Радио България попита:

Защо да гласуваме и какви качества трябва да притежава президентът

Вижте отговорите в анкета сред наши сънародници в чужбина

Снимка: president.bg

Часове ни делят от момента, в който ще научим името на новия държавен глава на България за следващите 5 години. След редовните парламентарни избори на 4 април, заживяхме в една постоянна предизборна кампания, която завладя ежедневието у нас и зад граница. Затова и основният мотив на българите да гласуват днес е надеждата за по-дълготрайна стабилност. Именно в личността на президента те търсят гарант за нея, тъй като негово задължение по Конституция е да бъде обединител във времена на социална и политическа несигурност.

Радио България попита сънародници зад граница, кои са качествата, които трябва да притежава един достоен за поста кандидат за държавен глава и с какви очаквания натоварват неговата личност.

Гласуваме за честен президент, който може да представлява България в чужбина – посочва Антонина Делчева. – Интелигентен човек, владеещ езици, да умее да приема критики и промени. България трябва да премине през дълбоки реформи и промени, тъй като не е възможно да продължи да съществува по настоящия модел“ – убедена е сънародничката ни, която живее в Лондон.

Тя признава, че именно тази осъзната необходимост, я кара да гласува както през април, когато го прави за първи път в живота си, така и на изминалите преди седмица избори „2 в 1“ и балотажа днес.

Маргарита Такач, избрала Германия за свой дом, заедно със семейството си, отбелязва, че макар да изглежда силно представителна, институцията на президента има ключови за страната правомощия. Сред тях са възможността да одобрява някои от назначенията в съдебната власт, да упражнява контрол в някои от регулаторните органи, чрез свои назначения там, както и последната дума при приемането на промени в законодателната уредба. Сънародничката ни изрази надежда, че макар досега за държавен глава да е избиран винаги мъж, до следващите президентски избори обществото ще е готово да подкрепи и жена като титуляр на „Дондуков“ 2.

„Няма законови пречки президент на България да бъде и дама. Такива в тази кампания не отсъстваха, но се явиха основно като кандидати за вицепрезидент. Силно се надявам до следващите президентски избори, да сме достатъчно узрели като общество, за да видим и жени кандидати за президентския стол, предложени или подкрепени от водещите партии и коалиции.“

А очакванията към президента са универсални, независимо от пола и годината, в която се провежда изборът.

Президентът трябва да е човек с интегритет, устойчива ценностна система и висок морал, гарант, за които, следва да бъде неговото минало – продължава разсъжденията си Маргарита. – Той трябва да е авторитет, вдъхващ доверие и уважение у хората, да умее да комуникира посланията си достъпно и разбираемо и да има смелостта да застава зад непопулярни решения, които са в интерес на нацията. Надявам се новият български президент да има принципни позиции по външнополитически въпроси, без да демонстрира зависимости. Очаквам да познава проблемите на обществото, да не прибягва до популизъм и да дава личен пример и идеи за разрешаването им.“

Да бъде безпристрастен, да умее да разговаря непредубедено както с политическите партии, така и с всеки български гражданин, очаква от новия държавен глава Николай Влайковски, който живее и работи в град Рединг (Великобритания).

„Конституцията е облякла с достатъчно власт президентската институция и президентът не бива да настоява за нови, по-широки правомощия – категоричен е българинът. – Не сме и не бива да достигаме до президентска република. Държавният глава трябва да бъде надпартиен, готов за бързи решения по време на криза, да е обграден с умни и некорумпирани съветници. Нека не забравя, че ако допусне грубо потъпкване на правилата, ще загуби доверието на народа и рискува да стигне до процедура по предсрочно отстраняване.“

Основателят на българското училище „Асен и Илия Пейкови” в Рим – Венета Ненкова, е един от онези български граждани зад граница, чиято любов и връзка с родината не изтляват, а се засилват с течение на годините. Тя ни увери, че като нея се чувстват и много други българи, посветили времето и способностите си за благото на България.

„Искрено се надявам бъдещият президент на България да бъде отворен и чувствителен към проблемите на българите в чужбина – споделя Ненкова.  –  Дълги години те бяха смятани за хора, които едва ли не са предатели на страната си. Това в никакъв случай не е така. Аз съм представител на тези българи, които зад граница работят за България. Мога да потвърдя, че за българите в чужбина България е също толкова скъпоценна и мила, колкото на всички, които живеят в нашата родина.“

ВИЖТЕ ОЩЕ
 Най-младата избирателка  Анна Дендас в Хоруолк, Кънектикът

При слаба изборна активност Радев печели вота и в САЩ

В Съединените щати през целия ден се наблюдаваше слаба избирателна активност във всичките 55 избирателни секции. Според междинни неофициални данни,   в секцията в българското посолство във Вашингтон са гласували около 320 души. Смята се, че около 40 процента от гласовете са били подадени, след като вече бе ясна убедителната победа на Румен..

