Висока избирателна активност на българския вот в Австралия

Мелбърн, Австралия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Висока избирателна активност отчитат секционните избирателни комисии в Сидни и Мелбърн, Австралия. Това съобщи за "Радио България" Явор Константинов, изборен доброволец от 2013 година и член на изборната секция в Мелбърн, Австралия. Към 19:00 часа местно време и един час преди официалното приключване на изборния ден в австралийския град, комисията е отчела подобрен рекорд за избирателна активност до момента от 135 души при 134 гласували през юли 2021. По думите на Явор, избирателната активност в Сидни също е по-висока от април и гони рекорда от юли, когато са гласували 132-ма. По данни от последното преброяване на населението в Мелбърн преди 5 години, малко над 1000 души са определили себе си като българи, но според Явор, който живее в Австралия от две десетилетия, към днешна дата сънародниците ни там са много повече. Това, което обединява голяма част от българските гласоподаватели в Австралия е желанието за промяна.

„Има голямо желание за промяна. Има един въпрос „Защо не може да се състави правителство?“ който си задаваме и хората тук смятат, че е крайно време това да се случи. Затова идват отново и отново с надеждата да видят резултати. Българите в Австралия гласуват за промяната и обикновено много над 50% от гласовете тук отиват за партиите, които в платформите си внасят новото и промяната.“

Късно снощи стана ясно, че втората по численост изборна секция в Окланд, Нова Зеландия не е получила разрешение да отвори, заради влошена пандемична обстановка в града. Явор казва, че това е била изключително разочароваща новина за него и колегите му.

„В деня преди изборния ден, когато са отишли да подготвят секцията не са били допуснати до залата.При нас в седмиците преди изборите също бяхме много внимателни и притеснени дали ще получим разрешение, но всичко е наред, получихме разрешение и изборите протичат плавно във всички австралийски градове.“

И все пак особеност заради Covid-19 при провеждането на изборите в Австралия този път има:

„За първи път за тези избори имаше изрично изискване за Сидни и Мелбърн изборните доброволци, които работят в изборните секции да бъдат двойно ваксинирани и да притежават ваксинационен сертификат. Това изискване го няма за гласуващите, а само за работещите в изборната секция. Нашата изборна секция в Мелбърн получи разрешение за седем души, които да участват в секционната избирателна комисия. Оказа се в дните, точно преди изборите, че само четирима от нас отговарят на това изискване и в последната минута трябваше да сменим трима от изборните доброволци, за да имаме пълна секционна избирателна комисия.“

Всички секционни избирателни комисии в Австралия и Нова Зеландия са с под 300 гласоподаватели, така че при тях машинно гласуване не е имало. Според Явор на теория електронното гласуване е прекрасна идея, която лесно би се възприела лесно от българите там. Важното, обаче е тя да бъде направена по правилен начин.ВИЖТЕ ОЩЕ
 Най-младата избирателка  Анна Дендас в Хоруолк, Кънектикът

При слаба изборна активност Радев печели вота и в САЩ

В Съединените щати през целия ден се наблюдаваше слаба избирателна активност във всичките 55 избирателни секции. Според междинни неофициални данни,   в секцията в българското посолство във Вашингтон са гласували около 320 души. Смята се, че около 40 процента от гласовете са били подадени, след като вече бе ясна убедителната победа на Румен..

публикувано на 22.11.21 в 09:37
Край на изборния ден на балотажа за президент в Турция

Президентът Румен Радев печели едва 7,67% от гласовете в Турция, Анастас Герджиков - 92,33%

Президентът Румен Радев печели 7,67% от гласовете в Турция, сочат данните при обработени 99,82 процента от гласовете, сочат данните на ЦИК. За Анастас Герджиков са гласували 92,33 на сто от турците с български паспорти.   Малко под 25 хиляди души са гласувалите в Турция на втория тур на президентския вот, показват протоколите от всички 126..

публикувано на 22.11.21 в 09:16
Край на изборния ден на балотажа за президент в Турция

Президентът Румен Радев печели едва 7,67% от гласовете в Турция, Анастас Герджиков - 92,33%

Президентът Румен Радев печели 7,67% от гласовете в Турция, сочат данните при обработени 99,82 процента от гласовете, сочат данните на ЦИК. За Анастас Герджиков са гласували 92,33 на сто от турците с български паспорти.   Малко под 25 хиляди души са гласувалите в Турция на втория тур на президентския вот, показват протоколите от всички..

публикувано на 22.11.21 в 09:14
Гласуването във Вашингтон, 14 ноември 2021 г.

Вотът в чужбина

Приключи изборният ден за сънародниците ни територията на Европа, съобщиха минути преди 23,00 часа от Министерството на външните работи. Във Великобритания, където бяха разкрити най-много секции - 132, краят на гласуването бе обявен в 22 ч. българско време. Заради часовата разлика изборният ден ще приключи утре в 6 часа българско време..

обновено на 21.11.21 в 23:57

По-ниска избирателна активност в Белгия и Люксембург

Всички изборни бюра в Белгия и Люксембург затвориха врати. Сънародниците ни, гласували в Белгия, са 3 370 или 70% спрямо далите своя вот на първия тур миналата неделя, когато те бяха 4 700. Гласувалите в Люксембург са 616 спрямо 683 миналата неделя. Изборите печели Румен Радев, но не е ясно с какъв резултат.

обновено на 21.11.21 в 22:33
Посолство на България в Лондон

Ниска избирателна активност и на Острова

Затварянето на избирателните секции във Великобритания е планирано за 22 часа (българско време). На някои места се отчита по-висока избирателна активност от миналата неделя, но на повечето е по-слаба. Изборите протичат спокойно и без проблеми. В някои избирателни секции заявиха, че им е направило впечатление, че гласуват доста хора,..

публикувано на 21.11.21 в 20:58
Изборна секция в Турция

Ниска избирателна активност в Турция – три пъти по-слаба от вота преди седмица

5400 е броят на гласувалите в 38-те секции в района на Истанбул, сочат данните към 16 часа - три пъти по-малко в сравнение с вота миналата неделя. Подобна е и картината в Бурса - градът с най-много изселници от България. В Бурса от изселническите дружества обявиха мълчалив протест и бойкот на вота заради липсата на каквато и да е осъдителна..

обновено на 21.11.21 в 18:08

Значителен спад на избирателната активност в Париж спрямо миналата неделя

Избирателната активност на сънародниците ни в Париж е значително намаляла в сравнение с тази от миналата неделя. Секциите във Франция отново са 18.   Пред българското посолство в Париж днес е много спокойно: няма и помен от опашките, които се бяха образували още преди обед за изборите 2 в 1 миналата седмица. Тогава до урните в трите парижки..

публикувано на 21.11.21 в 17:47

Мартина Шопова за Австрия между балотажа и локдауна

"Затруднения при гласуването на българите днес нямаше. Изборният ден  протича спокойно, макар и при по-ниска избирателна активност", каза за БНР Мартина Шопова, журналист в българска медия във Виена . Нека да припомним, че от утре Австрия влиза в сила пълен локдаун .  Българите в Австрия ще гласуват на балотажа в условия на строги ограничения..

публикувано на 21.11.21 в 17:28
Георги Тошев

Георги Тошев: Общо в 18 секции във Франция се гласува с машини

"Във Франция, Париж гласуването върви в съответния ред , организацията е много добра, но избирателната активност е много слаба", каза пред БНР журналистът Георги Тошев. " Политическите партии се поизложиха , защото бяха подали имената на хора за избирателни комисии, които не са били уведомени за това. Но благодарение на работата на посолството, на..

публикувано на 21.11.21 в 16:10