Окончателно: "Продължаваме промяната" - 25,67%, ГЕРБ-СДС - 22,74%

| обновено на 16.11.21 в 21:36

ЦИК обяви резултатите от първия тур на изборите за президент при 100% обработени протоколи.

На балотаж в неделя ще се явят кандидат-президентските двойки Румен Радев - Илияна Йотова и Анастас Герджиков - Невяна Митева.

Забавянето на обявяването на резултатите от президентските избори от ЦИК се получи заради изборните книжа от 16-та РИК в Пловдив, които пристигнаха в комисията след 20 часа.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обясни:

„Трябва да бъдат приети нейните документи, след това повторно въведени в базата данни и да се извърши проверка на несъответствията. Чак тогава можем да вземем решението за обявяване на резултатите от изборите за президент и вицепрезидент, тъй като законовият срок е днес“.

Говорителят на комисията Цветозар Томов смята, че забавянето няма да се отрази на подготовката за балотажа в неделя.

"Мислим, че ако в рамките на днешния ден обявим резултатите, а ние ще направим това, ще има достатъчно време за подготовката и за логистиката по разпространението на машините на пунктовете, където ще работят. По-сериозно затруднение създава транспортирането на машините извън страната"

Необходимостта от балотаж се обуславя от ниската избирателна активност на първи тур.

Единственият дебат между Радев и Герджиков ще бъде в четвъртък от 20 часа по БНТ.

Относно изборите на НС, при 100 процента обработени протоколи в районните комисии, към 20:10 часа партия "Продължаваме промяната" получава 25,67 на сто от гласовете, а ГЕРБ-СДС - 22,74 на сто. 

На трета позиция е ДПС - с 13 на сто, а БСП за България - с 10,21. 

"Има такъв народ" е с резултат 9,52%, "Демократична България" - 6,37%, а "Възраждане" - 4,86%.

ЦИК трябва да обяви получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите не по-късно от 4 дни след изборния ден, тоест до четвъртък, а имената на избраните народни представители - не по-късно от седем дни след изборния ден.ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК обяви за избрани за президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова

ЦИК обяви за избрани за президент и вицепрезидент на републиката Румен Радев и Илияна Йотова. Комисията прие окончателните резултати от балотажа на президентският вот от 21 ноември. Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обяви окончателните данни: „Както следва Румен Георгиев Радев и Илияна Малинова Йотова, издигнати от Инициативен комитет,..

обновено на 23.11.21 в 18:37
ЦИК

Всички 31 РИК са предали документацията си в Централната избирателна комисия

Всички 31 районни избирателни комисии предадоха документацията си от балотажа на президентските избори в Централната избирателна комисия. Сега предстои задължително повторно въвеждане на данните. Румен Радев печели президентската надпревара с 66,72% при 100% обработени протоколи ЦИК ще приеме анализ на така наречените несъответствия и..

публикувано на 22.11.21 в 16:59

Вотът във Велико Търново - на инат, по съвест или за промяна

Толерантността във великотърновския квартал „Света гора“, запазена през годините, не успя да удържи на политическите страсти в предизборната кампания , а песимизмът е обхванал младите, от които се очаква да са и най-активни.  Къде отидоха гласовете на интелектуалците и на българските турци в квартала около Великотърновския университет, защо..

публикувано на 22.11.21 в 13:43
Илюстрация „Галъп интернешънъл болкан“

„Галъп“: Вотът за Радев идва основно от ПП, БСП и ИТН, за Герджиков - от ГЕРБ и ДПС

Данни от екзитпола на „Галъп интернешънъл болкан“ на балотажа за президент показват, че практически всички партийни електорати, без тези на ГЕРБ и ДПС, са гласували отчетливо в полза на Румен Радев, който спечели вота. Най-отчетлива е подкрепата за действащия държавен глава сред привържениците на БСП, „Продължаваме промяната“ и „Има такъм..

обновено на 22.11.21 в 13:05

Румен Радев печели президентската надпревара с 66,72% при 100% обработени протоколи

Румен Радев и Илияна Йотова печелят президентските избори показват данните при 100 процента обработени към 12.00 часа протоколи на секционните комисии в районните. Президентската двойка Радев - Йотова получават 66.72% подкрепа. За опонентите им Анастас Герджиков и Невяна Митева са гласували 31.80 на сто.   Резултат показва, че на балотажа Радев..

обновено на 22.11.21 в 13:02
Мевлют Чавушоглу е отправил поздравленията в телефонен разговор с българския външен министър

Външният министър на Турция е отправил поздравления към Румен Радев

Министърът на външните работи на Република Турция Мевлют Чавушоглу отправи поздравления към новоизбрания президент на България Румен Радев и изрази надежда за скорошно формиране на редовно правителство у нас. В телефонен разговор с външния министър Светлан Стоев Чавушоглу е изразил увереност за продължаване на ползотворния и съдържателен..

публикувано на 22.11.21 в 12:44

Румен Радев печели президентската надпревара с 66,7% при 99,82% обработени протоколи

Румен Радев и Илияна Йотова печелят президентските избори показват данните при почти 100 процента обработени към 06.00 часа протоколи на секционните комисии в районните. При 99.82 на сто въведени данни по места, Радев и Йотова получават 66.70% подкрепа. За опонентите им Анастас Герджиков и Невяна Митева са гласували 31.82 на сто.   Междинният..

публикувано на 22.11.21 в 09:18

Радев печели изборите в цялата страна с изключение на Кърджали

Вторият тур на изборите за президент премина при слаб интерес на избирателите в цялата страна, като двойката Румен Радев - Илияна Йотова печели във всички избирателни район с изключение на Кърджали, където печели двойката Анастас Герджиков - Невяна Митева (с 64,16% срещу 35,84%). Приблизително равенство има в избирателен регион Разград,..

публикувано на 22.11.21 в 08:28

Предаването на изборни материали в „Арена Армеец“ върви безпроблемно

Повече от половината секционни избирателни комисии предадоха изборните материали в 23-та и 25-та Районни избирателни комисии в София, които са разположени в зала "Арена Армеец". Общо 1 200 е техния брой. Безпроблемно и бързо секционните избирателни комисии отчетоха протоколите и изборните книжа. Без проблеми е преминал изборният..

обновено на 21.11.21 в 23:50

Междинни резултати: Радев - 65,7%, Герджиков - 32,86 на сто

Близо 30 процента от всички секционни протоколи от президентския балотаж са обработени в Районните избирателни комисии към 23 ч. Първите междинни данни на фирмата преброител „Информационно обслужване“ показват, че за Румен Радев и Илияна Йотова са гласували 65,70 но сто. За Анастас Герджиков и Невяна Митева резултатът към момента е 32,86%. С..

публикувано на 21.11.21 в 23:45
Подкасти от БНР