При обработени 99,51% от протоколите: 7 партии в НС и балотаж

| обновено на 15.11.21 в 19:17
ЦИК
Снимка: БГНЕС

Партия "Продължаваме промяната" води с 25,65% от гласовете, а ГЕРБ-СДС остава на второ място с близо три процентни пункта по-малко - 22,80 на сто. Третото място остава за ДПС (12,92%), следват БСП (10,26%), партия "Има такъв народ" (9,52%), "Демократична България" (6,34%) и партия "Възраждане" (4,86%). 

Това сочат данните при обработени 99.51% СИК протоколи в РИК

Кандидат-президентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова получава 49,45 на сто от гласовете и ще се яви на балотаж срещу Анастас Герджиков и Невяна Митева, които имат 22,85%. 

Движението за права и свободи изпреварва по резултат БСП, която за първи път остава четвърта след парламентарен вот.

От първо място на предходните избори партия "Има такъв народ" сега е пета по резултат, а обединение "Демократична България" се класира на шесто място.

В новото Народно събрание ще има и седма политическа формация - партия „Възраждане“.

Първа в 15 области е "Продължаваме промяната". Тя печели в трите столични района, сред които е и лидерският - 25-и многомандатен избирателен район. Сред останалите области, в които е първа политическа сила, са Пловдив-град, Русе, Враца, Габрово, Варна, Стара Загора, Хасково, Ямбол.

ГЕРБ-СДС са лидери в 12 области, сред които Благоевград, Видин, Габрово, Кюстендил, Перник, София-област.

Резултати при обработени 99,51% от протоколитеКъм 19.00 часа днес седем районни избирателни комисии са предали документацията си в Централната избирателна комисия.

След като всички РИК предадат книжата си, се прави повторна обработка на данните, и едва тогава ще станат ясни окончателните резултати от изборите.

До края на утрешния ден ЦИК трябва да обяви резултатите от изборите за президент и вицепрезидент, а до четвъртък - получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите от вота за народни представители.

Централната избирателна комисия обявява имената на избраните народни представители не по-късно от седем дни след изборния ден.

За балотажа за президент идната неделя говорителят на ЦИК Росица Матева каза, че се разполага с резерв от около 900 машини за гласуване.

„Днес взехме решение, че ако има нов избор, ще се използват 335 устройства извън страната, и от останалите устройства има достатъчно да бъдат заменени онези, които са дефектирали.“

На утрешното заседание на ЦИК ще бъде докладвано разпореждането на Административен съд-София град, че ЦИК трябва да отмени задържането на 228 машини, собственост на „Смартматик“.

Матева уточни, че ЦИК ще прецени дали разпореждането няма да бъде обжалвано пред ВАС

ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК обяви за избрани за президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова

ЦИК обяви за избрани за президент и вицепрезидент на републиката Румен Радев и Илияна Йотова. Комисията прие окончателните резултати от балотажа на президентският вот от 21 ноември. Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обяви окончателните данни: „Както следва Румен Георгиев Радев и Илияна Малинова Йотова, издигнати от Инициативен комитет,..

обновено на 23.11.21 в 18:37
ЦИК

Всички 31 РИК са предали документацията си в Централната избирателна комисия

Всички 31 районни избирателни комисии предадоха документацията си от балотажа на президентските избори в Централната избирателна комисия. Сега предстои задължително повторно въвеждане на данните. Румен Радев печели президентската надпревара с 66,72% при 100% обработени протоколи ЦИК ще приеме анализ на така наречените несъответствия и..

публикувано на 22.11.21 в 16:59

Вотът във Велико Търново - на инат, по съвест или за промяна

Толерантността във великотърновския квартал „Света гора“, запазена през годините, не успя да удържи на политическите страсти в предизборната кампания , а песимизмът е обхванал младите, от които се очаква да са и най-активни.  Къде отидоха гласовете на интелектуалците и на българските турци в квартала около Великотърновския университет, защо..

публикувано на 22.11.21 в 13:43
Илюстрация „Галъп интернешънъл болкан“

„Галъп“: Вотът за Радев идва основно от ПП, БСП и ИТН, за Герджиков - от ГЕРБ и ДПС

Данни от екзитпола на „Галъп интернешънъл болкан“ на балотажа за президент показват, че практически всички партийни електорати, без тези на ГЕРБ и ДПС, са гласували отчетливо в полза на Румен Радев, който спечели вота. Най-отчетлива е подкрепата за действащия държавен глава сред привържениците на БСП, „Продължаваме промяната“ и „Има такъм..

обновено на 22.11.21 в 13:05

Румен Радев печели президентската надпревара с 66,72% при 100% обработени протоколи

Румен Радев и Илияна Йотова печелят президентските избори показват данните при 100 процента обработени към 12.00 часа протоколи на секционните комисии в районните. Президентската двойка Радев - Йотова получават 66.72% подкрепа. За опонентите им Анастас Герджиков и Невяна Митева са гласували 31.80 на сто.   Резултат показва, че на балотажа Радев..

обновено на 22.11.21 в 13:02
Мевлют Чавушоглу е отправил поздравленията в телефонен разговор с българския външен министър

Външният министър на Турция е отправил поздравления към Румен Радев

Министърът на външните работи на Република Турция Мевлют Чавушоглу отправи поздравления към новоизбрания президент на България Румен Радев и изрази надежда за скорошно формиране на редовно правителство у нас. В телефонен разговор с външния министър Светлан Стоев Чавушоглу е изразил увереност за продължаване на ползотворния и съдържателен..

публикувано на 22.11.21 в 12:44

Румен Радев печели президентската надпревара с 66,7% при 99,82% обработени протоколи

Румен Радев и Илияна Йотова печелят президентските избори показват данните при почти 100 процента обработени към 06.00 часа протоколи на секционните комисии в районните. При 99.82 на сто въведени данни по места, Радев и Йотова получават 66.70% подкрепа. За опонентите им Анастас Герджиков и Невяна Митева са гласували 31.82 на сто.   Междинният..

публикувано на 22.11.21 в 09:18

Радев печели изборите в цялата страна с изключение на Кърджали

Вторият тур на изборите за президент премина при слаб интерес на избирателите в цялата страна, като двойката Румен Радев - Илияна Йотова печели във всички избирателни район с изключение на Кърджали, където печели двойката Анастас Герджиков - Невяна Митева (с 64,16% срещу 35,84%). Приблизително равенство има в избирателен регион Разград,..

публикувано на 22.11.21 в 08:28

Предаването на изборни материали в „Арена Армеец“ върви безпроблемно

Повече от половината секционни избирателни комисии предадоха изборните материали в 23-та и 25-та Районни избирателни комисии в София, които са разположени в зала "Арена Армеец". Общо 1 200 е техния брой. Безпроблемно и бързо секционните избирателни комисии отчетоха протоколите и изборните книжа. Без проблеми е преминал изборният..

обновено на 21.11.21 в 23:50

Междинни резултати: Радев - 65,7%, Герджиков - 32,86 на сто

Близо 30 процента от всички секционни протоколи от президентския балотаж са обработени в Районните избирателни комисии към 23 ч. Първите междинни данни на фирмата преброител „Информационно обслужване“ показват, че за Румен Радев и Илияна Йотова са гласували 65,70 но сто. За Анастас Герджиков и Невяна Митева резултатът към момента е 32,86%. С..

публикувано на 21.11.21 в 23:45