"Продължаваме промяната" печели в 14 области, ГЕРБ - СДС в 12

| обновено на 15.11.21 в 21:25
Снимка: Ани Петрова

Разпределението на гласовете за политическите партии и коалиции по области показва, че „Продължаваме промяната“ печели най-много гласове в 14 избирателни района от общо 31, сред които трите столични, включително лидерския - 25-и многомандатен, където детронира ГЕРБ.

„Продължаваме промяната“ е победител и в Пловдив-град, във Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Добрич, Плевен, Стара Загора, Хасково, Ямбол и Монтана.

Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в 12 области, сред които София-област, Пловдив-област, Сливен, Перник, Смолян, Благоевград, Видин, Враца, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик и Габрово.

ДПС запазва традиционната си лидерска позиция в Кърджали, Шумен, Разград, Силистра и Търговище.

Останалите партии, които според неокончателните данни влизат в следващия парламент - БСП, „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Възраждане“ нямат лидерско място в нито една област.

Кандидат-президентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова е на първо място във всички области в страната, с изключение на Разград и Кърджали, където води Мустафа Карадайъ.

В област Велико Търново „Продължаваме промяната“ е първа политическа сила с близо 25 % подкрепа и изпреварва ГЕРБ-СДС с 4%.

Трета политическа сила е БСП с 15,21 % като губи 5 на сто подкрепа от изборите през юли.

Четвърти по резултат е „Има такъв народ“ с 10,77 %, което е близо три пъти по-лош резултат от последните парламентарни избори, когато партията на Слави Трифонов беше първа политическа сила в областта.

Петото място е за ДПС с 8,53%, като партията бележи ръст с над 3% от лятото. Шестата формация е „Възраждане“ с 5,46 на сто.

Седмото място е за „Демократична България“ с 4,7 %, като резултатът ѝ е двойно по-слаб от 11 юли. 

При 50 % обработени протоколи разликата между Румен Радев и Анастас Герджиков във Великотърновско е 35 % в полза на сегашния президент. При парламентарния вот „Продължаваме промяната“ изпреварва ГЕРБ-СДС с близо 7 %. Трета политическа сила е БСП (13,73%), следват „Има такъв народ“ (10,89%), ДПС (5,48%) и Демократична България (5,41 %).

В Пазарджишка област в изборите за президент води двойката Румен Радев - Илияна Йотова, които събират малко под 51 процента подкрепа.

За Анастас Герджиков и Невяна Митева са гласували малко над 23 процента.

При 80% обработени протоколи от предсрочните парламентарни избори в Пазарджик води ГЕРБ- СДС, следвана от "Продължаваме промяната", ДПС и БСП, "Има такъв народ".

Под прага от четири процента остават "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме".

С преднина от над 8,5% пред „Продължаваме промяната” ГЕРБ- СДС остава първа политическа сила в област Перник, показват окончателните резултати от проведените вчера парламентарни избори.

Както на изборите през април и юли, ГЕРБ-СДС печели вота на перничани с 32,87%. Втори са „Продължаваме промяната“ с 24,28 на сто, следвани от „БСП за България” с 12,19%.

Резултатите на останалите партии и коалиции, които влизат в 47-ото НС, са: „Има такъв народ” – 10,48%, „Възраждане”- 4,57%, „Демократична България“ - 4,42% и ДПС – 1,57%.

По- висок резултат в сравнение с изборите през юли в област Перник имат ГЕРБ-СДС, „Възраждане” и ДПС. Най- голям е отливът на гласове при партията на Слави Трифонов. През юли за нея са гласували 24,77 на сто от избирателите. Двоен спад има и при „Демократична България“.

В Плевен първа политическа сила е „Продължаваме промяната“ при 100 процента обработени протоколи.

Кандидатпрезидентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова печели над 60 процента от доверието на избирателите в областта.

Активността за избор на народни представители е 34,98 процента.

