Радев и Герджиков „кръстосаха шпаги“ в дебат преди балотажа за президент

Снимка: БНТ

Три дни преди балотажа в неделя двамата кандидати за президентския пост участваха в дебат по обществената телевизия.

Румен Радев и Анастас Герджиков отговориха на въпроси ще има ли редовно правителство, има ли нужда от разширяване на президентските правомощия, по здравни и икономически теми.

И двамата кандидати за президент очакват партиите в 47-ото Народно събрание да излъчат редовен кабинет.

„Най-важното – трябва да се търси компромис. Ако няма компромис, направен от всяка една от партиите, поканени да вземат участие в тази коалиция, и този път няма да сполучим. И мисля, че това добре се разбира от всички партии вече“, каза Румен Радев.

„Ние препоръчваме това, което правят. И четирите партии, които преговарят, следват алгоритъма, който посочих – опитват се да намерят общите неща, а не да търсят разединителни линии“, каза Анастас Герджиков.

На въпрос дали „Продължаваме промяната“ е президентска партия, Радев отговори:

„Аз не се занимавам с политическо инженерство, нито с партийно строителство. Ако аз реша да създавам партия, аз ще застана отпред. Винаги съм водил с личен пример и не мога да допусна, когато имам кауза, да изтиквам други хора напред“.

Двамата опоненти спориха на тема здравеопазване – как се управлява Covid кризата.

„Тези решения вече са взети, те са в ход. Служебното правителство ги изпълнява. От днес данните, обявени от агенция Ройтерс, показват, че България е на първите места в Европа по спад на броя на заразените. Това, което е проблем, е изоставането с ваксинацията“, каза Радев.

„Аз не съм съгласен с тази розова картина. Първо – достатъчно е да видим броя на починалите и най-вече колко са затруднени болниците, за да се убедим, че не сме излезли от кризата и че тази криза е много тежка. И че можеше да бъде по-лека, ако бяха взети мерки навреме“, каза Герджиков.

И Радев, и Герджиков смятат, че трябва да се търси диалог с Русия.

„Във външната политика е изключително важно да има прагматизъм. Санкциите, които бяха наложени в резултат на Крим и на Украйна, не дават резултат. Колко години оттогава ние нямаме промяна в поведението“, каза Радев.

„Не чух чий е Крим, но общо взето отговорихте нещо“, репликира Герджиков.

„Крим е руски, какъв да е“, отвърна Радев.

„Ние имаме интерес да работим с Русия, така както имаме интерес да работим с всяка друга страна с подобна икономика. Крим е украински. Това какъв флаг се вее над него няма никакво значение“, каза Герджиков.

ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК обяви за избрани за президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова

ЦИК обяви за избрани за президент и вицепрезидент на републиката Румен Радев и Илияна Йотова. Комисията прие окончателните резултати от балотажа на президентският вот от 21 ноември. Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обяви окончателните данни: „Както следва Румен Георгиев Радев и Илияна Малинова Йотова, издигнати от Инициативен комитет,..

обновено на 23.11.21 в 18:37
ЦИК

Всички 31 РИК са предали документацията си в Централната избирателна комисия

Всички 31 районни избирателни комисии предадоха документацията си от балотажа на президентските избори в Централната избирателна комисия. Сега предстои задължително повторно въвеждане на данните. Румен Радев печели президентската надпревара с 66,72% при 100% обработени протоколи ЦИК ще приеме анализ на така наречените несъответствия и..

публикувано на 22.11.21 в 16:59

Вотът във Велико Търново - на инат, по съвест или за промяна

Толерантността във великотърновския квартал „Света гора“, запазена през годините, не успя да удържи на политическите страсти в предизборната кампания , а песимизмът е обхванал младите, от които се очаква да са и най-активни.  Къде отидоха гласовете на интелектуалците и на българските турци в квартала около Великотърновския университет, защо..

публикувано на 22.11.21 в 13:43
Илюстрация „Галъп интернешънъл болкан“

„Галъп“: Вотът за Радев идва основно от ПП, БСП и ИТН, за Герджиков - от ГЕРБ и ДПС

Данни от екзитпола на „Галъп интернешънъл болкан“ на балотажа за президент показват, че практически всички партийни електорати, без тези на ГЕРБ и ДПС, са гласували отчетливо в полза на Румен Радев, който спечели вота. Най-отчетлива е подкрепата за действащия държавен глава сред привържениците на БСП, „Продължаваме промяната“ и „Има такъм..

обновено на 22.11.21 в 13:05

Румен Радев печели президентската надпревара с 66,72% при 100% обработени протоколи

Румен Радев и Илияна Йотова печелят президентските избори показват данните при 100 процента обработени към 12.00 часа протоколи на секционните комисии в районните. Президентската двойка Радев - Йотова получават 66.72% подкрепа. За опонентите им Анастас Герджиков и Невяна Митева са гласували 31.80 на сто.   Резултат показва, че на балотажа Радев..

обновено на 22.11.21 в 13:02
Мевлют Чавушоглу е отправил поздравленията в телефонен разговор с българския външен министър

Външният министър на Турция е отправил поздравления към Румен Радев

Министърът на външните работи на Република Турция Мевлют Чавушоглу отправи поздравления към новоизбрания президент на България Румен Радев и изрази надежда за скорошно формиране на редовно правителство у нас. В телефонен разговор с външния министър Светлан Стоев Чавушоглу е изразил увереност за продължаване на ползотворния и съдържателен..

публикувано на 22.11.21 в 12:44

Румен Радев печели президентската надпревара с 66,7% при 99,82% обработени протоколи

Румен Радев и Илияна Йотова печелят президентските избори показват данните при почти 100 процента обработени към 06.00 часа протоколи на секционните комисии в районните. При 99.82 на сто въведени данни по места, Радев и Йотова получават 66.70% подкрепа. За опонентите им Анастас Герджиков и Невяна Митева са гласували 31.82 на сто.   Междинният..

публикувано на 22.11.21 в 09:18

Радев печели изборите в цялата страна с изключение на Кърджали

Вторият тур на изборите за президент премина при слаб интерес на избирателите в цялата страна, като двойката Румен Радев - Илияна Йотова печели във всички избирателни район с изключение на Кърджали, където печели двойката Анастас Герджиков - Невяна Митева (с 64,16% срещу 35,84%). Приблизително равенство има в избирателен регион Разград,..

публикувано на 22.11.21 в 08:28

Предаването на изборни материали в „Арена Армеец“ върви безпроблемно

Повече от половината секционни избирателни комисии предадоха изборните материали в 23-та и 25-та Районни избирателни комисии в София, които са разположени в зала "Арена Армеец". Общо 1 200 е техния брой. Безпроблемно и бързо секционните избирателни комисии отчетоха протоколите и изборните книжа. Без проблеми е преминал изборният..

обновено на 21.11.21 в 23:50

Междинни резултати: Радев - 65,7%, Герджиков - 32,86 на сто

Близо 30 процента от всички секционни протоколи от президентския балотаж са обработени в Районните избирателни комисии към 23 ч. Първите междинни данни на фирмата преброител „Информационно обслужване“ показват, че за Румен Радев и Илияна Йотова са гласували 65,70 но сто. За Анастас Герджиков и Невяна Митева резултатът към момента е 32,86%. С..

публикувано на 21.11.21 в 23:45
Подкасти от БНР