публикувано на 22.11.21 в 09:37
Край на изборния ден на балотажа за президент в Турция

Президентът Румен Радев печели едва 7,67% от гласовете в Турция, Анастас Герджиков - 92,33%

Президентът Румен Радев печели 7,67% от гласовете в Турция, сочат данните при обработени 99,82 процента от гласовете, сочат данните на ЦИК. За Анастас Герджиков са гласували 92,33 на сто от турците с български паспорти.   Малко под 25 хиляди души са гласувалите в Турция на втория тур на президентския вот, показват протоколите от всички 126..

публикувано на 22.11.21 в 09:16
Край на изборния ден на балотажа за президент в Турция

Президентът Румен Радев печели едва 7,67% от гласовете в Турция, Анастас Герджиков - 92,33%

Президентът Румен Радев печели 7,67% от гласовете в Турция, сочат данните при обработени 99,82 процента от гласовете, сочат данните на ЦИК. За Анастас Герджиков са гласували 92,33 на сто от турците с български паспорти.   Малко под 25 хиляди души са гласувалите в Турция на втория тур на президентския вот, показват протоколите от всички..

публикувано на 22.11.21 в 09:14
Гласуването във Вашингтон, 14 ноември 2021 г.

Вотът в чужбина

Приключи изборният ден за сънародниците ни територията на Европа, съобщиха минути преди 23,00 часа от Министерството на външните работи. Във Великобритания, където бяха разкрити най-много секции - 132, краят на гласуването бе обявен в 22 ч. българско време. Заради часовата разлика изборният ден ще приключи утре в 6 часа българско време..

обновено на 21.11.21 в 23:57

По-ниска избирателна активност в Белгия и Люксембург

Всички изборни бюра в Белгия и Люксембург затвориха врати. Сънародниците ни, гласували в Белгия, са 3 370 или 70% спрямо далите своя вот на първия тур миналата неделя, когато те бяха 4 700. Гласувалите в Люксембург са 616 спрямо 683 миналата неделя. Изборите печели Румен Радев, но не е ясно с какъв резултат.

обновено на 21.11.21 в 22:33
Посолство на България в Лондон

Ниска избирателна активност и на Острова

Затварянето на избирателните секции във Великобритания е планирано за 22 часа (българско време). На някои места се отчита по-висока избирателна активност от миналата неделя, но на повечето е по-слаба. Изборите протичат спокойно и без проблеми. В някои избирателни секции заявиха, че им е направило впечатление, че гласуват доста хора,..

публикувано на 21.11.21 в 20:58
Изборна секция в Турция

Ниска избирателна активност в Турция – три пъти по-слаба от вота преди седмица

5400 е броят на гласувалите в 38-те секции в района на Истанбул, сочат данните към 16 часа - три пъти по-малко в сравнение с вота миналата неделя. Подобна е и картината в Бурса - градът с най-много изселници от България. В Бурса от изселническите дружества обявиха мълчалив протест и бойкот на вота заради липсата на каквато и да е осъдителна..

обновено на 21.11.21 в 18:08

Значителен спад на избирателната активност в Париж спрямо миналата неделя

Избирателната активност на сънародниците ни в Париж е значително намаляла в сравнение с тази от миналата неделя. Секциите във Франция отново са 18.   Пред българското посолство в Париж днес е много спокойно: няма и помен от опашките, които се бяха образували още преди обед за изборите 2 в 1 миналата седмица. Тогава до урните в трите парижки..

публикувано на 21.11.21 в 17:47

Мартина Шопова за Австрия между балотажа и локдауна

"Затруднения при гласуването на българите днес нямаше. Изборният ден  протича спокойно, макар и при по-ниска избирателна активност", каза за БНР Мартина Шопова, журналист в българска медия във Виена . Нека да припомним, че от утре Австрия влиза в сила пълен локдаун .  Българите в Австрия ще гласуват на балотажа в условия на строги ограничения..

публикувано на 21.11.21 в 17:28
Георги Тошев

Георги Тошев: Общо в 18 секции във Франция се гласува с машини

"Във Франция, Париж гласуването върви в съответния ред , организацията е много добра, но избирателната активност е много слаба", каза пред БНР журналистът Георги Тошев. " Политическите партии се поизложиха , защото бяха подали имената на хора за избирателни комисии, които не са били уведомени за това. Но благодарение на работата на посолството, на..

публикувано на 21.11.21 в 16:10