ПП взема 23,36%, с 21,3 на сто следват ГЕРБ-СДС, БСП са с 15,98%, 14,67 – ИТН, ДПС – 5,95%, „Възраждане е с 4,9%, а ДБ – 3,4%, съобщи Василка Митева, председател на РИК.

В област Кюстендил ГЕРБ-СДС са първа политическа сила, както беше и на предишните парламентарни вотове последните десетина години, сочат резултатите при 100 % обработени в РИК протоколи. 31,74 % от гласувалите са подкрепили листата на ГЕРБ – СДС, или 12 898 избиратели. Втори са „Продължаваме промяната“, които събират 24.74% или 10 053 гласа. РИК успя да обработи протоколите на 100 % до едва тази вечер.

Коментарите за поредната победа на бившите управляващи в Кюстендилския регион са, че това се дължи на общинските администрации - ГЕРБ управляват в Дупница, в Сапарева баня, Рила, Кочериново, а всеизвестно е, че областният град и кметът на Кюстендил Петър Паунов, който е от СДС, работят неуморно на всеки вот.

За кандидатите на БСП за България са гласували 13,38% - 5437 гласа.

Невлизането на Мая Манолова и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ е една от най-коментираните теми след изборите в родния ѝ град. Някои кюстендилци я виждат в изпълнителната власт и отбелязват разбирателството и близостта и с Кирил Петков и Асен Василев.

Почти 40 процента от имащите право на глас малко над 114 хиляди души в Силистренска област са гласували за Румен Радев и Илияна Йотова на президентските избори вчера. Това показват данните от 100 процента обработени протоколи в РИК-Силистра.

Следващи по резултат са Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова, подкрепени от 27 на сто от избирателите в региона. Третото място е за Анастас Герджиков и Невяна Митева с 20 %.

Първи по резултат и на тези избори за Народно събрание са ДПС с гласували за тях 12 130 души или това са 29 % от избирателите.

Коалицията ГЕРБ-СДС имат малко над 24 %. Със 17 на сто резултат са „Продължаваме промяната".

„БСП за България“ по малко от 9%, а „Има такъв народ“ са с процент след тях.

В Силистренска област избирателната активност и за двата вида избори бе 36%.

„Продължаваме промяната“ е първа политическа сила и в Хасково с 25,62% . Според окончателните резултати ГЕРБ-СДС са втори с 22,27 на сто подкрепа, а трети са ДПС - с 16,58%.

От партиите, които влизат в парламента, следват БСП, „Има такъв народ“, „Възраждане“ и „Демократична България“.

На президентските избори двойката Румен Радев - Илияна Йотова печели 54,4% в Хасковска област.

Следват Анастас Герджиков и Невяна Митева - с 18,51%.

В Бургаска област при ниска избирателна активност от 40% първа политическа сила е „Продължаваме промяната“ с 25,82% от гласовете на близо 367 хиляди избиратeли. С 22,84 % от гласувалите на изборите на второ място е коалицията ГЕРБ-СДС.

Окончателните резултати на изборите в Бургаска област показват сериозна изненада в преднината на третата партия ДПС пред коалицията БСП за България. За ДПС са гласували 14.08% на сто от избирателите или близо 20 хиляди имащи право на глас, а за БСП, която остава на четвърто място, процентът на гласувалите и 9.40 на сто или 13 090 избиратели. На пето място в областта е ИТН с 8.89% от гласувалите, следва партия „Възраждане“ с 5.13% от гласовете на избирателите и на последно място е обединението „Демократична България“ с 4.74 % от гласовете.

Сред преференциалния вот най-много гласове са получили Тодор Байчев, който е трети в листата на коалицията БСП за България и вероятно ще измести втория от списъка. Другият с най-много гласове е водачът на листата на „Продължаваме промяната“ Константин Бачийски.

В изборите за президент в Сливенска област за Румен Радев са гласували 54,98%. За кандидатурата на Анастас Герджиков са гласували 24,74%. В изборите за Народно събрание коалицията ГЕРБ-СДС води в Сливен, втори са „Продължаваме промяната“.

