определят 200 места за поставяне на агитационни материали на територията на столицата за целите на предизборната кампания в изборите за президент и вицепрезидент на Република България и за народни представители, насрочени за 14.11.2021 г., съобщават от Столичния инспекторат...

публикувано на 19.10.21 в 12:25