Активността в изборния ден е била 27,5% за парламент, а за президент 27,43%, сочат резултатите от 100% преброени протоколи от изборите за Народно събрание в областта.

За ГЕРБ - СДС са гласували 13 436 души, което е 26,79%, за „Продължаваме промяната“ са гласували 12 946 или 25,82%, за БСП - 6 007 или 11,98%, за политическа партия „Има такъв народ“ - 5 115 или 10,20%, за ДПС са гласували 5,73%, за "Демократична България -Обединение"- 4,10%, "Изправи се БГ! Ние идваме" – 3,66% и партия „Възраждане“ печели 4,89% от гласовете. В изборите са участвали 50 905 избиратели от имащи право на глас 171 870 души. 


Коалиция „ГЕРБ-СДС“ е събрала най-много гласове  от изборите за НС в област Благоевград, при 100 процента обработени протоколи. Новата формация „Продължаваме промяната“ е на втора позиция, а БСП се срина  до пето място. В президентския вот на първо място  е Румен Радев с 48,5 процента, а  Анастас Герджиков  е втори с два пъти по-нисък резултат.

ГЕРБ-СДС е единствената политическа формация,  която увеличава резултата си спрямо парламентарните избори на 11 юли и е на първа позиция в областта с 28,3%. Втора политическа сила е „Продължаваме промяната“, която събира  близо 20 на сто от вота на избирателите. ДПС е трета политическа сила в Благоевград с 16,5%. Два пъти са намалели предпочитанията към партия „ Има такъв народ“ , чийто резултат е 10,4 на сто. Коалиция „ БСП за България“ се  срива до пета политическа сила в областта с 9,7% от гласовете .На шесто място остава „Демократична България“ с 4,4  процента изборен резултат.  

Окончателните данни  показват, че ГЕРБ със сигурност ще вземе три депутатски мандата в Благоевград, като с най- много преференции отново е Стефан Апостолов от гражданската квота - 6763, десет пъти повече от водача на листата им Росен Желязков. Почти сигурни са и трите депутатски места за  новата формация  на Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме промяната“. Двама депутати ще има ДПС, по един народен представител в парламента ще изпратят „ИТН“, БСП и „Демократична България“, което обаче не е сигурно.

В надпреварата за президент и вицепрезидент гласоподавателите в област Добрич извеждат на първо място Румен Радев и Илияна Йотова с 56,08%, „Продължаваме промяната“ е водач в изборите за Народно събрание. Резултатите са при обработени малко над 86% от протоколите.

На второ място с малко над 21% от гласувалите в изборите за президент се нарежда Анастас Герджиков, следван от Мустафа Карадайъ и Костадин Костадинов. В гласуването за народни представители след "Продължаваме промяната" избирателите в област Добрич подреждат ГЕРБ-СДС с близо 20%, следвани от БСП – 14,46% и ИТН с малко над 10%. 

Обработката на протоколите отнема повече време, броенето на разписките от машините също забави процеса, коментира председателят на РИК Мариян Няголов. 

В Ямболска област партия „Продължаваме промяната“ е първа политическа сила. ГЕРБ-СДС са втори като разликата между двете формации е по- малко от 2 процента. За четирите депутатски места кандидатите бяха 123-ма.

С резултат от 25,71 процента партия „Продължаваме промяната“ е на първо място в Ямболския избирателен Район, ГЕРБ-СДС печелят малко над 24 процента от гласовете, а БСП- са трети с 19,48 процента.

„Има такъв народ“, които на предходните избори бяха първа политическа сила, сега са на четвърто място, след тях са партия „Възраждане“. „Демократична България“ заемат петата позиция.

Все още не е ясно кои партии ще изпратят депутати в 47-то Народно събрание. След преразпределението на гласовете по схемата Хеър-Ниймайер в парламента на предходните избори влезе представителя на ДПС, независимо че за тях бяха гласували 1,53 процента.

В област Ловеч при 100 процента обработени протоколи коалицията ГЕРБ-СДС печели с 27,43 процента. Втора е „Продължаваме промяната“ с 21,84 на сто от гласовете.

В надпреварата за президент за Румен Радев са гласували 52,83%, а за Анастас Герджиков 25,81 на сто от упражнилите своя вот.

От останалите партии и коалиции, които се очаква да влязат в следващия парламент „БСП за България“ е получила подкрепата на 13,87% от гласувалите в областта, за ИТН своя вот са дали 10,44%, за ДПС - 8%, за „Възраждане“ - 4,51%  за Демократична България – 3,83%.

 Отчетената избирателна активност е под 36 на сто.

Според членове на СИК изборният ден е преминал без проблеми, но  много хора са  били затруднени от машинното гласуване 2 в 1.

Председателят на РИК Валентина Недялкова поясни на какво се дължи по-бавното обработване на  протоколите:

„По-големият брой протоколи създадоха допълнителни затруднения, особено  броенето на контролните разписки. Имаше грешки в протоколите. Фактът че се касае  за гласуване за два различни избори създаваше допълнителни затруднения“.

В Габровския избирателен район ГЕРБ- СДС е първа политическа сила. След нея, но с малка разлика, е новата формация „Продължаваме промяната“.

За коалицията ГЕРБ –СДС, с водач на листата бившия вицепремиер Томислав Дончев, са гласували най-много избиратели –близо 30%, сочат окончателните резултати от РИК. Разликата между първата политическа сила и новата формация „ Продължаваме промяната“ е едва 918 гласа.

Трета позиция гласоподавателите от района отреждат на „БСП за България“, която получава 10, 38%. След левицата, с 300 гласа по-малко, се нарежда партия „Има такъв народ“. Добър резултат постига „Възраждане“ - за формацията вота си са дали 6% от участвалите в тези парламентарни избори. Движението за права и свободи е било подкрепено от 4,51%, а „Демократична България“ от 3,91% от гласоподавателите.

Данните са на база обработени 100% протоколи в Районната избирателна комисия. Габровци приемат резултатите от парламентарния вот в страната с надежда за съставяне на правителство.

„Продължаваме промяната“ е първа политическа сила и в Русе стана ясно след обработването на 100% от протоколите на секционните комисии. С близо 5000 гласа след тях са ГЕРБ. Сред президентските двойки Радев-Йотова печелят убедително с близо 41 000 гласа.

В Русенския избирателен район интригата е дали „Продължаваме промяната“ ще получат три депутатски мандата за сметка на „Възраждане“, които са близо до единия мандат, но той е под въпрос. Така през ноември лидерската позиция сред избирателите беше предадена от „Има такъв народ“, които вече са трети с едва 8 369 гласа, което е спад с близо 15 000.

Втори са ГЕРБ, а БСП четвърти, което им осигурява само един мандат от общо осемте за избирателния район. Пети са ДПС, за които един мандат е сигурен, а „Демократична България“ претърпяха пълно поражение и ще останат без мандат със слабия резултат от 2943 гласа. Съвсем логично председателката на „Да, България!“ в Русе Йоана Терзиева обяви, че подава оставка.

В президентската надпревара Румен Радев е получил близо 41 000 гласа, Анастас Герджиков 15 000, Мустафа Карадайъ 5000, а Лозан Панов - 1600 гласа в своя подкрепа. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК обяви за избрани за президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова

ЦИК обяви за избрани за президент и вицепрезидент на републиката Румен Радев и Илияна Йотова. Комисията прие окончателните резултати от балотажа на президентският вот от 21 ноември. Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обяви окончателните данни: „Както следва Румен Георгиев Радев и Илияна Малинова Йотова, издигнати от Инициативен комитет,..

обновено на 23.11.21 в 18:37
ЦИК

Всички 31 РИК са предали документацията си в Централната избирателна комисия

Всички 31 районни избирателни комисии предадоха документацията си от балотажа на президентските избори в Централната избирателна комисия. Сега предстои задължително повторно въвеждане на данните. Румен Радев печели президентската надпревара с 66,72% при 100% обработени протоколи ЦИК ще приеме анализ на така наречените несъответствия и..

публикувано на 22.11.21 в 16:59

Вотът във Велико Търново - на инат, по съвест или за промяна

Толерантността във великотърновския квартал „Света гора“, запазена през годините, не успя да удържи на политическите страсти в предизборната кампания , а песимизмът е обхванал младите, от които се очаква да са и най-активни.  Къде отидоха гласовете на интелектуалците и на българските турци в квартала около Великотърновския университет, защо..

публикувано на 22.11.21 в 13:43
Илюстрация „Галъп интернешънъл болкан“

„Галъп“: Вотът за Радев идва основно от ПП, БСП и ИТН, за Герджиков - от ГЕРБ и ДПС

Данни от екзитпола на „Галъп интернешънъл болкан“ на балотажа за президент показват, че практически всички партийни електорати, без тези на ГЕРБ и ДПС, са гласували отчетливо в полза на Румен Радев, който спечели вота. Най-отчетлива е подкрепата за действащия държавен глава сред привържениците на БСП, „Продължаваме промяната“ и „Има такъм..

обновено на 22.11.21 в 13:05

Румен Радев печели президентската надпревара с 66,72% при 100% обработени протоколи

Румен Радев и Илияна Йотова печелят президентските избори показват данните при 100 процента обработени към 12.00 часа протоколи на секционните комисии в районните. Президентската двойка Радев - Йотова получават 66.72% подкрепа. За опонентите им Анастас Герджиков и Невяна Митева са гласували 31.80 на сто.   Резултат показва, че на балотажа Радев..

обновено на 22.11.21 в 13:02
Мевлют Чавушоглу е отправил поздравленията в телефонен разговор с българския външен министър

Външният министър на Турция е отправил поздравления към Румен Радев

Министърът на външните работи на Република Турция Мевлют Чавушоглу отправи поздравления към новоизбрания президент на България Румен Радев и изрази надежда за скорошно формиране на редовно правителство у нас. В телефонен разговор с външния министър Светлан Стоев Чавушоглу е изразил увереност за продължаване на ползотворния и съдържателен..

публикувано на 22.11.21 в 12:44

Румен Радев печели президентската надпревара с 66,7% при 99,82% обработени протоколи

Румен Радев и Илияна Йотова печелят президентските избори показват данните при почти 100 процента обработени към 06.00 часа протоколи на секционните комисии в районните. При 99.82 на сто въведени данни по места, Радев и Йотова получават 66.70% подкрепа. За опонентите им Анастас Герджиков и Невяна Митева са гласували 31.82 на сто.   Междинният..

публикувано на 22.11.21 в 09:18

Радев печели изборите в цялата страна с изключение на Кърджали

Вторият тур на изборите за президент премина при слаб интерес на избирателите в цялата страна, като двойката Румен Радев - Илияна Йотова печели във всички избирателни район с изключение на Кърджали, където печели двойката Анастас Герджиков - Невяна Митева (с 64,16% срещу 35,84%). Приблизително равенство има в избирателен регион Разград,..

публикувано на 22.11.21 в 08:28

Предаването на изборни материали в „Арена Армеец“ върви безпроблемно

Повече от половината секционни избирателни комисии предадоха изборните материали в 23-та и 25-та Районни избирателни комисии в София, които са разположени в зала "Арена Армеец". Общо 1 200 е техния брой. Безпроблемно и бързо секционните избирателни комисии отчетоха протоколите и изборните книжа. Без проблеми е преминал изборният..

обновено на 21.11.21 в 23:50

Междинни резултати: Радев - 65,7%, Герджиков - 32,86 на сто

Близо 30 процента от всички секционни протоколи от президентския балотаж са обработени в Районните избирателни комисии към 23 ч. Първите междинни данни на фирмата преброител „Информационно обслужване“ показват, че за Румен Радев и Илияна Йотова са гласували 65,70 но сто. За Анастас Герджиков и Невяна Митева резултатът към момента е 32,86%. С..

публикувано на 21.11.21 в 23:45